• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Primus - специалист
lov написа:
Навиваш крана без нищо да си слагал на нето и броиш оборотите и гледаш кога ще опре в челото от зад. И после като го навиваш гледаш да ти застане в правилната позиция преди да е опрял. Ако при теста не му стига малко можеш леко да пилнеш неговото чело за да ползваш витките от резбата максимално. Ако не ти достига примерно четвърт оборот. А колко кълчища сам ще трябва да си прецениш. Те това е майсторлъка и рецепта няма а и трябва да знаеш как се навиват. Не е като да ги намотаеш кат си знаеш. Навиват се по витките леко кръстосано както са държат все едно е лента на не да ги осучиш като канап.
Това го предположих, но моят случай е обратен - малко му е в повече!
Затова си мисля, че с повече калчища ще намаля четвърт оборот. За челна шайба - ще търся тънка и твърда.
Gnus - специалист
Добре де, нали като се навива ексцентрик в стената, конфигурацията е същата - в стената е конус с вътрешна резба без чело, а самият ексцентрик е цилиндър и то от най-скапан материал в повечето случаи.
Не вярвам да има някой от писалите в темата, който не е правил това рутинно упражнение. Трябва да стане с кълчища, тефлон и всичко, което го има на пазара. Избира се това, което е най на сърце и се прави.
crez - майстор
Primus написа:
На основния ми въпрос никой не отговори - колко калчища да сложа (повечко според мен), и как да ги намотая, та кранът да е достатъчно завит и уплътнен 30-45 градуса преди максимума завиване?
Разплиташ калчищата и изтегляш сноп дълги конци (не много) усукваш ги малко,мокриш с вода и навиваш стегнато по посока завиването,толкова че да влязат в нарезите, мокриш с (може, както някой спомена със сапунена вода,може и с блажна боя) и завиваш. Прецени навиването според стойката на крана. Не е за препоръчване да връщаш обратно след като си навил. "Бъбрек"(ексцентрик) за батерия се навива с парче гума или алуминиева ламарина върху външната резба(да не се повреди)
Krass - майстор
Не съм чешмеджия, но кълчища не се мокрят с вода, а с плюнка :vom:
шоп - майстор
А най-добре с паста за кълчища. За 5 лв. си купувате цяло бурканче и ще имате за дълго време. Писах за тази паста, още няколко колеги писаха, но няма кой да чете.
С пастата дори и 1/2 оборота да отвиете пак едва ли ще протече, защото пастата е много мазна и се получава запълване между витките на резбите и кълчищата.

П.П. а есовете ( ексцентриците ) лично аз ги навивам с обикновен гаечен ключ 14 или 15. Без риск от преебване на резбата :)

Успехи!
krasi92 - майстор
Krass написа:
Не съм чешмеджия, но кълчища не се мокрят с вода, а с плюнка :vom:
Много ясно че дори да гази до колене във водата уважаващият себе си водопроводчик винаги използва плюнка.При навиване на резбата не е важно да е стегнато зверски а да има достатъчни материал между резбите било то тефлон,калчища или течен резбоусигурител.
turbocharged - специалист
На човека проблема му е че има навит 10 мм удължител. В такъв удължител не може да навиеш нищо. Просто няма дълбочина. Не е до кълчища, плюнки и тефлони. Трябва да се отвие удъжителя и да се навие крана диретно във фитинга в стената. Както и сам се е сетил питащия. Обаче не иска да инвестира в ключ нито пък във водопроводчик.
iliya_i - майстор
Той проблема на човека всъщност е, че вече цял месец само пита, но не опитва нищо. Ако досега опитваше поне през ден да монтира крана все щеше да се получи някакси. Но той явно вече свикна да налива вода с кофичката и може да си пита още 2-3 години без да опита.
krasi92 - майстор
Писах му да пилне малко шестограма дето е купул и да отива смело
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "С какво да уплътня резбите при направа на ВИК инсталация ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: