Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
tretre - специалист
Прилича на запушена тръба, не си писал какви са!
deianr - специалист
Блокът е стар. Железни са тръбите, само на места някъде който е правил ремонт, са PVC вертикалните щрангове, но само в рамките на апартамента (и малко в долния/горния).
Абонатната е сигурно от строежа на блока. Само тръби (изолирани с едно бяло дебело като гипс), едни огромни черни кранове, има и 1 живачен термометър на изходящата тръба на топлата вода, който показваше 40 градуса. Ще снимам утре абонатната ако стигна до нея, но от нея си излиза вряла вода.
tretre - специалист
Да от абонатната излиза вряла вода, по първия щранг тръгва вряла, после къде става хладка и къде студена??
Има ли кранове, фитинги или друго?
deianr - специалист
Хладка става още като влезе във вх. А. - в началото е по-топла, но към последния щранг (тристайните апартаменти, последния щранг им е банята) става ледено студена.
Пуснахме топла от баня на тристаен, тръбата от студена стана хладка. Като спряхме водата, буквално след няма и минута тръбата взе да става ледена от дясно-наляво (от крайния щранг към абонатната) и студеното се приближаваше все повече към средните, после към левите апартаменти.
Няма кранове. Фитинги не знам.
stivemaster - майстор
Съжалявам че от позицията на скептик ще пиша, но не е тайна че съм изключително против централното отопление ,макар че самия аз живея в такава сграда и не ползвам услугата.
От една страна смятам, че докато не смените старата абонатна, нямате трайно решение на проблема.От друга страна и какво като ви я сменят, ако живеете с хора като моите съседи (да не ги обиждам сега).Какво имам предвид - в новите абонатни, също както и в старите ,се залагат (тъй като са сигурни че 1:1 млн. няма кой да се оплаче) зависимости в тайна от потребителя и набутващи го невероятно.
А да споменавам ли тези зависимости, които отговарят на закона но само защото, у нас законодателя е заспал и е оставил стойности, срам за съвременното ниво на информираност на потребителите - температура на БГВ - 55С - пълен абсурд ,това е развъдник на легионела !!!
kozl - майстор
Българският проблем е че години наред държавата оправяше народа, а сега нЕма държава и се налага да търпим незадоволени или сами да се оправяме. Докато ЕС не се третират като самостоятелни единици и няма структура, система да съществуват като такива самоуправляващи се единици, ще чакаме държавата да ни решава проблемите. А в случая какво се получава - държавата топлата вода на всички в блока не раздава. :wink:
deianr като гледам схемата цял един вход с три вертикални щранга с по три апартамента на етаж (колко етажа са?) е без топла вода, че и още един шранг от другия вход е без топла вода. Иначе казано 4 вертикални шрангове (от колко общо?) са с нарушен режим на топла вода. Останалите щрангове са с нормален режим. Поне аз така го разбрах.
Много е неприятно когато се налага да търсите подобна причина, а не си поддържате хоризонталните шрангове в сутерена с изправни кранове към вертикалните щрангове.
А какво се случи преди да ви изчезне топлата вода? Авария имало ли е, ремонт на водопровод?
4 щтранга да останат без топла вода само от смесване през бойлер - или смесването трябва да е през няколко бойлера или:
Спряна е водещата тръба за топла вода към тези щрангове и сега апартаментите се захранват през циркулацията. Проверете за такава възможност. Ако е имало авария уплашени комшии въртят де що видят кранове.
Повтарям се , но в нашия блок имаше оставена връзка от студената към топлата вода още от времето на изпробване на тръбите. И години след това някой беше развил кранчето и топлата вода изчезна.
Ето пример от скорешен ремонт в сграда от 58 година. Там собствениците отгоре и отдолу не се съгласиха ад се сменя щтранг, защото не им се кърттят баните, а тръбите яко замзидани и замазани. Само докато разкривахме тръбите от вибрациите на къртача от тръбите шурна една гняс и след нЕкое време разтревожени собственици влетяха в ремонтирания апартамент да си търсат водата. Ние ремонтиращите сме били виновни да им изчезне вода. Докато ни нямало вода имало. Да така е. Тръбите от 2 цола така се запълнили, че през разрязано парче 30 см отвор не се вижда. Докато сме трошали обзиждането и налепите тръгнали, а на водомерите имало цедки и до там - затапени цедки и без вода.
На майка ми в кооперацията имаше теч на нейния щранг на последния етаж. Преди 20 години в една неделя аз временно спрях теча като изолирах връзката циркулация-основна тръба за топла вода на последния етаж. До ден днешен положението е временното - такова каквото го оставих. Но тръбата за циркулация беше плътно запушена с налепи и циркулация не е имало и преди ремонта. Обаче собствениците по щранга спорят, че циркулациятта си работи и точат вода с часове докато топлата им дойде, защото не им се кърти.
Аве ЕС всеки чЕка, друг да свърши работата, обаче всеки е с мнение и предпочита да коментира, да ръси акъл, вместо да помогне с работа.
deianr - специалист
Правилно си разбрал схемата. 8 етажа са.
И на мен ми е абсурдно смесване в един апартамент да успява да пребори 4 вертикали (те даже са 6, защото едните апартаменти са с по 2 щранга).
Авария не знам да е имало. Имаше ремонт на рециркулационна тръба на единия щранг - средни апартаменти (рециркулацията не работеше от години поради запушена тръба, която беше сменена), след ремонта всичко беше наред 3 седмици (идваше гореща вода за секунди) и после спря. В друг апартамент пък сменяха вертикални щрангове (само в апартамента), но това уж няколко дни след като стана проблема (казвам уж, защото не го отхвърлям като причина, не съм свидетел кога точно е започнал ремонта). При този ремонт вероятно са спирали техния щранг.
Спряна е водещата тръба за топла вода към тези щрангове и сега апартаментите се захранват през циркулацията.
Ако сме през рециркулация, защо тя е ЛЕДЕНА, ако няма смесване? Не трябва ли да е малко по-хладка от топлата ако всичко е наред? А на моменти, на случаен принцип през деня (обикновено сутрин или в почивен ден преди обяд) тръгва гореща за няколко минути? :? :? :?
tretre - специалист
Съберете се 8 човека и си сменете вашия щранг, преди имаше обяви за около 200 лева на щранг.
Основната идея на парното е всички във входа да го ползват. В повечето малки блокчета в хубавите квартали Гео Милев, Изток са го разбрали това и всички са с парно, повечето са сменили дограмата и някои са направили пълно саниране, дори има такива с енергоефективни кредити. Резултата е сметки под 200 лева за двустайни апартаменти /не се заблуждавайте там двустайните сапо 70-80 кв.м. освен това са по 2,80 височина/!
При теб нещата изглеждат тегави!
И все пак ако успееш да убедиш хората и да ги върнеш в 21 век си струва!
Интересувай се и как стои въпроса с подменянето на абонатната!
Успех!
deianr - специалист
Днес са сменяли част от хоризонталната входяща и изходяща тръба към нашия вход - в нея се усъмниха, защото имаше цели 3 развалени и изгнили крана по нея. Отначало е тръгнала гореща вода навсякъде и постепенно е започнала пак да изстива по посока от десните апартаменти на схемата наляво към вход Б. Студената не е спирана, само горещата и след ремонта се е качила чак до последния етаж на десните и после лека-полека е изчезнала! Два часа след ремонта в средните апартаменти на вх. А още имаше топла (вече не гореща) вода, но сега и тя се замени със студена!
За мен продължава да има смесване точно в тези десни апартаменти!
MamaMy - майстор
Имате смесване. Проблема се коментира съвсем скоро в една тема за фризьорски салон. Оказа се неизползван газов котел с незатворени кранове. Топлата вода при вас се появява само когато тъпанарите собственици на проблемния уред консумират топла вода. Те самите няма да се усетят какъв проблем правят на целия блок. За такива трябва да има жестоки глоби ако са забравили да си затворят крана на глупаво изградената си система. Отделно, че нямат и възвратен клапан след топлия водомер.

viewtopic.php?f=22&t=45649&hilit=%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

Тема "Голям проблем с БГВ от ТЕЦ - топлата вода е студена!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: