Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не са нужни никакви регулатори на налягане, никакви магнетвентили, само един възвратен клапан. Аз също имам хидрофор и цистерна от 500л, който да подпомага
kozl - майстор
Да Лазаре mar80 e сбъркал редуцира с ОК (обратна клапа). Е той редуцир вентила може да се ползва и като обратна клапа, както е станало в случая :lol: И според мен ще са му нужни 2 ОК. Една към питейния водопровод и една към хидрофора. Отометик систем :lol:
Редуцир вентил се ползва за регулиране на константно налягане след него. Той не повишава налягянето, а го намалява.
Налягянето и дебита са взаимно зависими. Автора на темата е в заблуда мислейки, че като намаля налягането дебита трябва да се запази :wink:
mar80 - специалист
LazarGanev написа:
Не са нужни никакви регулатори на налягане, никакви магнетвентили, само един възвратен клапан. Аз също имам хидрофор и цистерна от 500л, който да подпомага
Входното налягане от водопровода е 6 бара, я ми кажете как ще стане с възвратна клапа след като хидрофора работи до 4-5 бара максимум. Възвратните клапи са сложени, но няма да стане само с тях.
Съгласен съм, че дебита и налягането са свързани, но съм сигурен, че ако сложа редуцир вентил един цол (с по-голям дебит) ще има разлика.
Не разбирам какви са притесненията ти да не стане. Няма никакво значение, че входното налягане е по-високо, дори още по-добре - хидрофорът няма да включва постоянно, а само при липса на налягане в мрежата. Налягане 6 бара е ОК. Разбира се, че ако сложиш редуцир ще има разлика - ще стане по-зле :) . Ама пробвай де, не искам да те спирам :cool:
mar80 - специалист
LazarGanev написа:
Не разбирам какви са притесненията ти да не стане. Няма никакво значение, че входното налягане е по-високо, дори още по-добре - хидрофорът няма да включва постоянно, а само при липса на налягане в мрежата. Налягане 6 бара е ОК. Разбира се, че ако сложиш редуцир ще има разлика - ще стане по-зле :) . Ама пробвай де, не искам да те спирам :cool:
Без редуцира хидрофора изобщо няма да включи, освен ако от водопровода падне налягането повече от това на включване на хидрофора.
kozl - майстор
Да така е. Тогава ползвай редуцира, но като скопиш налягането пада и дебита.На този на редуцир може ли да се настройва налягане или е фабрично настроено?
mar80 все пак твоето условие приоритета да е към хидрофорната уредба е обратно на логичното, приоритета да е на питейния водопровод, поне аз, а и други възприемаме така нещата.
mar80 - специалист
Да регулира се вентила. Ще го настройвам спрямо хидрофора, малко под нивото на включване на помпата. Спрял съм се на Wilo, при тях пише включване при 1,5 бара, което е малко и ако не може да се регулира ще търся друга марка. Налягането на изключване се регулира със сигурност до 5-6 бара.
Не разбрах за приоритета, какво имате предвид.
mar80 написа:
Без редуцира хидрофора изобщо няма да включи, освен ако от водопровода падне налягането повече от това на включване на хидрофора.
Не разбрах защо искаш задължително да включва хидрофора?
mar80 - специалист
Е хидрофора искам да включва, когато имам собствена вода, нали това е целта. Примерно хидрофора ми включва на 2,5 бара, редуцира го правя на 2 бара, така редуцира няма да пропуска докато хидрофора има вода или спре тока. Падне ли налягането под два бара тръгва водата от водоснабдяването и докато не включи хидрофора водата ще е от водоснабдяването. Незнам дали ме разбра.
Ами това трябваше да го напишеш в първия пост,м как да гадаем, че хидрофора ще работи с кладенчова вода? В такъв случай си сложи електронен пресостат, той поддържа сравнително постоянно налягане, не пада до 1.5 бара.

Тема "Въпрос за редуцир вентил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: