• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivanovbg - майстор
Колежке, не сме в бгмама, но все си мисля че в мивката от време на време слагаш и сапун, та тогава на канала на мивката трябва да монтираш кран/кранове, за да командваш пътя на водата - или в канализацията или в резервоара. На всяка чиния ли ще ги връткаш в зависимост от водата? А пък един път да забравиш и да сипеш сапунената вода в целия резервоар.. Нали знаш приказката за кацата с мед и лайното? Това имах в предвид в несъстоятелноста на идеята.

Все пак там отиваш да си почиваш, а не да мислиш как да връткаш кранчетата. Ако си сложиш миялна и пералня в пъти ще намалиш разхода на вода, да не говорим и за комфорта и спокойно с икономията си поливай цветята. Та си предвиди изводи за съответните уреди и не се занимавай с опити да делиш мръсната вода.

:partyman:
maimun - специалист
Колега, аз наистина оценявам загрижеността ви :) Но просто разберете, че има и начин на живот и на водене на домакинство, при който идеята не е чак толкова безумна, колкото ви се вижда.

Както и да е, пропуснах да уточня за текущото състояние на нещата, а и ми хрумнаха някои идеи.

Изображение

В момента къщата не е вързана към селската канализация. На мястото, на което смятаме да правим баня има кухня, а на мястото на кухнята няма нищо. Мръсната вода от кухнята излиза по този път извън къщата и се отвежда към близкото дере. Външната тоалетна също е вързана към този канал, като вътре в нея има дупка (мисля бетонна), в която влиза мръсната вода и от която излиза тръбата за към дерето.

В текущата кухня (бъдеща баня) има едно 10-15 см. повдигане на пода, което не е ясно защо е (отдолу не минават тръби). Т.е. има как да се направи достатъчен наклон от тръбата за сифона. Ако пуснем тръбата по същия път както е сега, може да сложим хоризонтален резервоар (за да не се налага да копаем още много) в дупката на тоалетната (малко :vom: де, ама така или иначе тая дупка ще трябва да изчезне от там). От там с ръчна помпа ще може да се помпа водата - мернах някъде, че до 9 метра работят.

Крановете може да са под мивките. Остава някакъв хитър начин за кран на сифона да се измисли. По принцип ще е добре за кухня и баня да са отделни крановете, а не всичко на общ.
ivanovbg - майстор
maimun написа:
... :) Но просто разберете, че има и начин на живот и на водене на домакинство, при който идеята не е чак толкова безумна, колкото ви се вижда.....
Откакто гледах "Големите спестовници" по Дискавари се уверих :wink:
kalin72 - майстор
Идеята не ми се нрави, откъм начин на изпълнение, а също така и теоретично. Аз също пестя вода, но мисля, че един кладенец, сонда и/или резервоар за дъждовна вода, комбинирани с капково напояване, биха били най-подходящи.
piron45 - майстор
Няма да коментирам начина ви на живот, макар че за мен е немислимо човек да не ползва миещи пеипарати. Не се виждам като изляза от гаража овъртян до ушите да се мия само с вода. Сори за лирическото отклонение.

Мисля си че условията за минаване на тръбите до резервоара при схемите, които даваш, са малко трудни. Не искам да си представям как ще навреш съд в бивша външна тоалетна. По скоро за да се избегнат вратите и да не пада нивото на тръбите, съда за чиста вода можеш да го сложиш в гаража. Така ще е близо до източниците на вода и съответно ще има по малко загуби на наклон. Пък от там с помпата ще си изливаш водата в градината и няма да е проблем примерно маркуча/тръбата/ след помпата да има удобно разположение за да излезе навън. Ако бидона за вода ще ти пречи в гаража, убеди мъжкото тяло в семейството, че ще е много хубаво за колата в гаража да има канал. Пък като го направи бутни бидона вътре в канала и готово :lol:
maimun - специалист
Обаче ако е в гаража, как ще се вдигне водата от сифона на душа? Нали затова е идеята да е под земното равнище контейнера, защото иначе ще трябва не само да я изпомпваме, а и да я впомпваме.

Даже още по-безумно съм го измислила - за да няма кранчета, може да си направим два сифона за душа и да си ги запушваме с тапички :lol:

Оф, това за резервоара в бившата тоалетна и на мен ми е трудно да си го представям :vom: Но тя не е както казах на септична яма или нещо такова, т.е. отдолу в дупката не се задържат нечистотии, а е просто като разширение на мръсния канал.
  • 1
  • 2

Тема "Нещо като инсталация за сива вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: