Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
PCL82 - майстор
Ревизия се слага на всяко разклонение при излизането му над земята.
Слага се също когато сборът от ъглите в един очастък е над 135 градуса-например 90 градуса от вертикална тръба (взема се с 2 дъги от 45 градуса) която се включва във хоризонтален канал и една чупка от 45 градуса някъде в земята (става точно 135 градуса, нагоре вече трябва ревизия преди чупката).

Ревизия се слага и при вертикални падове и събиране на повече от 2 тръби в една точка.

Абе да знаеш, че където и да се запуши има от къде да бръкнеш без да къртиш, копаеш и разглобяваш.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
да разбутам малко темата, и дано автора няма нищо против, но ме чак същото...
Та, мислех да сменя ВиК инсталацията след водомера, но след оглед от ВиК, за смяна на кран преди водомер, ми казаха, че има голяма вероятност тръбата преди крана да се скъса и щяло да стане голямо мазало, понеже същата излиза вътре в къщата и е на около 50 и повече години. Та състоянието на целия водопровод идващ от улицата към къщата е доста зле май. . Та, помислих и реших да сменя всичко интересуваме как да разбера откъде идва водопровода, за да знам къде извън къщата да копая за новия? от ВиК дали знаят(малко се съмнявам). понеже в момента водопровода излиза от пода на една от стайте в къщата и там е и водомера. След водомера има разклонение за вкъщата и друго за към двора. Ако да схема на първия етаж дали някой би могъл да каже откъде би било най-добре да вкарам новия водопровод в къщата и къде би било най-добре да е водомера(вън или вътре в къщата).
plamen6703 - майстор
Каквото и както и да го правиш, трябва да знаеш, че местиш ли тръби трябва като дойдат от ВИК да пломбират, всичко да се вижда. В противен случай ще имаш проблеми с ВИК и може да ти се наложи да ровиш и къртиш по обратния ред.
Успех! :partyman:
nautilus33 - майстор
Т.е. като положа тръбите, не мога да ги заровя, а трябва да оставя всичко открито за да видят те, и тогава да ме свържат ли?
plamen6703 - майстор
Това е верният отговор и предполагам се досещаш с каква цел се прави :) Като сложат пломбите прави каквото искаш :wink: !
nautilus33 - майстор
Да, макар, че и с пломбите пак може да се прави каквото искш :)
kozl - майстор
Много зависи от ВиК-то, какво ще изискват.
По принцип ти трябва шахта по близо до уличния водапровод и до имотната граница. След шахтата с водомера експлоатационното дружество няма отношение.
VLADO66 - майстор
пет окт 26, 2018 7:44 amkozl написа:
Много зависи от ВиК-то, какво ще изискват.
По принцип ти трябва шахта по близо до уличния водапровод и до имотната граница. След шахтата с водомера експлоатационното дружество няма отношение.
Най-добре да се направи шахта.Няма да е далеч деня, когато изискването за такава ще бъде задължително и ще правиш наново водопровод.
nautilus33 - майстор
Т.е. да изкарам водомера отвън? Понеже където и да четох из нета, навсякъде казват, че било по-добре вътре, макар че на мен не ми харесва инкасаторите всеки път да влизат с обувки из къщата при засичане на водомера. Но пък и не ми се губи място навън за изкопаването на шахта(от самото копане не ме е страх).
Руди - майстор
Наредба за ВиК
Чл.11 ...
(3) Водомерният възел се разполага в шахта на разстояние до 2 m от уличната
регулационна линия...

Тема "Каква инсталация за ВиК на къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: