Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vsterev - специалист
Andri01 написа:
Слагаш пресостат след водомера,той ти затваря магнет вентил на линията на бидона,когато нямаш входно налягане.Обаче за целта ще ти трябва невъзвратен клапан също след водомера,и след пресостата.На чертежа: вертикалата след водомера,първо тройник с пресостата и по надолу обратния клапан. А другото: хидрофора пак си черпи от бидона и пълни хоризонталната тръба.
Той ще взема разрешение за работа също от пресостата т.е.-като нямаш външно налягане.
Това с магнет вентила и на мен ми хрумна, ще го драсна вечерта, той трябва да е нормално отворен нали ?
Andri01 - майстор
Да,при подаване на сигнал да затвори.но трудно се намира такъв за 1/2" или за 3/4" ,за това може да сложиш Н.З. ,като използваш обратните контакти на пресостата.
може ли някой да ми даде съвет каква хидрофорна помпа да закупя за да захраня капково напояване на 3дк овощна градина(мощност и обем на резервоар).Имам овощна градина 3 дек с около 350 дъвета ,100бр лози и 2 оранжерий (по30кв.м)имам изградено капково напояване кето е захранено от канализацията но лятото няма вода много често .Имам кладенец в които има вода в изобилие имам и обикновенна помпа ВИДА 5 но тя не може да захрани капковото .Кладенеца е дълбок 22м има около 4 м вода която не се свършва.От кладенеца до последната точка на капковото разстоянието е 130 метра ,а водният стълб ще е около 18 метра от помпата до върха на кладенеца Моля дайте съвет каква хидрофорна помпа ще може да захрани това капково .
s_s1 - специалист
В къщата в която живея през лятото понеже крадат вода и напояват, налягането в мрежата пада и вода има само на приземния етаж. Това лято монтирах хидрофор, който смуче директно от мрежата и създава налягане, когато то липсва. Но много рядко се случва и съвсем да няма вода. Тогава ще унищожа помпата на хидрофра. Замислих се да сложа защита "нулев дебит", но понеже съм предвидил и монтирал съд 1 м3 на който ще сложа пълначка с електрически ключ по ниво на водата, може ли някой да ми подскаже от къде и каква арматура да сложа /автоматика и вентили с ел. задвижка/, така че като спре водата автоматично да превключва от резервен съд /казан, бидон/ и когато се появи вода в мрежата пак да черпи от водопровода?
Andri01 - майстор
Пресостат на водопровода,който да управлява магнет вентил към съда.Обратен клапан след пресостата и това е. Само магнет вентила трябва да са отваря при 0-во налягане/ т.е. толкова е налягането в съда ти. Но ако винаги водата минава през хидрофора,може и обикновен МВ,т.е. който се отваря при наличие на входно налягане ,след подаване на ел.сигнал.
s_s1 - специалист
Andri01 написа:
Пресостат на водопровода,който да управлява магнет вентил към съда.Обратен клапан след пресостата и това е. Само магнет вентила трябва да са отваря при 0-во налягане/ т.е. толкова е налягането в съда ти. Но ако винаги водата минава през хидрофора,може и обикновен МВ,т.е. който се отваря при наличие на входно налягане ,след подаване на ел.сигнал.
Може ли да ми дадете линкове към тези части, че в единствения сайт с магнет вентили на който попаднах вентилите бяха по-скъпи от хидрофора ми.
А какво е "МВ,т.е."?
Andri01 - майстор
http://www.water-technic.com/pompi-i-si ... oleri-c74/ - линк за пресостати
http://www.thermoeconomic.com/termo-teh ... ntili-c16/ - магнет вентили
Обратни клапани-има ги навсякъде в железарските магазини.
"МВт.е." - магнет вентил,то ест : обикновен, нормално затворен,отварящ се при подаване на напрежение на бобината.
s_s1 - специалист
Всичките тези пресостати действат при минимално налягане окло 1,2-1,5 бара. а на мен ми трябва когато водата във водопровода спре тогава да прехвърля системата на допълнителния съд. Сега когато налягането на водата падне под 1,5 бара включва помпата на хидрофора.
И за да стане това ми трябва някакъв вентил, който превключва /не само да отваря или затваря тръбопровод/ от водоподаване към съд с резервна вода. Тези 3-4 пътните вентили не вършат работа в моя случай защото никога не затварят напълно.
solar_entusiast - специалист
Твоя проблем се решава с два пресостата, един възвратен клапан и поплавък.
Първия пресостат се слага преди възвратния клапан и следи налягането в мрежата. Когато падне примерно под 0,5 бара автоматично тръгва помпата.
Втория, като и всички потребители е след възвратния клапан и държи налягането в системата.
Линията за запълване е преди възвратния клапан и чрез поплавъка се поддържа нивото в съда. Като дебита на запълване трябва така да е отрегулиран, че да не срива налягането към потребителите. Може да стане чрез дросел или ръчен вентил.
s_s1 - специалист
solar_entusiast написа:
Твоя проблем се решава с два пресостата, един възвратен клапан и поплавък.
Първия пресостат се слага преди възвратния клапан и следи налягането в мрежата. Когато падне примерно под 0,5 бара автоматично тръгва помпата.
Втория, като и всички потребители е след възвратния клапан и държи налягането в системата.
Линията за запълване е преди възвратния клапан и чрез поплавъка се поддържа нивото в съда. Като дебита на запълване трябва така да е отрегулиран, че да не срива налягането към потребителите. Може да стане чрез дросел или ръчен вентил.
От къде мога да си купя пресостат, който се настройва на такива ниски налягания от 0,2-05, бара?

А как се превключва когато няма налягане във водопровода да превключи да черпи от резервната вода?

Тема "хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: