• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
нед авг 24, 2025 12:20 pmMamaMy написа:
Козел, колко да се обосновавам? РС се помпи 1,5Атм над минималното налягане. Това май прави над 3,5Атм, а? Защо не си гледаш темите където си силен и да не размиваш точните теми с плитки разсъждения?
Докажи това, което пишеш.
Кое и къде е това минимално налягане 2 бара.
2 бара писах за налягане след РВ.
И кое е случая налага РС да е напомпан на 3,5 бара без да е свързан с водопровода.
При свързан водопровод РС ще почне да поема обем чак след като налягането стане по- голямо от 3,5 бара. Ако помпата е напълнила РС под действие на макс.възможно налягане, в случая ще е под 5,2 бара и при мин.дебит е спряла, то РС ще подава вода от собствения си обем през РВ докато налягането спадне на 3,5 бара. След като захранването от РС спре ще има рязък спад в налягането от 3,5 до 2,8 бара, докато се включи помпата.
LazarGanev - "Велик майстор"
РС е добре да е напомпан до налягане малко под налягането на включване, т.е. ако помпата включва на 2,8 бара, РС да е на 2,5 бара. А иначе по темата - допълнителен РС няма да реши проблема с цикленето, той може да бъде решен само с електронен пресостат
kozl - майстор
съб авг 23, 2025 3:33 pmSanDRo написа:
има ли как да се включи разширителен съд под налягане след помпата, за да може да не се усеща разликата в налягането.
Според мен SanDro не се притеснява от цикленето, а от променливото налягане.
За това предложих редуцир вентил в системата.

Не съм добър с английския, но според мен "diaphragm tank" означава, че в комплекта на помпата има някакъв малък РС.
И ако помпата спира 10 сек. след като дебита е спаднал под 1,5 л/мин и това е по причина спряна консумация, то наличният малък РС ще се напълни под въздействие на близко до максималното работно налягане на помпата. Ако няма изтичане на вода навън или през ОК (обратната клапа) в комплекта на помпата, то това макс.налягане ще се запази до момента на консумация (пускане на чешма). И след това налягането ще спадне до pstart 2,8 бара и ще се включи помпата, а според дебита през чешмата и характеристиката на помпата, пък зависи какво ще се случи с налягането във водопровода докато работи помпата.
Допълнителен електронен пресостат + по-обемен РС може да намали разликата в налягането в приемливи граници за ползвателите, но мисля, че РВ +РС ще е по-лесно за изпълнение за постигане на непроменливо налягане към чешмите.
нед авг 24, 2025 5:55 pmkozl написа:

Според мен SanDro не се притеснява от цикленето, а от променливото налягане.
...
Не съм добър с английския, но според мен "diaphragm tank" означава, че в комплекта на помпата има някакъв малък РС....
Точно. Това му е основната болежка.
Скалата има вграден РС, но е символичен.
Към тази помпа може да се включи външно управление. Не може да се свърже с какъв да е електронен пресостат. Тя самата си има контрол по поток и налягане.
SanDRo - напреднал
Подземният резервоар не е под налягане, да, той е все едно Scala-та дърпа от кладенец - него го споменах, просто за да обясня каква е системата, иначе и тогава казах, че няма особено значение за проблема. Иначе да, главният ми проблем е вариацията в налягането, мислех че мога да го излъжа някакси с РС с мембрана/балон, ама явно няма как да стане само с това. Скалата има вграден обем някакъв, но е нещо около 1-2-3 литра мисля, не можах да намеря точно по документацията и май е главно за обезвъздушаване. Не мисля, че ми е нужен РС само за вдигане на обема в системата, щото си има доста обем (под налягане) - имам 1 цол тръби над 50 метра под земята, отделно цялата инсталация на къщата, има доста бани, два кръга на топлата вода.. та, може би има поне 100 литра в тръбите.

По същество изглежда единственият вариант е с редуцир вентил до 2 - 2.5 бара. В тази ситуация би трябвало да не се усеща промяната с или без РС с мембрана/балон пред него. Ако сложа РС ще помага да се намалят включванията/изключванията на помпата, но това реално не ме притеснява толкова, тя все пак е предвидена за такъв вид употреба. Единствено ме притеснява дали това налягане няма да е много слабо, ама може да го монтирам тестово.. щото планирам да слагам и омекотител и система за обратна осмоза без резервоар, а и двете работят доста по-ефективно (а и май имат някакви изисквания за минимално налягане) при по-високо налягане.
  • 1
  • 2

Тема "Разширителен съд (с балон) към бустерна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: