Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
ср юни 03, 2026 6:41 amnikolson написа:
Няма да е лошо, даже е задължително, да се носи и ръкохватката с винта, щото и при шлиците има "разнообразие".
Ми и аз носих, търсих и съм описал в тази тема
Даже се бях заблудил относно шлиците, защото не ги броих, а при пробата с ръкохватката се получи временен, положителен ефект.
dragozow - майстор
С кранчето в железарията. Мен ако питаш, тази батерия вероятно ти е набор (особено като преди 12 години си сменял гумичка) не струва много пари, разбира се има и скъпи, има и качествени керамични на поносими цени. Сменяш и не се занимаваш, какво престъргване и прочие. Преди години едно казанче, тече. Разкостих го, извадих поплавъка, разглобих, почистих, сглобих, обърнал съм цедката, пак разглобих, пак сглобих. Така няколко пъти, лято, навън 35 градуса, тоалетната метър на метър и до мен върви тръбата на горещата вода, целия потен накрая взех поплавъка и в железарията на няма и 150 метра, имаш ли такъв поплавък, имам същия с метален щуцер и ала бала, колко струва...9 лв. Сложих го, регулирах колко да пълни, заспа. Викам си аз за 9 лв ли пенясах един час в тази тоалетна.
nikolson - майстор
Мислех да го пиша още в началото. Този кран изглежда като стария стандарт за междуцентрово разстояние. Подозирам, че банята е в старо жилище, или квартира. Нов смесител ще иска и ексцентрици и може да пратим питащия в друг филм :butthead: .
chapara - майстор
🫪, в кой век живеем? Това не е ,,Направи си сам'', това е клошарска работа :shock: :?
Linux-Code - специалист
Малко късно отговарям, понеже бяхме малко в пауза няколко дни, тъй като течащия кран се намира в другото ни жилище в което не живее никой от 15 години, и се бяхме прибрали у дома, където постоянно живеем. Но днес отново ходихме с жената в другия апартамент да сменим и други стари работи, и купих гумички за крана, но сега изкочи друг проблем - болта е клеясал, и не помръдва! Въртя обратно на часовниковата стрелка, посока за отвиване, но изобщо не поддава. Дори го намазах намазах с финно машинно масло, като впръсквах с тънка игла със спринцовка, изчаках близо 2 часа, след което отново подхванах да въртя, но болта изобщо не помръдва. С голяма отверка въртях, за по голяма сила, но накрая стана така че улея в който влиза отверката започна да се изпилява и заобля, и спрях да въртя, защото ако продължа - ще се заобли хептен, и ще се изпили до такава степен, че няма може да се отвие, а направо отверката ще се върти свободно в улея. Един приятел ми каза че имам само три варианта:

1. Да накисна болта с оцет, понеже оцета разхлабвал и премахвал котления варовит камък, като се намокри обилно с оцет, и се запуши болта с хартиено тиксо да задържа оцета, и да изчакам 24 часа, и след това да опитам отново да въртя.

2. Ако и накисването с оцет не помогнело - да се счупи пластмасовия кран, но само около главата на болта, за да мога да хвана болта с тръбен ключ и само така ще можело да се развие.

3. Екстрактор за заоблени болтове, специална отвертка / накрайник която захваща именно заоблени и изпилени глави. Захваща се чрез обратна резба.

Нямало друг начин.

За това нека който е имал подобен проблем да даде съвет, че направо съм в шах с този проклет инат болт. Благодарности предварително.
bigdragon - майстор
Има две жилища, а няма 50€ за нова батерия :?:
Чичо Скруч пуши нервно в ъгъла. :supz:
dragozow - майстор
вт юни 16, 2026 2:08 amLinux-Code написа:
Малко късно отговарям, понеже бяхме малко в пауза няколко дни, тъй като течащия кран се намира в другото ни жилище в което не живее никой от 15 години, и се бяхме прибрали у дома, където постоянно живеем. Но днес отново ходихме с жената в другия апартамент да сменим и други стари работи, и купих гумички за крана, но сега изкочи друг проблем - болта е клеясал, и не помръдва! Въртя обратно на часовниковата стрелка, посока за отвиване, но изобщо не поддава. Дори го намазах намазах с финно машинно масло, като впръсквах с тънка игла със спринцовка, изчаках близо 2 часа, след което отново подхванах да въртя, но болта изобщо не помръдва. С голяма отверка въртях, за по голяма сила, но накрая стана така че улея в който влиза отверката започна да се изпилява и заобля, и спрях да въртя, защото ако продължа - ще се заобли хептен, и ще се изпили до такава степен, че няма може да се отвие, а направо отверката ще се върти свободно в улея. Един приятел ми каза че имам само три варианта:

1. Да накисна болта с оцет, понеже оцета разхлабвал и премахвал котления варовит камък, като се намокри обилно с оцет, и се запуши болта с хартиено тиксо да задържа оцета, и да изчакам 24 часа, и след това да опитам отново да въртя.

2. Ако и накисването с оцет не помогнело - да се счупи пластмасовия кран, но само около главата на болта, за да мога да хвана болта с тръбен ключ и само така ще можело да се развие.

3. Екстрактор за заоблени болтове, специална отвертка / накрайник която захваща именно заоблени и изпилени глави. Захваща се чрез обратна резба.

Нямало друг начин.

За това нека който е имал подобен проблем да даде съвет, че направо съм в шах с този проклет инат болт. Благодарности предварително.
Човек, минали са таман две седмици от първия пост, тичай за нова батерия, какъв оцет и какво хартиено тиксо? Щеше да си забравил до сега, продължавам да не разбирам защо се мъчиш с това и каква е целта. Старата батерия няма някаква нумизматична стойност като я гледам. Щях да ти подаря една батерия на Видима за стенен монтаж, че ми седеше, но я сложих в абонатната на блока, че там сложихме една чешма с топла и студена вода. Батерията е на 15+ години, с керамична глава, не е мръднала, дори емайла е като нов.
kozl - майстор
вт юни 16, 2026 2:08 amLinux-Code написа:
изкочи друг проблем - болта е клеясал, и не помръдва!
Като се замисля и то в главата за смесител има само 1 болт, който държи ръкохватката. И добре, че ръкохватката е пластмасова, та по лесно ще
Linux-Code написа:
се счупи пластмасовия кран
Вероятно болта е стоманен. Дали ще се развие или ще се скъса :?
Но за да се развие главата трябва да се премахне пластмасовата ръкохватка поне в участъка до тялото на смесителя. Аз преди доста години бях отрязал част от пласмасовата ръкохватка колкото да не скрива шестограма за развиване на главата, за да не развивам клеясалия болт за ръкохватката при смяна на гумените уплътнения.
Но тогава бяха годините на дефицит. Сега глави и ръкохватки - бол :roll:
iliya_i - майстор
вт юни 16, 2026 2:37 ambigdragon написа:
Има две жилища, а няма 50€ за нова батерия :?:
Чичо Скруч пуши нервно в ъгъла. :supz:
Има един тънък момент.
Старите батерии от соца бяха с междуцентрие мисля 170 мм, а новите 160 мм.
Та това може да му изиграе лош номер.

Старата ръкохватка се прорязва с лист от ножовка. После в прореза със здрава плоска отвертка се чупи. Нова ръкохватка струва колкото чаша кафе от вендинг машина.
bigdragon - майстор
Вече бяха споменати ексцентрици...
И те не струват един бъбрек, че
някъде са и комплект с батерията .

Тема "Течове от топлия кран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: