Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
fbr - майстор
Аз пък лоената набивка не бих я заменил. Става за нула време (не се налага разглобяване на помпа, развиване ръждиви болтове и гайки) ако си майстор и трае дузина години. На моята не си спомням, кога съм я сменял за последно, даже трудно ще намеря къде държа резервната, а помпата зиме-лете си е навън.
kr1100 - майстор
съб юни 17, 2023 8:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
То изобщо не е баш така.
Лоена набивка сменях на месец- два- помпа на машина за безалкохолни напитки.
з пък на 3 г на помпа за поливане. Таймера си знае вкл/изкл по 2 пъти 5-7 и 23-2 ч. През другото вртеме като ми се наложи. Юли и август времето се удължава.2020 я сменях , тази година държи.
Ако не се наблюдава стават порази - изсъхва и тква и помпата работи на сухо, ако няма флуидк-л.
kr1100 - майстор
нед юни 18, 2023 2:54 pmfbr написа:
Аз пък лоената набивка не бих я заменил. Става за нула време (не се налага разглобяване на помпа, развиване ръждиви болтове и гайки) ако си майстор и трае дузина години. На моята не си спомням, кога съм я сменял за последно, даже трудно ще намеря къде държа резервната, а помпата зиме-лете си е навън.
За да не се гърча в малката шахта я вадя навън за 0 време. Отдавна обичам да работя седнал :-D
Крепежа ми е неръждаем. Преди ми досаждаше 1 гума 4-5 м дебелана оста преди помпата уж да не пролизва вода по оста на ел. двигателя. Преди години като бях разглобил помпата да сменям центробежния р-р сложих 2-3 PFTE шайби плътно по оста / с усилие ги нанизах и малко грес.
Като сменям седнал лоената развивам 2 те гайки М8 издърпвам назад притискателя на набивката и с закривено шило вадя старата набивка.После 3 пръстена набивка прорязана .Прорязването през 120 гр.
нед юни 18, 2023 3:14 pmkr1100 написа:
...
Ако не се наблюдава стават порази - изсъхва и тква и помпата работи на сухо, ако няма флуидк-л.
Варди да не стане пожар!
MamaMy - майстор
За какво ви е лесно сменяема набивка когато може въобще да забравите за тези проблеми? Едно време на едно котле на работа имаше монтирана помпа с лоена набивка. Старите колеги бяха станали факири. Може би заради горещата вода набивката изтърваше по 3-4 пъти на сезон. Аз се правех на ударен и все ги питах как на колите им помпите не текат, а работят на същите условия? Когато дойде по-млад началник разпореди едно лято да свалят помпата и директно в ремонтна работилница. Дори не знам какъв фибър са и сложили. Все пак там ремонтираха самолети, но като я върнаха служих още 6 години и повече никой не я погледна.
kr1100 - майстор
нед юни 18, 2023 3:38 pmMamaMy написа:
.... Дори не знам какъв фибър са и сложили. Все пак там ремонтираха самолети, но като я върнаха служих още 6 години и повече никой не я погледна.
Сложили са от Жигули. Но и това не е решение - не са трайни На Жигуло/Ладите помпите течаха 3-4 г след смяна на фибър, а да ремонтираш в.помпа на Жигули е отврат.- избиване на турбинката като е на годинки. А и не си заслужаваше ремонта - поляците носеха помпи на много изгодна цена
MamaMy - майстор
Помпата беше служебна и не беше моя отговорност. По-старите колеги се спускаха, но аз не припарвах. В ТЕЧ-а си имаше стругари, механици и всекакви инженери. Части едва ли са им купували от поляците или от битака.
dragozow - майстор
Такива с набивки не правят от поне 25 години, но има много останали помпи и никой няма да я хвърли ако работи.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юни 18, 2023 8:55 pmdragozow написа:
Такива с набивки не правят от поне 25 години, но има много останали помпи и никой няма да я хвърли ако работи.
Лошото е, че са практически вечни, както и мъките на собствениците им :cool:
нед юни 18, 2023 8:55 pmdragozow написа:
Напротив, помпапата си работи, но това е ад, все да притягаш и обезвъздушаваш, даже на ден, по 2 пъти, ами ако къщата ми е на 1 км от реката, както има такива хора, кво правим ще поливаме или разсходки, при положение че на пазара вече има и качествени и няма с такива глупости набивки, не си засшужава изобщо да се занимава човек.

Тема "Водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: