Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Ako това са клапаните на Елдом те са 3 в 1. Освен възвратен и предпазен има трето клапанче, което е предвидено при повишаване на налягането от към бойлера да отваря и изпуска вода обратно в тръбите за входяща студена вода. По този начин се ползва обема на водопроводната мрежа като буферен разш.съд, за да не прокапва от предпазния клапан. Разбира се на входа при водомера не трябва да има ОК, за да функционира системата против прокапване.
И мисля, че ги спряха тези пластмасови изпълнения. В Банско имахме проблеми с такива клапани - пукат се и подменихме на цялата серия от доставката, а бойлерите с новите железни клапани прокапаха през предп.клапан :shock:
LazarGanev - "Велик майстор"
Освен че са 3 в 1, основното им предимство пред металните е, че върху пластмасата не се задържа котлен камък и няма как да блокират. Е, недостатък е, че при невнимание или от често демонтиране на меката връзка резбата се поврежда лесно. Затова върху този клапан задължително слагам удължител и тогава меката връзка.
Andri01 - майстор
kozl написа:
Ako това са клапаните на Елдом те са 3 в 1. Освен възвратен и предпазен има трето клапанче, което е предвидено при повишаване на налягането от към бойлера да отваря и изпуска вода обратно в тръбите за входяща студена вода. По този начин се ползва обема на водопроводната мрежа като буферен разш.съд, за да не прокапва от предпазния клапан. Разбира се на входа при водомера не трябва да има ОК, за да функционира системата против прокапване.
И мисля, че ги спряха тези пластмасови изпълнения. В Банско имахме проблеми с такива клапани - пукат се и подменихме на цялата серия от доставката, а бойлерите с новите железни клапани прокапаха през предп.клапан :shock:
Да 3в1 и за това водомера при майка ми изпищя от горещата вода! Бойлера загрял на нощна енергия ,ВИК спира водата поради авария,тръбопровода / 5-ти етаж/ се изпразва и...горещата вода тръгва обратно! Водомера сдаде багажа! Тъпотия!!!
Andri01 написа:
Да 3в1 и за това водомера при майка ми изпищя от горещата вода! Бойлера загрял на нощна енергия ,ВИК спира водата поради авария,тръбопровода / 5-ти етаж/ се изпразва и...горещата вода тръгва обратно! Водомера сдаде багажа! Тъпотия!!!

Явно възвратнит клапан е бил неизправен, защото от малкото клапанче няма как да се изпразни бойлера, особено пък при затворен кран за гореща вода. Освен това има правило, че в система с бойлер водомерът задължително се слага за гореща вода - оскъпяването е не повече от 5 лева, но в случая нямаше да се повреди :wink: . Между другото в магазинната мрежа вече има и метални клапани 3 в 1, но не мога да кажа марка.
Andri01 - майстор
Клапана трябва да бъде невъзвратен!! Също и предпазен-като се вдигне налягането в бойлера над определена стойност,да "прокапи" и да го свали!А не да връща гореща вода/ ама малко!?!?/ в тръбите на студената! При празен тръбопровод,когато спре студената вода / а на високите етажи даже и се вакуумира/, налягането в бойлера ще пада,до като се изравни с това в тръбопровода,т.е. почти до "0" през тази дупчица! Минава през водомера за студена вода и...! В системите на старите блокове няма ОК след водомера, същия е монтиран в банята на 1м. от бойлера. За това аз лично си монтирам метални ,от стария тип-с ръкохватката,за проверка.
П.С.: "Клапана връща ,ама малко..."! То е като: "докторе,Айшето пак малко бременна..." :-D
ESPACE - майстор
Andri01 написа:
П.С.: "Клапана връща ,ама малко..."! То е като: "докторе,Айшето пак малко бременна..." :-D
Още преди 20 години клапана на бойлера ми имаше тази екстра - не беше Български. Та не е нещо ново под слънцето и аз си я харесвах много. Живея на третия етаж, много пъти са спирали водата, с обикновен водомер съм и никога съм нямал проблем. Та понякога и "Айшето пак малко бременна"
По стечение на обстоятелствата наблюдавам и поддържам ако се наложи 9 броя 80 литрови бойлера на Елдом, които се ползват сезонно и ако знаеш само как ме дразнят тия капещи вентили докато загряват бойлерите. За съжаление обаче при тях няма оправия, защото има клапани и на входа на студената вода в апартаментите.
ESPACE написа:
За съжаление обаче при тях няма оправия, защото има клапани и на входа на студената вода в апартаментите.
Има спасение - един мембранен разширител на бойлера, както е задължително при големите бойлери над 500л, ама е грозно в банята
ESPACE - майстор
:lol: Дотам няма да стигна, чак пък толкова много не ме дразни капането :lol:
stefarata - специалист
Голямо рязане падна с макетния нож, главата и ръцете ме заболяха, ама го отрязах пустия клапан. И като го махнах какво да видя- ми той самият клапан не е на резба, а вътре в него има нещо като бронзов пръстен
Прикачен файл:
unnamed.jpg
unnamed.jpg (40.24 KиБ) Видяна 2401 пъти
, който всъщност се навива на бойлера. Та той превъртял в клапана и затова не съм успял да го развия. Айде още един час мъки да развия и пръстена и готово. Сложих новия клапан и сега ще го наблюдавам няколко дни как ще се държи
Прикачен файл:
unnamed1.jpg
unnamed1.jpg (27.82 KиБ) Видяна 2401 пъти
. Благодаря на всички за съветите и особено за този с макетния нож. =D>
kozl - майстор
ESPACE написа:
Andri01 написа:
По стечение на обстоятелствата наблюдавам и поддържам ако се наложи 9 броя 80 литрови бойлера на Елдом, които се ползват сезонно и ако знаеш само как ме дразнят тия капещи вентили докато загряват бойлерите. За съжаление обаче при тях няма оправия, защото има клапани и на входа на студената вода в апартаментите.
Оправия има, но е сложно. Някъде във форума съм писал за решение със схема. Сложното е, че доста преговори се преточиха с Елдом Инвест да произведат само предпазен клапан без да слагат в корпуса възвратен и да го направят да сработва на по-ниско налягане от оригиналния. Втория клапан монтирахме след изхода на топлата вода за стоящата смесителна батерия към мивката. От човката му с една тръбичка и точно пробит отвор в пластмасовия сифон се свързва прокапването с канала. Порцелановата конзола под мивката скрива "патента" и Ората се чудат оти бойлерите не прокапват.

Тема "Теч от мека връзка на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: