• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
miliad - майстор
На мен ми е идвала топла вода на 195лв/м3.
Но тогава просто врътвам кранчето и минавам на бойлер.
Иначе си е удобство и парното и топлата вода.
Не се отказвам от тях.
cholev - майстор
чет юли 31, 2025 7:19 pmmiliad написа:
На мен ми е идвала топла вода на 195лв/м3.
...
Това е невъзможна цифра- 1.5мвч на кубик при нормално 0.06 0.1мвч. Бъркаш нещо. И самата топлофикация няма да позволи такива цени.
Самата топлофикация ползва разни варианти да ограничи максималната цена- например отстъпка пределна цена, максимална цена на 1м3 и други варианти. Повече от 40лв/м3 е нон сенс
От 2003г се занимавам с тези неща- предимно софтуерно.
kozl - майстор
miliad не излага обяснение как се е получило така, но в Циганария е възможно :shock:
Примерно ако сградата е без отопление и само неговите водомеир имат ненулеви отчети, а на другите съседи е отчетите са 0, тогава отчета в абонатната станция ще се разпредели само на отченото по водомери за топла вода - отчетите на водомерите на miliad.
chapara - майстор
Циркулацията на водата е хубаво и адски нерентабилно нещо. Хората дори премахват топлоизолацията умишлено, защото зимата ги топли, да не пускат лира в банята и цената... При бойлер поставен на близко място няма такива загуби. За това приключих с тецовото подгряване на вода. Другото е че бойлера ми загрява водата на много по високи градуси и с разреждането по някаква причина ми падна и количеството студена вода. Може би и самодисциплината да е, но е факт. И факт е че там са най неразбираемото перо и манипулация. Но всеки знае мене си😁
hidrazin - майстор
Хайде "Топлофикация-София" да фалира и да се свършва тази мъка
Писаното е поне 90% вярно.
Топлофикация София е един глинен колос от социализЪма който трябва да последва Кремиковци.
Или да бъде приватизиран...
Нооооо... тогава при сега сметка примерно 150 кинта, ще стане сметка 450 кинта... :)
СПРАВКА - към момента дълга на Топлофикация София е около 2 000 000 000 / два МИЛИАРДА лева.
За да покрие дълга само на Топлофикация СОФИЯ, всеки гражданин на БГ трябва да "генерира" по около 300 кинта.
Не само работещи а всяко бебе, дете, работещ, пенсионер, инвалид, мигрант...
Най адекватното решение - фалит, закриване и рязане за скрап.
:partyman:
kozl - майстор
чет юли 31, 2025 10:46 pmchapara написа:
Другото е че бойлера ми загрява водата на много по високи градуси и с разреждането по някаква причина ми падна и количеството студена вода.
Да ама причината не е в разреждането, а в ограниченото ползване на вода през обемен бойлер :wink:
Има и друга гадна причина при сгради ЕС с ТЕЦ - преточване на студена вода в тръбите за топла вода на вертикалния щранг. Това е често явление при апартаментни с ВиК инсталации с уреди като бойлер, термосмесители, хигиенни душове.

Много хора са в заблуда, че в цената за топлата вода към ТЕЦ плащат и водата като вода. Дори има такива, за които ТЕЦ и ВиК са едно и също. Последното може да стане реалност ако собственика на двете системи е един и същ.
В много сгради с ТЕЦ и водомери с дистанционно отчитане, водомерите се отчитат от топлинния счети и това също води до заблуда, че ТЕЦ и ВиК са едно и също.
silent - майстор
Цяла София за отопление краде от парите на всеки българин. Отделно всеки трети Софиянец краде от първите двама Софиянци и се стига до парадокса хем на всеки двама Софиянци всеки българин да им помага за по-ниска сметка хем да студуват хем да плащат много пари за парно.
Аз като един от тези двама балък Софиянци им теглих майната и на топлофикация и на комшии и на каквото се сетя. Наших климатици и хем стоя на топло хем по-малко плащам за ток + общо потребление на парно. А защо е така защото всичко е безхаберно в тая държава. Никой не го интересува кой негодник краде и кой плаща. Важното е да си вземат парите от общия топломер. Майната ви.
По темата . Ако съм с индивидуален топломер а не с тези чикии за дялово разпределение бих останал на парно инак режа тръбите.
dragozow - майстор
При нова сграда и хоризонтална инсталация има много малко загуби и който познавам казва че е изгодно, тоест плащаш каквото ползваш. Това дали някой ми плаща за да имам парно, плащам си сметките въпреки че не ползвам или почти не ползвам парното. Плащате, защото в Топлофикация се краде яко и персонала е х3 отколкото трябва да бъде, общинска каца без дъно със съдействието на държавата. В София парното струва колкото в някои други градове, но понеже мащаба е голям, общинско е и се краде яко.
silent - майстор
Разбира се че ти плащат парното. Тези 2 милиарда ги дава държавата при това не са първите два милиарда а поредните.Тази вродена андрешковщина винаги ще ни държи в батака. Да мислим само за себе си а справедливостта е справедлива само когато е в наш интерес инак черното бяло ще изкараме, ще намерим оправдания, че някой друг е виновен и куп още абсурди. Това обаче не променя неизгодния факт 2милирда безвъзмездно дадени на бедните Софиянци с най-висока средна заплата да си топлят по-евтино оядените задници, вместо тези два милиадра да се инвестират в инфраструктурa да отворят работни места в провинцията да подпомогнат истински нуждаещи се бедни хора.
  • 1
  • 2

Тема "ТЕЦ Ново Строителство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: