• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ludmilz - специалист
Fori написа:
Не претендирам да съм 100% точен, ама ми се струва че мед-та е тежък метал и тогава би трябвало водата от такива тръби да се ползва само за отоплители и санитарни нужди. Аз лично бих се въздържал :forbidden2:
:-D :-D Фори, приятелю, не ти ли се струва че от прекомерното пиене на вода може да сме се повредили и аз и ти? :-D :-D понеже си много начетен се замисли цинка какъв метал е. а през последните 100 години пием вода предимно от поцинковани водопроводи. :wink:
ludmilz - специалист
а сега - сериозно: Срокът на живот на една водопроводна инсталация от поцинковани тръби в зависимост от качеството на покритието е 25-30 години, като има случаи такива инсталации да издържат и 50 години. При тях главният недостатък освен продължителността на живот е влошеното качество на водата в резултат на процеси на корозия на метала
В Европа наред със стоманените тръби вече повече от 150 години (в Англия вече 200 год.)се използват медни тръби с капилярни връзки за водоснабдителни инсталации.
Основното при използване на медни тръби е да са изработени от рафинирана мед с чистота повече от 99,9% и съдържание на фосфор под 0,04%.
има изисквания по отношение на използваните припои за капилярните връзки – без съдържание на вредни метали като олово и кадмий, както споменах по-горе, като времето на живот на инсталацията е повече от 100г. аз лично съм демонтирал медна водопроводна инсталация на сграда от 1900 г. мога да те уверя, че тръбите изглеждаха като монтирани преди 1 год. и по субективна преценка можеше да изкарат още 100.
важен фактор при медните тръби е непропускливостта на килорода през стените. Липсата на бариера против кислородна дифузия позволява на кислорода и др. газове да преминават през стената на тръбата и водят до редица отрицателни ефекти – ускорена корозия на метала и скъсяване на живота на тръбите, развитие на бактериите и т.нар. лош мирис и вкус на водата.
спирам, защото май ставам твърде обстоятелствен и може да досадя.
apel - напреднал
Здравей Людмиз, убеден съм в качествата на медните водопроводи и затова ще направя един, от който и внуците ми да пият вода - предстоими изграждане на части от водопроводна инсталация в имот, който закупих на скоро, но поради кредита, нямам възможност да си наема водопроводчик, ще бъда особено благодарен, ако някой може (срещу физическа работа или скромно заплащане) да ми покаже за няколко дни най-основните неща и по специално да ме научи да правя заварки на медни тръби. Понеже до сега ми се е налагало често да сменям жилища, вече понатрупах малко опит в монтиране на бойлери, смесители, тоалетни казанчета, но нямам никакаква идея за медните тръби и заваряването им. Не знам дали ще ми е от полза, но имам малко опит в газопламъчното заваряване (пропанов бренер) на дребни хоби детайли със сребърен припой.
  • 1
  • 2

Тема "медни тръби водопроводни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: