Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами взимай Вилото- не мисля, че ще е по-лошо от Педроло. И двете се правят в Италия, нищо че Вило е немска марка.
nbr - специалист
През седмицата ще го купя и ще видим какво ще се получи :)
dragozow - майстор
LazarGanev написа:
Ами взимай Вилото- не мисля, че ще е по-лошо от Педроло. И двете се правят в Италия, нищо че Вило е немска марка.
Аз продавам Gardena, SeaLand и Grundfos. Последните се правят в 5 различни държави.
LazarGanev - "Велик майстор"
dragozow написа:
Аз продавам Gardena, SeaLand и Grundfos. Последните се правят в 5 различни държави.
Сигурно е така, аз говоря конкретно за Вило че се прави в Италия - поне тези евтини модели. Иначе процеса на глобализация е необратим :-D . Освен всичко друго един продукт се прави поне с 5 имена - за различните държави според техните предпочитания
nbr - специалист
Понеже ми се появиха непредвидени разходи се замислих и за евтин китайски вариант einhell или budget. И двете са на цена 90лв в Практикер, 3000л/ч и 3600л/ч, мощност 800W. Има ги и вариант цял комплект хидрофор с балон и пресостат за 130лв...
Някой има ли някакви впечатления? Имат 2 години гаранция, но ако ще я нося всеки месец на ремонт, по-добре да се помъча за вилото...
Celeborn - специалист
Колеги, за да не спамя излишно с нови теми ще пиша тук, защото виждам, че отдавна не е отговаряно и се надявам, че вече няма как да попреча на миналата дискусия.

Та имам кладенец дълбок 3.5м, с 2 метра воден стълб, което прави количество вода около 3500 литра. Кладенецът не е ползван отдавна и се пълни за 24 часа, предполагам като се поотпуши ще се пълни по-бързо, но да приемем, че разполагам с тези 3500 литра на ден.
Искам да поливам дворно място с 4 пръскачки едновременно като ще бъдат свързани 2х2, т.е. от помпата би трябвало да излизат/разклоняват два 1/2 цолови маркуча и всеки от тях да влиза последователно в 1 пръскачка и след това през нея да завършва във втората. Едното отклонение ще ползва около 10м маркуч на равен терен, другото - 25м маркуч с 1.5м качване в най-високата точка. Това, което ме интересува, е пръскачките да имат високо налягане, за да пръскат като хората. Дебитът не ме интересува особено, стига тези 3500 литра да могат да се оползотворят до 2 часа. Каква помпа ще ми свърши работа, защото съм скаран с техните характеристики, а не искам да отивам съвсем неподготвен в магазина... в единият ми казват - "ееее, тази най-евтината за 100 лв ще ти свърши работа", а в следващия ми предлагат за 1000...
Кладенецът има малко тиня на дъното, но водата иначе е съвсем чиста. Би ми се искало помпата да е от рода пускаш и забравяш - минава определено време (това с реле на контакта, разбира се) или водата в кладенеца слиза под определено ниво = помпата се изключва, защото това е цялта на упражнението - сутрин нямам време да тичам и да местя пръскачките. Благодаря!
Тани - модератор
На пръскачките трябва да пише какъв им е дебита и при какво налягане. Умножаваш дебита по 2 или 4 в зависимост от това с колко пръскачки ЕДНОВРЕМЕННО проектираш да пръскаш и търсиш помпа която да ти осигури вече изчисления дебит, като налягането трябва да е поне колкото е необходимо на пръскачките.Налягането не винаги е упоменато при помпите , но 1 атмосфера е равна на 10м. воден стълб , така , че може да си преобразуваш метрите в атмосфери! От дадените метри на помпата трябва да извадиш обаче височината от помпата до пръскачките. Малко абстрактно звучи , но ако дадеш конкретни данни ще ги сметнем!
Celeborn - специалист
При 1 бар - 9л/мин, 2 бара - 12л, 3 бара - 16л, 4 бара - 21л. 5 бара - 27л 6 бара (макс) - 34л/мин.
От външната инсталацията вкъщи имам сравнително читав дебит (24л/мин. при половин цол), но ниско изходно налягане (около 2 бара) в същия този половин цол с 20 метра маркуч. С тези 2 бара една пръскачка не достига необходимото покритие... Т.е. идеалният вариант ще е ако всяка пръскачка има 4 бара налягане, т.е. общо 16 бара, по 8 бара във всеки от двата маркуча. T.e. 4 пръскачки на 4 бара (84л/мин) ще правят около 5000 литра дебит на час. Т.е. да разбирам ли, че ми трябва помпа с около 5000 литра на час дебит и налягане от около 8-9 бара при изход 1 цол (т.е. приемаме, че ако се разклони в 2 маркуча по половин цол, тези 8 бара ще се запазят във всеки един) ? Дължината на маркучите играе ли роля, тъй като водата вертикално ще преодолява най-много 5 метра (от дъното на 2 метра воден стълб + 1.5м до върха на кладенеца + 1.5м до най-високата точка в двора) ? И какво се случва, ако искам да включа само 2 пръскачки, например, т.е. когато помпата прави по-голям дебит от това, което може да се изразходи? Включвам 2 пръскачки на 3/4 маркуч, което с примера горе ще направи 12 бара налягане, по 6 на пръскачка и по 68 литра в минута, което прави 4080 литра в час, което е под 5000 литра на помпата... И съответно при помпа с по-нискът дебит, но същото налягане, какво ще се случи, когато не може да осигури нужните литри в минута на пръскачките?
Съжалявам, ако въпросите звучат глупаво, но не намирам отговор :|
Тани - модератор
Основната ти грешка е , че умножаваш и налягането по броя а пръскалките. Налягането в цялата система би трябвало да е едно и също , в твоя случай желаните 4 бара. По принцип е по-добре да ползваш помпа с малко по-голямо налягане , за да имаш запас - може да пуснеш и още една пръскалка например. Когато е необходимо да редуцираш налягането до по-малко , просто ползваш най-обикновен кран - ако помпата е центробежна , няма проблеми.

Конкретно за твоя случай бих ти препоръчал тази помпа:
http://profesionalni-instrumenti.com/in ... oduct=3258
сайта е един от първия попаднал ми в Гугъл , така ,че може цената да не е най-добрата , но според мен това е твоята помпа - самозасмукваща, работно налягане 6 бара и дебит 5000л/ч - все едно е произведена по твоето задание :lol:
Neno Er - специалист
Аз ползвам такава:http://profesionalni-instrumenti.com/13 ... 3+JET.html
Трета година я ползвам и съм доволен.
Но при мен дълбочината на сондата е 5,50 м.

Тема "помпа за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: