• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
8180 - майстор
Вече два пъти рисувате картинката с U.
Според мен - няма да стане.
Сигурно всеки е виждал чиния с ръждива следа по средата. Това е резултата от работата на нарисувания ПРЕЛИВНИК - съставна част на класическото казанче с чугунена камбана.
Там ролята на преливника (U-то) се изпълнява от камбаната.
Желаният вакум се постига от по-голямо количество вода (при вдигната камбана), което може да направи "тапа" в тръбата надолу.

Класическото съоръжението е доста хитроумно - сегашните са по-различни и разнообразни.

Идеите с въздействие на камбаната ми изглеждат по-работоспособни, но и някакъв "хистерезис" ще трябва - ако само за кратко отвориш камбаната, вакумът е недостатъчен за стартиране на пълния цикъл поне в класическия тип.
За съжаление не мога да го онагледя като Булхомса.
VLADO66 - майстор
Булхоумс-много яко си то направил,браво :prayer: .Пусналия темата иска водата да се пуска изведнъж,според мен рамото откъм затвора трябва да е максимално късо.
shotik - майстор
Аз не мога да чертая,толкова съм се научил,но се надявам да разберете примера ,който ще дам:
в списание от рода на Направи сам имаше схема ,на която беше начертан варел,200 литра,на 5 см от горния ръб е пробит отвор и през него е промушен и уплътнен маркуч,който е на дълбочина на 5 см от дъното,а от вън е с денивелация поне 30 см.
От водоизточник се пълни вода ,която прониква и в маркуча и когато водата се напълни до горното ниво ,през маркуча като скачените съдове започва водата да се източва ,защото тя увлича тази в съда и така ,докато нивото на водата падне под 5 см и засмуче въздух.Процесът се повтаря в зависимост от бързината на запълването на варела.Ако някой ,който чертае и ме е разбрал какво съм обяснил,нека направи един чертеж.

Като допълнение имаше забележка ,че така може да се поставят няколко варела /в случая пишеше за три варела/ съединени последователно.

Аз подобно нещо съм ползвал за претакане на зеле,но маркуча беше в бидона ,бях го затапил със стъклена тапа и като трябваше да претакам ,го изваждах,пусках по-ниско от нивото на саламурата и пълнех кофа и така няколко пъти,като силата на струята беше значителна при Ф20 мм.

То е същото по принцип ,както е чертано по-горе в отговорите.
bulhomes2 - майстор
Нарисувах и вариантите с тръбата. Както писах и във втората си поправка в предишния пост - би могло да стане само при някакъв вариант на рязко напълване на отточната тръба.
1. Да приемем, че отточната тръба има точно равен дебит с входящата. Дали обаче е възможно изобщо да се напълни плътно с малкия дебит (доколкото разбирам от условието на задачата) - не знам. Допускам, че е възможно отточната тръба да е с мааалко по-малък дебит от входящата, да се напълни плътно и от вакуума при оттичането да създаде по-голям дебит от входящия. Но това означава, че за всеки различен дебит на входящата тръба трябва да се подбира различна и много точна по диаметър изходяща тръба. Дали изпразването ще е бързо - пак е под въпрос.
Изображение
2. Ако изходящата е с много по-голям диаметър от нужния - тя никога няма да се напълни и да създаде вакуум и съответно - по-голям дебит. Ще стане като преливник.
Изображение
3. Ако изходящата е с много по-малък дебит от необходимия - няма да осигури източване и казанчето ще се препълни.
Изображение
lov - майстор
Имаше на времето едни тоалетни казанчета с едно гофрирана тръба завършваща в горния край с един поплавък. Той беше вързан само с едно въженце и като го дръпнеш тоя поплавък се наливаше с вода и си тръгваше на принципа на скачените съдове докато се изпразни. После като почне да се налива поплавъка вдига тръбата. Най големия проблем им беше че като не затвори швимера и периодично се изпразваха защото поплавъка се пълнеше с вода като мине дадено ниво.Не е като другите казанчета да си тече по малко. А на теб точно това ти трябва. Съжалявам ама и много отдавна беше и не си спомням как беше изпълнен тоя поплавък.
schuldiner - майстор
Аз пък си представям "съоръжението" на принципа на руските неваляшки, само че горната част (след 10-те литра) трябва да е извън вертикалната ос, за да може да се накланя като се препълни.
8180 - майстор
bulhomes2 написа:
Нарисувах и вариантите с тръбата. Както писах и във втората си поправка в предишния пост - би могло да стане само при някакъв вариант на рязко напълване на отточната тръба.
С Булхомса се опитваме да опишем главното. Може бе той успя да го формулира най-разбираемо в горното.
Това е - в обсъжданата задача, ЕДНО от условията е да се създаде УДАРНО напълване на изходящата тръба, за да може образувалият се вакум да "изсмуче" обема след това.
Второто условие е стартиращото устройство да не се влияе от "удара".

Първата картинка на Булхомса не може да заработи - процесът ще спре когато оттичането от "тежестта" се изравни с проходимостта на тапата и системата ще остане в равновесие.
С "преливниците" е същата работа - ако изтича по тънка тръба, с цел желания вакум обемът ще прелее. Ако е дебела изходната тръба, ще имаме преливник.

Вариантите на Шотик, Лов и Шулдинер засега не са докрай ясни.

Оставам с впечатление, че не всички са наясно с класиката.
Ще опитам словесно, а Булхомса да го зарисува и да умуваме нататък, че не го открих в Нета.

Имаме камбана - пресечен конус, затапен отдолу с уплътнение към отточната тръба, отгоре - херметичен. През уплътнението централно преминава вътрешна тръба, достигаща почти до горния край на камбаната. В долния край на камбаната, над уплътнението има отвори към вътрешността на камбаната.
Действие: Обемът се запълва с вода, като едновременно се пълни и вътрешността на камбаната през отворите. Когато нивото достигне горния край на вътрешната тръба (аварийно ниво) водата прелива през вътрешната тръба в отточната.
При повдигане на камбаната, водата директно под уплътнението (ударно) се отправя към отточната и я запълва.
При отпускане на камбаната, водата се изсмуква по описания "преливен" път - през отворите, нагоре в камбаната и после надолу по вътрешната тръба.
От вакума, уплътнението се притиска обратно към отточната тръба.

За мен, това е едно добра стартова конструкция, която да задвижим автоматично и циклично - достатъчно е поплавък или друго да повдигне камбаната и я задържи за кратко.
Би могло да стане с някакво допълнение към първата схема на Булхомса - например, долно пълнене и оттичане на тежестта през гъвкава връзка към долния край на обема.
Тани - модератор
8180 написа:
Първата картинка на Булхомса не може да заработи - процесът ще спре когато оттичането от "тежестта" се изравни с проходимостта на тапата и системата ще остане в равновесие.
Всичко е до настройки! Ако резервоара се изпразва за 5 секунди, а кофата , която служи за тежест за 10 секунди, то водата в резервоара ще е изтекла преди да се изпразни кофата. Ако към "запушалката" има и някакъв поплавък, който да помогне на тежестта на кофата да преодолее тежестта на запушалката, но в същото време, когато няма вода, ще тежи и ще помогне на запушалката да запуши отвора на тръбата.

Все пак има и доста по-просто решение, което съм се чудел с години как би ми влезнало в полза и ето, че ще послужи евентуално на някого. Преди години в аквапарк Aqua fantasy в Кушадасъ се учудих на простотата на това "устройство"
Прикачен файл:
Kusadasi 2005-08-18 14-15-10.JPG
Прикачен файл:
Kusadasi 2005-08-18 14-15-40.JPG
Прикачен файл:
Kusadasi 2005-08-18 14-16-40.JPG
Съда е с по-голям диаметър в горния край, и е закачен с изместен център на тежестта. Когато се напълни до определено ниво, центъра на тежестта се измества в горния край и съда се преобръща и излива рязко. Точно както в условието :wink:
bulhomes2 - майстор
Тани написа:
...Всичко е до настройки! Ако резервоара се изпразва за 5 секунди, а кофата , която служи за тежест за 10 секунди, то водата в резервоара ще е изтекла преди да се изпразни кофата...
Точно това ми беше идеята. Затова направих с пунктир "източването" на външната "кофа". За да се вижда, че става много по-бавно от пълненето.

Всъщност май си прав. Сега схванах какво искаш да кажеш. Когато кофата натежи и започне да повдига леко конуса, водата ще започне леко да се източва и пълненето на кофата спира. Може да се получи такова равновесно състояние на люлката. Но при достатъчно малко разстояние между неподвижния шарнир и този на тапата, мисля че системата лесно ще "прескочи" равновесната точка от инерцията.

Както и да е. Кофата с изместения център на Тани е най-простото и надеждно решение досега.
saraneron - специалист
Аз за гофрето се сещам следното, един пиятел ползваше част от маркуч на противогаз единият му край беше постоянно свързан към тръбата към тоалетната а другият му отворен край беше прекрепен близо до дъното на казанчето и извивката /уто/ стоеше над нивото на водата на напълненото казанче, точно на най високото място на ,,уто ,,имаше една връв с лостова система ,като я друпнеш потопяваше цялата гофра под водата и се изпълняваше условието за скачен съд, дори като се отпуснеше връвта ,гофрата оставаше под водата деформирана от вакума докато не се изсмуче всичката вода,но колко ще издържи тази гофра на огъване стотици път на денонощие малко ме смущава, а и това дърпане на връвта усложнява нещата , дано се сети ,,лов ,,за поплавъка .А тази кофа с изместена тежест е хитро ,но малко обемисто ми се вижда иначе е работещо и надеждно навярно ще се спра на този вариянт.За скачения съд и аз мисля ,че може да работи но при определени условия ,които на практика не съм сигурен, че ще са константа!Машините са 4 понякога са 3 или 2 и дебита е променлив .Сега се излива водата от 4/3/2 маркуча под немного високо налягане в тръба 3,5 цола ,която е отворена и е на пода,когато дренажът не е запушен е ОК ,но малко като се запуши и започва да прелива.Искам да я удължа ,примерно с 1,5 метра на височина и да сложа въпросното устройство там.Дори си мисля ако я удължа с 2 метра и пусна да се излива водата на това ниво в нея без никакъв резервоар,колко ще е ефективно .Ако се получи запушване , този воден стълб от 0.2 атм. и сечение около 30 см2 са около 6 килограма натиск ,дали ще могат да отпушват тръбата?Ще има и преливник, авариен с една автоматиична помпа/тя си съществува но работи само за подпочвени високи води когато вали / да изхвърля водата временно в двора.Преди 30-35 години в списанието ,,Направи си сам,, имаше една система за изпомпване на вода от извор,примерно системата качва вода 10 литра на плюс 10 метра денивелация над извора и за целта се харчат още 10 литра вода,но трябваше да има и минус 10 метра денивелазия под котата на извора .Това беше помпа без да се ползват никакви електро и други видове мотори .На практика вечна ,но не си спомням механизна на пълнене и празнене на един резервоар, който стоеше на кота минус 10 метра под водоисточникът.Тези височини могат да са различни за всеки конкретен случай.Много е практично за вили ,които са на склон и близо под тях е изворчето но надоло по дерето има денивелация за да се реализира системата.Днес пробвах в тоалетното казанче с един ластик/Идеята на ВЛАДО 66/ ,опъвам клапата и в един момент тя отваря , ластикът може да се замени с един голям поплавък а един по-малък близо над клапата да я държи отворена докато се изпразни резервоара , има един гаден момент , като преходен да го наречем ,когато клапата не е отворила напълно /мако отворена/и започва да изтича вода и казанчето нито се пълни нито са изпразва ,ако водата ,която изтича е повеч от тази ,която влиза в казанчето не се получава или се изпразва малко и се пълни и така или остава в равновесен режим. Мисля си за тези механизми, казанчета, които работят с тънко маркуче/шлаух/ и малко бутонче за въздух там дали този принцип има хляб,но не се сещам как работеше!Навярно се получава някъква въздушна тапа/възглавница/,която с шлауха се обезвъздушава и става скачен съд??????????????.Дългото ,,у,, може да заработи но няма да има дебит за изливане ,защото там ,,фито ,,е от значение,така си мисля..но!!! може да стане елемент от пусковата система или дали е възможно по-малко ,, у,,.да запусне ,,у,, с по голям дебит??? У-то много ме блазни ,че няма никакви движещи се елементи.......,вече наводнихме паркета един път...добре че беше през деня и имаше хора ............
Последна промяна от saraneron на вт ное 05, 2013 7:15 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "УМНО ТОАЛЕТНО КАЗАНЧЕ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: