Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mitaka_vk - специалист
papogai написа:
Да наистина желая да свържа поцинкована тръба със друг вид без поялник, или да ми кажете какви проблеми ще имам ако продължа със поцинкови тръби, освен че ще имам много резби.
С поцинковани... Гният, и то здраво променят качествата на водата и съвсем скоро трябва да се сменят... след няколко години. Пробвай с Pex тръба /полиетилена е онуй черното дето се води полиетилен с висока плътност или ПЕВП има разлика/. Вземи си PEX-AL-PEX няколко фитинга на резбова връзка и действаш.
EmoZ - специалист
Папугай, чувал ли си за нерешимите задачи от древността (три броя), твойта требва да е четвъртата :).

1. купИ си поялник, има турски 'боклуци', които са на цена от около 30-тина кинта, за работата, която имаш 'ше ти свърши перфектна работа - после го продай за 15 кинта и готово;
2. ако захранващата ти тръба 'минава' през 'трудно достъпното място' - водовземна скоба срещу ревизия, да гледаш к'во става - т'ва обаче е временно решение, докато събереш смелост или мангизи да го направиш както трябва;
3. ако захранващата ти тръба 'идва' на 'трудно достъпно място' (кой реза с флеска там - да го убиеш направо) - оправи 'мястото' (паразкърти), извикай некой колега от форума да ти навърти резбата и перкай по т.1;
4. трудно достъпно место и тръбата свършва със срез от палавия флекс на тоя дето е демонтирал същ. инсталация (вж. т.3): ако можеш развърти парчето, иди до Практикер - там има парчоляци с различна дължина с навъртяна резба - купи си к'вото ти требва - навърти го и продължавай по т.1.

Успех.

п.п. Сам и съвсем без инструменти - съвсем не става :) - просто нема как!

п.п.п. Ааа, да, забравих, ако изполваш РЕХ тръби само фитингите ти 'ше ти наФърлят бая кинти :), като теглиш чертата 'ше са повече от поялник и ППР тръби..
mitaka_vk - специалист
Много зависи какъв диаметър ще ползва. Предполагам няма да е ф63...

И да поговорим в цени:
Тръба Pex/Al ф20->1,62лв/м
Тръба Pex/Al ф26->2,40лв/м
Фитинги
стенно коляно ф20/1/2" -> 3.99 лв/бр
тройник 1/2"/1/2" -> 7,38 лв/бр
Цените са ориентировъчни може и да има разлики в различните магазини.
Лесното при пекса е че ползваш по малко фитинги отколкото при ппр и ти трябва само тръбен ключ.Колкото повече тръба слагаш без фитинги толкова по евтини ти идват фитингите съотнесено на м тръба.
papogai - специалист
Здравей Емо!Хайде кажи как се казват тия тръби със поялника които се лепят .Вече ме нави .Какви са им цените за метър.
EmoZ - специалист
papogai написа:
Здравей Емо!Хайде кажи как се казват тия тръби със поялника които се лепят .Вече ме нави .Какви са им цените за метър.
PPR => полипропилен, под кинта метъра (земи си само за топла вода - по-дебелостенни са). Фитингите са стотинки, 15-20 стинки за коляно, тройник, виж ценовата листа на Юроком 2000 (магазина е под хотел 'Дианабад').

Ще намеря някоя стара фактура, 'дет съм пазарувал преди време.

Успех.
mitaka_vk - специалист
EmoZ написа:
papogai написа:
PPR => полипропилен, под кинта метъра (земи си само за топла вода - по-дебелостенни са). Фитингите са стотинки, 15-20 стинки за коляно, тройник, виж ценовата листа на Юроком 2000 (магазина е под хотел 'Дианабад').

Ще намеря някоя стара фактура, 'дет съм пазарувал преди време.

Успех.
А стенните колена и преходите къде ги забрави :?
bad to the bone - специалист
Аз пък никога не съм работил с полипропиленови тръби и чак ме хваща ужас че един ден може да ми се наложи:)...иначе съм свързвал медна с оловна...и съм правил отходна система с чугунени тръби от 3 до 12 цола
mitaka_vk - специалист
Ееее чугуна у як, особено в укрепването :wink: Иначе няма нищо страшно в полипропилена, нагряваш, лепиш, задържаш и си готов. Във всяка лепачка има описано за колко време се нагрява и изстива съответния диаметър тръба. При алуминиевата вложка или така наречените Стаби е маааалко по сложно, ползваш и острилка за махане на алуминия там където ще лепиш :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
bad to the bone написа:
Аз пък никога не съм работил с полипропиленови тръби и чак ме хваща ужас че един ден може да ми се наложи:)...иначе съм свързвал медна с оловна...и съм правил отходна система с чугунени тръби от 3 до 12 цола
Стига бе! Верно ли? С кво работите в Англия (нали там работиш?) - само с мед ли? А пък това олово...
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на ср дек 30, 2009 4:40 am, променено общо 2 пъти.

Тема "Как да свържа полипропилен с метална тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: