• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
VLADO66 - майстор
И защо просто не пробиеш леко напорната тръба над нивото на водата в горния резервоар за да прекъснеш сифонния ефект.
simoda - напреднал
И защо просто не пробиеш леко напорната тръба над нивото на водата в горния резервоар за да прекъснеш сифонния ефект.
В интерес на истината си го мислих и това. Не е проблем да опитам преди да тръгна да откачам вентила. Благодаря за препоръката.
Каналски - специалист
simoda непременно пиши какво си успял да направиш. Определено си прилича на следствие от
"сифонен ефект". И може да се направи/вземат мерки за механично "отсифониране", без да се разчита на ел.устройства. Примерно в най-горната точка, при задействане на "сифонният ефект" да "глътне въздух"(vacuum breaker) , може нещо самоделно като работи помпата да запушва , като спре помпата и се появи пониженото налягане вследствие от ... да отвори и пусне въздух.
Изображение , Изображение , Изображениеи подобни.
За друго което си мисля, че поради малката денивелация (то не е чак от такова значение, но при теб ще е по-лесно), да се сложи изкуствено съпротивление което пак ще прекъсне "сифонният ефект". Съпротивление, което чисто механично пречи и затваря при малки налягания. Примерно нещо с пружина или тежест.
Но ще драсна една схема, която си е дето се вика "типично прекъсване".
НО ! Пишеш Канализация това е малко по-различно като "съдържание" !

Прикачен файл

Sample.png
Sample.png (32.23 KиБ) Видяна 1651 пъти
Последна промяна от Каналски на вт окт 06, 2015 1:15 pm, променено общо 3 пъти.
lov - майстор
Много сложно една дупчица да глътне въздух е най елементарното решение. Почти същото го бях направил за да ми се самоисточва една система на вилата. Помпата потапяща но тръбопровода от вънка няма как га го източа че е с обратен наклон и зимата замръзва. С една нагорещена тел пробих меката връзка между помпата и тръбите в кладенеца.
Hoвoceлckи - майстор
Понеже съм по простите неща ... Пречи ли нещо да се пробие отвор на определено ниво на контейнера А? Всяка новопостъпила вода ще се "самопрехвърля" в "Б", а нивото в "А" ще си е все същото. Защо трябва да има изобщо пома?
kozl - майстор
Помпа - най-вероятно защото при гравитачно изтичане дебита е недостатъчен през прекараните тръби.
По промишлените водопроводи в горните екстремални точки се събира въздух. За отвеждането на този въздух се монтират въздушници. Монтирай въздушник в най високата точка. Той прекъсва вакума и същевременно изхвърля въздуха от водопровода като помпата нагнети водата.
Обезвъздушители за отоплителни инсталации не съм разглобявал и незнам дали ще предотвратяват вакума в тръбата.
Hoвoceлckи - майстор
Така съм го направил в къщи на автоматичната пералня, защото и тя изсмукваше ...
Прикачен файл:
за засмукване на въздух.jpg
за засмукване на въздух.jpg (65.85 KиБ) Видяна 1554 пъти
simoda - напреднал
Привет на всички! Извинявам се, че не писах по-рано, но бях зает с други задачи.

@ Hoвoceлckи

Код: Избери всички

Защо трябва да има изобщо пома?
Първоначално нямаше помпа и отливника си работеше гравитачно. По-късно си направих капково напояване за декоративна градина, което се захранва от контейнер Б. В двата контейнера има помпи, които се управляват от контролери, а самите контролери си комуникират през WiFi за нивото на водата. Т.е. при определени условия контейнер Б казва на контейнер А : "Ей, пич, не съм поливал китките на жена му от 24 часа, а нямам достатъчно вода за един сеанс от 3 часа. Я пусни малко вода! Ха така... пусни още до горния нивомер. Готово, заспивай там...!"

Тъпото е, че двора ми е на баир и няма възможност за сонда. Контейнер A всъщност е един каптаж, който се захранва от кайначе с непостоянен дебит и за това всяка капка вода трябва да се използва рационално. Системата си работи вече 4-ти месец без проблем. Ако вали дъжд си почива и чака спадането на влажността на почвата под определени граници (3 сензора на различна дълбочина и вземам средната стойност). Ефекта за растенията е видим - напук на жегите това лято са свежи до безобразие.

Така де, отплеснах се. Ще се вслушам в съветите ви и в следващите дни ще действам, а после ще напиша кое е проработило.
  • 1
  • 2

Тема "Странен проблем с проста канализация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: