• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Primus - специалист
turbocharged написа:
На човека проблема му е че има навит 10 мм удължител. В такъв удължител не може да навиеш нищо. Просто няма дълбочина. Не е до кълчища, плюнки и тефлони. Трябва да се отвие удъжителя и да се навие крана диретно във фитинга в стената. Както и сам се е сетил питащия. Обаче не иска да инвестира в ключ нито пък във водопроводчик.
Eто майстор, който ме е разбрал!
Не е до инвестицията в ключ! Това не е стандартен кран.
Но дори да беше стандартен, "гайката" отзад на крана като влезе 10-12 мм в стената, какво ще правя с розетката?
А този, съжалявам че не го снимах целия, а отрязах снимката, е супер къс и започва да се разширява почти веднага след резбата!
Само опитно мога да видя колко дълбоко ще влезе, когато развия преходника, но си мисля, че ще е прекалено на вътре, пак проблем с розетката и ще е грозно! И в Локтайт инвестицията не ми е проблем, но постоянния теч я обезсмисля и води твърдо към кълчища.
Ще ги понамажа в задния край с моя Локтайт 5972, толкова мазно и цапащо нещо не съм виждал.

Мотая се месец по друга причина - да видя след поставяне на тапата дали няма теч от другаде! След свалянето на крана не стана ясно 100% от къде точно е текло, а вода влезе малко и зад плочките. Та още малко ще изчакам.
Но след като тапата с кълчища държи повече от седмица, значи има шанс и за крана със стандартната му розетка.
Ако не стане - купувам ключа и тогава ще го мисля.
Освен това докато се мотая, може да дойде писмо за измерване на водомера и тогава ще сменя крана. После лесно... :o
iliya_i - майстор
Подобен кран е на цена от 5 до 10 лева. Розетката около лев. Може да се опита да се смени с нов. Вече знаеш какъв да търсиш. Добре е при възмозност да сениш и този до водомера, дето пуска. Трябва да иматте някъде в мазето кран, който да спира водата на целия щранг.
turbocharged - специалист
Може да смениш удължителя с по-дълъг. Ако сложиш 15 мм или по-дълъг със сигурност ще стане. Розетката трябва да може да се наниже около удължителя защото той ще дойде над нивото на плочките. Сглобката м-ду удължителя и крана може да я направиш чиста и навита докрай. Първо навий удължителя на крана. После в фитинга в стената. Няма да си личи нищо.
Primus - специалист
turbocharged написа:
Може да смениш удължителя с по-дълъг. Ако сложиш 15 мм или по-дълъг със сигурност ще стане. Розетката трябва да може да се наниже около удължителя защото той ще дойде над нивото на плочките. Сглобката м-ду удължителя и крана може да я направиш чиста и навита докрай. Първо навий удължителя на крана. После в фитинга в стената. Няма да си личи нищо.
Това също е много добър вариант!
Благодаря!
Primus - специалист
Има и развитие по темата!

15мм - речено-сторено. Дотътрих се до близкия магазин, дава лелята 15мм - грънци, пак няма чело, а конусно престъргване, но както очаквах резбата е видимо по-дълга (по-дълбока). Купувам го, но й викам - дай един 10мм, да видя от кой вид е, нали вече съм с трето вишу ВиК! :)
И изненада - хубаво престъргано плоско чело, като за Пловдивския панаир!
Добавих една гумена шайба, да се чувства изобилие, 3лв и нещо, скоро ще открия магазин с излишните части, и отивам към втория магазин. Там още по-зле...
Обаче нещо се сещам и вадя 13мм имбуса от джоба, майстор без инструмент - никогиж!!!
Още по-голяма изненада, не влиза нито в 15мм, нито в 10мм!!! Маааааааааааму!
На стената виси 12мм имбус - и той не става, ами сега?
Връщам се в къщи, все пак с три чарка и вадя шублера - 12 мм са и двата 1/2 чарка???
Пак ли някакъв инчов стандарт и е на границата?...

Взех крана, маркирах трите преходника и почнах да броя обороти:
- Първи стар 10мм, за ключ 13 мм - 2 оборота и половина??? Няма надписи по тялото.
- Нов 10мм, за ключ 12мм или мааалко по-малък - 3 оборота и една трета. Пише SANITARY 10 mm
- Нов 15мм, за ключ 12мм или мааалко по-малък - 4 оборота и три четвърти. Пише SANITARY 15 mm
Разработката продължава. :tonqe:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "С какво да уплътня резбите при направа на ВИК инсталация ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: