Fori написа:Не претендирам да съм 100% точен, ама ми се струва че мед-та е тежък метал и тогава би трябвало водата от такива тръби да се ползва само за отоплители и санитарни нужди. Аз лично бих се въздържал
а сега - сериозно: Срокът на живот на една водопроводна инсталация от поцинковани тръби в зависимост от качеството на покритието е 25-30 години, като има случаи такива инсталации да издържат и 50 години. При тях главният недостатък освен продължителността на живот е влошеното качество на водата в резултат на процеси на корозия на метала
В Европа наред със стоманените тръби вече повече от 150 години (в Англия вече 200 год.)се използват медни тръби с капилярни връзки за водоснабдителни инсталации.
Основното при използване на медни тръби е да са изработени от рафинирана мед с чистота повече от 99,9% и съдържание на фосфор под 0,04%.
има изисквания по отношение на използваните припои за капилярните връзки – без съдържание на вредни метали като олово и кадмий, както споменах по-горе, като времето на живот на инсталацията е повече от 100г. аз лично съм демонтирал медна водопроводна инсталация на сграда от 1900 г. мога да те уверя, че тръбите изглеждаха като монтирани преди 1 год. и по субективна преценка можеше да изкарат още 100.
важен фактор при медните тръби е непропускливостта на килорода през стените. Липсата на бариера против кислородна дифузия позволява на кислорода и др. газове да преминават през стената на тръбата и водят до редица отрицателни ефекти – ускорена корозия на метала и скъсяване на живота на тръбите, развитие на бактериите и т.нар. лош мирис и вкус на водата.
спирам, защото май ставам твърде обстоятелствен и може да досадя.