Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stiv1961 - майстор
pif4o написа:
Ми то същото де 3% =3 см, 5 %= 5 см :) Идеята с колчетата и канапа е добра. Мен горе долу ми трябва да видя горе долу тая дето съм я намислил ще стане ли и с къв наклон ще мога да разполагам. Мисля си че дори с 1,5-2 см няма да има проблем при чисто право трасе и с една ревизия по средата. ще пиша другата неделя като съм там и направя замерването какви са резултатите :)
Извинявай, но въпросът ми беше към zimel, т.е. промила/ ‰/ е 1/ 1000, а процент/ %/- 1/ 100 :)
zimel - специалист
stiv1961 написа:
Наклона не се ли изчисляваше в %- например около 3 % на метър= 3 см :?

Да така е, попринцип наклона се мери в проценти, т.е - 1 на 100.

Обаче при по-широките тръби, например фи 160 или фи 200 наклона може да бъде и по-малък... тогава се мери в промили.

Един промил = 1 на хиляда, например :

3 промила = 3 милиметра на метър.

Става въпрос за минималния допустим наклон.
pif4o - специалист
Такаааа, ние тази тоалетна я строим като АЕЦ ама тая година вече я почваме, днес бях да вземам мерки и да меря наклони. За да не се налага да се връщате да четете темата щото тя се раздвои, ще кажа на кратко. Селска къща ще се прави вътрешна баня и тоалетна, на 30 метра от къщата е външната тоалетна която е пресъедининена към канализацията която е на 1,50м. от нея.
Така с ваша помощ и съвети ето какво показаха мерките. От кота нула при къщата (демек там дето ще излиза търбата) до външната тоалетна (това е трасе 30 метра с една чупка от 45 градуса а може би дори едва 30) имам 80 см естествен наклон, от пръв поглед личи че това е перфекната нивелация, пада ми се по около 2,5+ см на метър наклон за тръба Ф110. Обаче, има едно обаче, първите 7 метра от тръбата до коляното на 30градуса имам около 25 см наклон, от там следвашите 5 метра имам още 50 см наклон, и останалите 18 метра трасето е почти равно.
Питането ми е следното, от къде е правилно да се почне да се копае, аз предполагам от външната тоалетна към къщата, тръбата при външната тоалетна е на 30 см под земята, от там тези 18 метра ако им пусна 2 см на метър ще излезат почти на нула про 18 тия метър, там нивото се вдига и пак ще влезна под земя.
Проблем ли е по цялото трасе да "играя" с наклона, примерно първите 15 метра да са по 3%, а останалите по 2%, или е нужно да се запази еднакъв. Нещо уж с всичко съм наясно а не мога да си го представя и изчисля къде кви дълбочини ще трябва да се копаят :-D
Аз си го представям така (вие кажете правилно ли е), значи тръгвам от външния кенеф като там съм на 30 см под земята, следващите 18 метра им давам по 2% на метър и така в края им почти излизам на повърхноста ( терена е градина и не е проблем) от там вече брега нараства, разликата от новата тоалетна до това място е около 60 см и ми остават 12 метра тръба до нея, тук ако разрешите мога да вдигна наклона по 3-4% на метър, така за тези 12 метра ще излезна на 10 тина сантиметра при бидето, което ще е с долно отичане. Как ви се вижда, мога ли да си позволя 4-5 см на метър за първия участък и след чупката да падне на 2 см на метър ?
Благодаря предварително :)
marmoz - специалист
:) Що не вземеш един оптичен нивел под наем за един ден http://www.rentex.bg/catalog/view/lazer ... r_.html,ще си трасираш всички точки и височини за 1 ден с точност до мм :)
Даи снимки (чертеж с размери) за преминаването над повърхността за да ти дам детаил за преминаване :)
А за каналджии у форума има :) само дето работим с малко по големи ф-та /мин. ни е 200 мм.,тези дето стигат до сградните ви отклонения(шахти),та до 1300 и нагоре....,с РШ от 2 до 9м дълбочина/

П.П.Канализация се строи от доло на горе /от големите размери и шахти към малките/,прави се права от шахта до шахта,наклона на трасе /РШ до РШ/ е еднакъв...... :)
marmoz - специалист
http://www.bg-maistor.com/produkti/cate ... 0%B8%D1%8F

Такива тръби ли ползваш ? :)
Мин.наклон ти е 4 мм на метър ,не че не се правят магарии ..... :)
pif4o - специалист
Честито възкресение, живи и здрави да сте и много късмет :)
Здравей колега благодаря за включването :) Тръбите ще са от оранжевите Ф110 :)
Ето една схемичка на бързо спретната с Фотошоп :) Само леко пояснение, за да стане по ясно, кафявата диагонална черта разделя чертежа на вертикален поглед над къщата в ляво, и хоризонтален през терена в дясно, за да можете да се ориентирате, къв е терена през градината ( зелена линия) и единствената чупка по трасето около 30 тина градуса след което погледа е от горе за да се види как влиза и къде отива в къщата. Метража е нанесен, нивото под което може да се влезе под външната тоалетна ще е не повече от 20 см, инак се усложнява адски :) Червената линия "Нивелир" показва къде бях опънал канапа на колчета през 2 метра и какви бяха разстоянията до земята, като в къщата тръгнах от нулата демек дето ще излиза тръбата :) От там на сетне до външния кенеф има 65 см разлика като към тях ще добавим и тези около 20 см които влизат под външата тоалетна дето ще се върже тръбата , демек наклона ще стане 85 см. Тези 20 см + около 5 см наклон показани от нивелира на участъка от последните 18 метра ще ми дадат едни 30 см за през нивата :) Но чакаи да не пиша повече да не ви объркам съвсем ето снимките :)

Прикачен файл

канал.jpg

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg
VLADO66 - майстор
На 18 м. наклона трябва да е минимум 18 см. да не кажа 35 см
pif4o - специалист
До 30 мисля ще го докарам, 5 см имам от самия терен и 25 можеби да успея да влезна под външната тоалетна за присъединяване към неината тръба. Ако се наложи пък и тръбата ще излиза над терена в горния си краи ( там където на едната снимка съм отбелязал колчето с 60см) пък ще и прявя няква защита.
VLADO66 - майстор
Над терена в никакъв случай с този малък наклон-ще замръзне 100%.!
pif4o - специалист
Споко, когато там замръзва не живее никои, къщата се ползва само лятото до към края на септември и после се зазимява :)

Тема "Направих си канализация :) кажете правилна ли е :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: