Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
borkata3000 - специалист
pipilica написа:
Е некой му викат цедка, все тая нещо трябва да събира песъчинките да не влизат в турбината.
Сондажа ми е дълбок 15 метра, водното ниво в момента е на 3-тия метър. Миналото лято го мерих, водата беше на 4-тия метър.
Сега смукателната тръба е с дължина 14 м., но ще я скъся до 8 м.

Взел съм такъв смукател Изображение Сондажа пуска песъчинки. Незнам дали е добре да слагам филтъра за песъчинките на смукателната тръба. Виждал съм, че ги монтират на напорната тръба. Ако монтирам филтъра на напорната тръба, как да пазя помпата от песъчинки. :? Но ако сложа филтър на смукателната тръба ще тормозя помпата. Ако не сложа пък влизат песъчинки. Ами сега? :irre:

egomen66,
не искам да купувам още тръби, вече имам нужните дължини от 2" и от (1 1/4)". Пък и не е евтин, гледам 75 лв. за 7м.
LazarGanev - "Велик майстор"
Виж сега, има си някои подробности. На смукателя трябва да има възвратен клапан с цедка - точно какъвто показваш. Ако питаш мен в тази тръба ф63 я ползвай за обсада и в нея си пусни друга ф32 с този смукател, дори можеш да си вземеш гъвкав, като на снимката на egomen66. Тогава няма да ти трябват редукции, пък и помпата е предвидена да работи със смукател 1", а не 2"
hidrazin - майстор
+1 От тази тръба 2" на входа няма смисъл. Пък като му гледам снимката от първия пост,
ми се струва че си има друга обсадна тръба - ако не се лъжа 160мм?
Да я маха тая от 2" и да си пуска каквото реши - смукателен маркуч, полипропилен...
И задължително смукателя с обратния клапан и цедката.
:partyman:
kozl - майстор
Филтъра трябва да е на напорната страна. На смукателната верно ще пази помпата, но ще намали смукателната височина, вероятно критично за вадочерпенето. Получи съвети да намалиш диаметъра на смукателната тръба, но по-малкия диаметър означава по-висока скорост на флуида, съответно увеличават се загубите на напор, които намаляват смукателната височина и по-голямата скорост транспортира повече песъчинки, с по-голяма едрина. Неприятното при по-големия диаметър на смукателната тръба, е че като не задържа клапана при цедката след престой ще се източи водата в смукателната част и после по-дълго време ще работи помпата само във вакумен режим, докато се напълни изпразнения обем.
Като се източи смукателната тръба 2", после колкото и да работи не може да засмучи сама - трябва да се пълни ръчно помпата
Andri01 - майстор
Ако е бутална помпа ще засмуче! Но тя май е цетробежна - невъзвратен клапан под нивото на водата / сиреч долния край спасява положението!
borkata3000 - специалист
hidrazin написа:
+1 От тази тръба 2" на входа няма смисъл. Пък като му гледам снимката от първия пост,
ми се струва че си има друга обсадна тръба - ако не се лъжа 160мм?
Да я маха тая от 2" и да си пуска каквото реши - смукателен маркуч, полипропилен...
И задължително смукателя с обратния клапан и цедката.
Стремях се да вкарам в приложение наличните тръби. Но започнах да проумявам по-доброто решение с гъвкава смукателна тръба и при цена от 2 лв./м., май ще изпълня задачата с такава.
Имам един такъв филтър, мога ли да го ползвам за след помпата? Изображение
Направил съм си правата вода от HDPE тръби, капково, чешми, ... всичко. Как да пресметна какво налягане ще ми е необходимо, хем да ми върши работа, хем и бързите връзки да издържат?
Нямаш голям избор на налягане - помпата едва ли може да поддържа повече от 3 бара, което е ОК за консуматорите, а бързите връзки издържат поне 10 бара :wink:
hidrazin - майстор
Правилно решение да се откажеш от тая тръба 2".
Филтъра е подходящ за след помпата. И аз съм с такъв.
Не се притеснявай за бързите връзки. Те държат без проблем до 10 атмосфери.
Пък тая помпа и задника да си съдере повече от 3-4 не може да направи.
За капковото обаче ще ти трябва регулатор на налягане. Множко ще му дойде.
А как да си сметнеш ли? Като си направиш сметка за необходимия дебит.
После като разгледаш характеристиките на помпата.
Изображение
p.s. Леко са ме изпреварили. :-D
borkata3000 - специалист
Струва ми се, че въпросът ми ще прозвучи инфантилно, но как да редуцирам налягането преди капковото? Спирателния кран освен на дебита, редуктор ли е на налягането?

Тема "Бързи връзки или огъване на HDPE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: