Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
Тук стана типичното за ББ - "Проба-грешка", "Ако мине", "Доброто и лошото ченге"... По-скоро последното дето е отиграно многократно.

Тая такса водомер дето искат да ни нахлузят е ПРЕСТЪПНА по "1000" причини:
- Водомерите си ги купуват потребителите. И са длъжни да ги сменят на определен период. Включително и скъпите с дистанционно отчитане. Електромерите ги слага ЕРП-то и то си ги сменя.
- ВиК дружествата нищо не са изградили с много малки изключения или по програми...
Я колко язовира, сондажи, каптажи, нови водопроводи са изградили за последните 30-тина години - клонят към НУЛА.
- ВиК Само експлоатират нещо отдавна създадено (не от тях) и прибират печалбата която ... естествено изчезва.
- ВиК си издействаха многократни увеличения на жената на водата - и то не с 1-2-3% ами с десетки проценти.
- В цената на водата която защитават пред КЕВР са ВКЛЮЧЕНИ тези кинти които сега искат да вземат ВТОРИ път и то многократно увеличени.
- Оня мазньо, Петър Калинков дето не знам кой го е направил професор (щото няма акъл и за шИфьор) си ЛЪЖЕ като за световно.
ЦЪЪЪК - ХВАНАХМЕ ЛЪЖЕЦА
Никое ЕРП няма ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР. Има такса достъп. Но тя е върху РЕАЛНО изразходваната или генерирана електроенергия.
ДЕМЕК - НУЛА kWh водят до НУЛА стотинки и лева. Нищо не плащаш.
- Въвеждането на такса водомер ще доведе до опасен ПРЕЦЕДЕНТ... Сами се сещайте за какво...

пет окт 24, 2025 7:15 amLazarGanev написа:
Т'ва к'во да го коментирам?
О.К. Само дето не може да си отиде нещо което никога не е идвало. :)
Но това няма как да го знае автомеханика Васил Георгиев - сервиза за таксита на Сточна гара.
Явно не само той едва е изкласил средното... :?
:partyman:
chapara - майстор
Ще кажа и аз нещо от моя житейски опит.
Моя баща, лека му пръст беше един от дайените в язовирното строителство, започнал стажа си при строежа на яз. Искър, между съветските спецялисти. Цял живот тотално безпартиен, дори анархист в мисленето си.
Бяха времена от които аз помня че годишната! ни сметка за вода беше от порядъка 2 - 5 стотинки, да, не бъркам, стотинки за цяла година!
Думите му бяха: Не ги е срам, водата на българите трябва да е без при. На на нас Гиспод ни е дал толкова че да не можем изпи и изхаби, а всичко го направиха българите без стотинка за труд (визираше бригадирското движение за по младите да поясня). На 64 години се пенсионира,а през '97г. почина със същите убеждения, а той беше в кухнята на ,,язовири и каскади".
Извода оставям на вас, с въпрос, трябва ли да се пълни бюджет с продаване на вода за сметка на българите, които не могат да искъпят децата си?🤢
И за да нямя задни мисли! Не симпатизирам на никоя партия, а сърцето ми се тревожи!
LazarGanev - "Велик майстор"
Да питам аз най-хипотетически:
Да речем, че в едно курортно селище има 1000 къщи, от тях 200 постоянно обитавани от местни хидри, харчещи вода за 20лв на месец, а другите 800 са на софийски и секви други хиени, които идват лятото и искат да имат вода с добро качество и количество, щото видиш ли те си плащат. Е да де, ама плащат 1-2 месеца, ама тази мрежа се амортизира целогодишно и иска постоянна поддръжка, иска съответния обслужващ персонал и и техника, няма как да се назначават хора сезонно Тъй че какво излиза - през останалите 10-11 месеца от годината, ВиК-трябва да се издържа само от сметките на местните хидри? И кво трябва да направи? Или да работи както може в недостиг на пари, или да повиши цената на водата, а обикновено и двете. В един момент някакви умни хора се сещат, че нещата трябва да се разделят, да се плаща отделно и целогодишно за поддръжка на мрежата и там трябва да плащат всички, които имат достъп до нея, т. е. всички които имат водомери, независимо дали и колко ползват и отделно да се плаща самото количество ползвана вода. И това разделяне на сумите за качество и количество е в полза на всички, но най-вече за местните хидри, които ще бъдат облекчени в поддръжката на мрежата. А те като имат един водомер, така или иначе си плащат такса за поддръжка и даже по-голяма, щот поддържат и мрежата на хиените. Хиените с вилите изобщо няма да имат против целогодишната такса, щото са умни и разбират, че като си имаш магаре, то иска плява, като имаш 2 магарета, трябва двойно повече плява. Обаче се получава така, че хитрите хиени манипулират хидрите да врещят и да заплашват с бунтове, мисирките усилват и разнасят врявата и накрая се появява най-голямата хиена и предизборно заявява, че ще отмени всички такси и хиените няма да плащат целогодишно, а само за един месец - август, най-сухия, щото те само тогава са там и сами тогава си пълнят басейните, докато местните хидри чакат с тубите на опашки пред водоноските. И накрая всички хидри и хиени единодушно отиват да гласуват за главната хиена, която ги е спасила от "такса водомер" Такива ми ти животински истории из българските ферми :cool:
kozl - майстор
пет окт 24, 2025 11:10 pmchapara написа:
Ще кажа и аз нещо от моя житейски опит.
Моя баща, лека му пръст беше един от дайените в язовирното строителство, започнал стажа си при строежа на яз. Искър, между съветските спецялисти. Цял живот тотално безпартиен, дори анархист в мисленето си.
Бяха времена от които аз помня че годишната! ни сметка за вода беше от порядъка 2 - 5 стотинки, да, не бъркам, стотинки за цяла година!
Думите му бяха: Не ги е срам, водата на българите трябва да е без при. На на нас Гиспод ни е дал толкова че да не можем изпи и изхаби, а всичко го направиха българите без стотинка за труд (визираше бригадирското движение за по младите да поясня). На 64 години се пенсионира,а през '97г. почина със същите убеждения, а той беше в кухнята на ,,язовири и каскади".
Извода оставям на вас, с въпрос, трябва ли да се пълни бюджет с продаване на вода за сметка на българите, които не могат да искъпят децата си?🤢
И за да нямя задни мисли! Не симпатизирам на никоя партия, а сърцето ми се тревожи!
Интересно като се срине бюджета на ВиК-то и като пропадне системата им как ще дойде водата да изкъпе децата.
Според мен водата е безплатна :? Ако си налея туба с вода от язовир Искър, трябва ли да я плащам и на кого?
Яз Искър е проектиран с основна цел напояване на софийското поле. С разрастването на Софето язовирът става основен резервоар на питейна вода за София.

Има неща в които съм уверен и едно от тях е, че безплатното е безценно, или иначе изразено - никой не го цени.
Още ли има верващи в ком.теорията, че при ком.общество всичко е безплатно, а жените общи :-D
kozl - майстор
Имаше период м-у 70 и 80 години на миналия век, в който комшийка отчиташе водомерите в ЕС и събираше пари за изразходената вода. С тези пари плащаше в касата на ВиК-то.
До колкото я познавам съм сигурен, че е имала изгода от това, но...
Комшийската завист явно е била свише изгодата и тва капиталистическо дело секна :axe:

Та сетих за вица за казаните и дяволите, които ги охраняват в Ада :lachtot:
Така или иначе водата от водоноските (като се стигне до тях) е безплатна, ама и водата за басейните и райграса на хиените ли трябва да е безплатна? Има ли желаещи да си пълнят безплатна вода в туби от водоноските или е по-добре всеки да си плаща колкото трябва, за да има и за нови тръби и достатъчно вода? Ама крадяло се! Ами да хващаме крадците, да сложим прогресивно растящи цени, а не да роптаем срещу справедливи промени в ценообразуването без да разбираме или да мислим
Николов Н. - специалист
Прав си за цените. Но въпросът е,че ВИК не си вършат работата като хората. Тръбопроводи с дни текат по улиците,не се оправят или поне да се спре водата до отстраняване на аварията. И друго-хващат крадци на вода,стигат до съда и...НЯМА съд! Оправдават ги,както оправдават убийците. За това е добре да има "такса водомер" но да е примерно 10% от разходваната вода. А където разхода е 0 - да е примерно 5лв./месец. Така ваканцуващите ще плащат за подръжката.
С конкретни цифри за водата не се ангажирам, има си специалисти, но мога да кажа, че цените на новите коли са високи, ако са по 6-8К, както преди, всеки ще може да си го позволи и няма да дишаме мръсен въздух от старите трошки. Не знам защо ще ги намалят - аз например шси купа 2 - за жената и за любовницата. И ще има оборот!
Дали би било справедливо да има някаква минимална такса? Натам към нея да се добавя процент от потребеното, понеже който ползва малко амортизира малко.

Водата е безплатна.
Скъпо е да ми я докарат до бидето и шефската почивка на Бали.
...и колата на любовницата на Лазар, хаха!!! Дай боже 'сяка втора жена да е така благосклонна и през една да са от моята натам!
kozl - майстор
пет окт 24, 2025 10:24 pmhidrazin написа:
Никое ЕРП няма ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР. Има такса достъп. Но тя е върху РЕАЛНО изразходваната или генерирана електроенергия.
ДЕМЕК - НУЛА kWh водят до НУЛА стотинки и лева. Нищо не плащаш.
Гледам пред мен фактура за нежилищен обект в който ток не се консумира от няколко години и отчета за консумация по елекромера е нулев.
Има такса достъп, която се определа по предоставена мощност и според моите сметки е към 1лв/кВт.
За сега таксата е само за пром.ток. По битовите сметки не виждам такава такса.

Тема "Честито" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: