ESPACE написа: а аз си имам газов котел за целта.Я кажи колко е мощността на газовия котел. За справка ще кажа, че при двуконтурен газов котел, когато развъртим крана на топлата вода се шунтира отоплителната инсталация и цялата мощност на котела (не по малко от 20-24Кв) се впряга в производството на битова гореща вода. Хората са изчислили, че с по-малко от 20Кв проточен бойлер за къпане не може да се направи и затова няма двуконтурни газови котли с по-малка мощност, въпреки, че за отопление на едно жилище са достатъчни 10-12Кв. Затова и истинските проточни ел.бойлери са 24Кв, ама си искат трифазен ток(с монофазен просто няма как да стане), а колко жилища у нас го имат? Дори и всичко дотук да е както трябва(имаме такъв 24Кв котел, имаме трифазен ток, имаме инсталация до бойлера), пак остава един компромис - температурата на водата при къпане се променя, ако се отвори отвори или затвори още един кран. Всеки сам решава за себе си какво да избере, но е добре да се знаят тези проблеми при избора.

Ако направим сметките с реалните измерени данни при макс. мощност (5kW по документи):
- U = 212V
I = 20A
- R = 212 / 20 = 10,6 ома
P = 20^2 . 10,6 = 4240 W
Извода от цялата работа за мен е един: надявах се да мога да мия чинии спокойно с такъв бойлер, но съм сбъркал с покупката - трябвало е да взема обемен бойлер 5 или 10 литра и да си реша проблема. Че и мощността при него е към 1,5kW. Съветвам ако някой има подобни намерения като мен - да се поучи от опита ми и да си купи обемен бойлер.
Още веднъж, благодаря!