Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
big_death - специалист
:prayer: Извинявам се - недочел правилно - явно проблема е в самата помпа тогава , или взима от някъде въздух - можеш след като монтираш маркуча след помпата постепенно да го изтегляш ако е от меките за да видиш колко напор има - поне това ми идва сега на примависта .
koveslav - майстор
Помпата не отговаря на описанието си.Тя като конструкция е най-обикновена,от типа на дебитните "дворни" помпи.Отварял съм такава за смяна на фибър.За да направи над 20м воден стълб,т.е. над 2 бара,помпата трябва да има и специална конструкция на турбината и на нейния "охлюв".Без да се впускаме в подробности,трябва ти напорна помпа.Максималния дебит се мери при 0-1м от водното ниво засмукване и 0.5м височина на подаване на водата.С всеки метър увеличение на дълбочината на засмукване или височината на подаване,дебита пада.На 26м с някакъв приличен,но не знам дали достатъчен(имат характеристики в документите) дебит,ще ти подаде помпа от типа на хидрофорните,т.е с макс. височина на подаване от порядъка на 40-45м.(4-5 bar ).Ти си подлъган по некоректните характеристики,а в документацията която публикуват в сайта макс. работно налягане на всички модели е даже 10bar,което би трябвало да означава 100м напор.Пълна идиотщина.Би трябвало да имаш право да я върнеш,при тези некоректни данни.Другия ти проблем ще е високата влажност на въздуха в това затворено пространство и близко над водната повърхност,както е в кладенеца.Не знам дали има помпа от тип непотопяема,с открит електродвигател,която да издържи прилично дълъг период от време при тези условия.Даже е опасно.Ако има,то тя ще е специално изпълнение,няма да е стандартна и ще е много скъпа.Според мен потопяема,но някоя с прилично качество и коректно дадени параметри е решението на проблема.
dragozow - майстор
Такъв вид помпа прави 2 бара налягане, че и доста повече, пробвано. Вече колко дебит ще даде при 30 метра напор е друга работа. Въпроса е че тази не дава, вариантите са да дърпа въздух или просто да не отговаря на характеристиките. Има и нещо друго, не е самозасмукваща, обезвъздушаваш ли я преди да я пуснеш?
dragozow написа:
Такъв вид помпа прави 2 бара налягане, че и доста повече, пробвано. Вече колко дебит ще даде при 30 метра напор е друга работа. Въпроса е че тази не дава, вариантите са да дърпа въздух или просто да не отговаря на характеристиките. Има и нещо друго, не е самозасмукваща, обезвъздушаваш ли я преди да я пуснеш?
Да,обезвъздушена е,клапана на смукатела също държи,макар да е най евтиния,който намерих. Дори,като излязох от кладенеца,напълних и тръбата отгоре. Няма проблем с връзките по самата помпа и смукатела. Водата в тръбата си стои,не пада надолу,а като пусна помпата,забелязвам съвсем слаби пулсации. Явно толкова си може.
Както посочих ,по горе,ще спусна втората помпа на не повече от 8 м. от първата и ако пак не стане ще се купува онази,която е посочил Лазар. После, на тези,ще им замеря напора и могат да се ползват за градината. Не ми се занимава с рекламации.
Благодаря за съветите!
LazarGanev - "Велик майстор"
Налягането, което дава тази помпичка е между 2 и 2.5 bar - ползвал съм такава за пълнене на инсталации с пропиленгликол. На тебе ти трябва минимум 3bar, а още по-добре 4-5. По принцип ако ги вържеш последователно трябва да стане, ама измъчена работа. Освен това имат и друг кусур - работното колело е бронзово, а корпуса чугун и като не се ползва много бързо блокира вала от ръжда . След дълъг престой трябва да пробваш дали се върти перката на мотора през решетката с една отвертка и ако не стане трябва да сваляш капака на охлюва (три винта) и да чистиш ръждата. Ама като са и двете помпи в кладенеца трябва да ги вадиш за да ги провериш :x.
LazarGanev написа:
Налягането, което дава тази помпичка е между 2 и 2.5 bar - ползвал съм такава за пълнене на инсталации с пропиленгликол. На тебе ти трябва минимум 3bar, а още по-добре 4-5. По принцип ако ги вържеш последователно трябва да стане, ама измъчена работа. Освен това имат и друг кусур - работното колело е бронзово, а корпуса чугун и като не се ползва много бързо блокира вала от ръжда . След дълъг престой трябва да пробваш дали се върти перката на мотора през решетката с една отвертка и ако не стане трябва да сваляш капака на охлюва (три винта) и да чистиш ръждата. Ама като са и двете помпи в кладенеца трябва да ги вадиш за да ги провериш :x.
Това ме обнадеждава,донякъде,че много труд по въжето.Смятам да монтирам и хидрофор,който да тегли от не много голям съд с вода и да захранва къщата,та помпите ще работят постоянно.Ако някоя блокира,най вероятно няма да стане с отвертка,защото охлаждането е с пластмасова турбинка и вероятно ще превърти,но поне да не се налага често слизане в кладенеца за обслужване.
Благодаря!
koveslav - майстор
Най-вероятно ще ти блокират често лагери ,а и самите мотори сигурно ще правят проблеми от високата влажност на въздуха.Мислиш да стоят постоянно в кладенеца-замисли се за това.Не е проблем за подценяване.Виждал съм гръмнала помпа дори само от това,че изходните тръби минаваха над електромотора и конденза от тях е капел по него.
LazarGanev - "Велик майстор"
Педролото не се страхува от влагата в кладенеца, за разлика от повечето конкурентни марки. Вносителят няма нищо против такъв монтаж в кладенец, а и от десетките, които съм монтирал за 15 години няма нито една гръмнала. Все пак това е помпа за кладенец и не е нормално да не можеш да я монтираш вътре. За Райдърчето не мога д гарантирам обаче, дори съм сигурен, че няма да издържи дълго на влагата.
Освен това монтирайки една качествена помпа ще се реши проблема с монтирането на буферен съд и още една помпа, още един пресостат. А този буферен съд обикновено завъжда гадинки и водорасли, стои въпроса с обеззаразяване и почистването му - много се оскъпява и усложнява всичко.
http://www.argo-market.com/Products/Details/1321
Тази помпа подходяща ли е? Има ли някаква особеност при монтажа?
koveslav - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1321
Тази помпа подходяща ли е? Има ли някаква особеност при монтажа?
С добри параметри за тази мощност е.Според графиките и,ако приемем,че ще я потопиш на няколко метра във водата ще имаш нужен напор от 30м.При това налягане ще имаш около 1.5 куб на час дебит при кота "0",при 500W макс. консумация.Добра е.Има запас в напора дори,за да ти зарежда хидрофорен балон,слагаш и един пресостат и изобщо няма да имаш нужда от други системи.Само трябва да се предвиди хидрофорния съд да е с такъв обем,че да спазваш максималните пускове на час,за да не я изгориш.Мисля,че ще ти трябва 50-60л. съд,но трябва специалист да се произнесе по въпроса.И цената е добра с тези параметри,с обикновени помпи ще сгрешиш и ще се набуташ повече.

Тема "Проблем с изпомпване на вода от кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: