• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
VLADO66 - майстор
Що не направиш една авария на сградното отклонение ,после викаш Софийска вода и ти го подменят,а иначе жалби до откат докато им втръсне-те нямат сметка да имат абонат без налягане защото и водомера върти по-малко.
Synthy - специалист
Защото съм с бебе и не ми е никак идейно да оставаме без вода :(
Тани - модератор
На един мой клиент му свързах 100л. мембранен разширителен съд направо към водопровода с възвратен клапан и проблема със малкия дебит и отчасти със спирането на водата беше решен! Замисли се и за този вариант! При него максималното налягане беше 3-4 бара и то рядко , но системата си работеше без проблеми. При тебе поне няма проблеми с налягането , а само с дебита!
Synthy - специалист
А какво ще се случи като пусна вода, и помпата засмуче от водопровода? При него е имало дебит, но без налягане. Така може да се направи твоят вариант, който казваш, обаче при мен дебита е малък, и според мен това е доста неудачно решение. Кой знае какво ще смукне, и от къде... по водопровода има един куп консуматори.
Тани - модератор
Явно не си разбрал напълно идеята! Няма помпа , няма автоматика , няма нищо друго , освен един възвратен клапан на входа на инсталацията в къщата и един разширителен съд 100л.Реално налягането от водопровода пълни съда и ако ползваш по-малко от 100л. дебита ти е максималния който ти позволява сградната инсталация!Разширителния съд може да си го монтираш където пожелаеш - в мазето,на тавана и на всяко друго място където имаш извод за студена вода. Също така може да сложиш няколко по-малки или да ъпгрейдваш системата постепенно! Ако не ме лъже паметта 100л РС за питейна вода беше около 200 лв.
Synthy - специалист
Хъм.. значи все още продължавам да не разбирам идеята. Този съд за какво ми е, щом няма кой да помпа от него? АКо ще разчитам само на налягането от водопровода - то пада в момента, в който пусна чешмата, и още повече пада, когато съседа пусне вода. Изобщо май не разбирам какво да правя с този съд (500л. резервоар за питейна вода е 165лв).
Тани - модератор
Явно не знаеш принципа на мембранния разширителен съд! Той е същия като на хидрофора. В него има мембрана която се помпи с въздух с определено налягане , която избутва водата. В момента в които ти си спреш крановете и съседите също не ползват вода налягането в системата се вдига на 6 бара и ти пълни съда със същото налягане. Когато съседа ти си пусне водата налягането на водопровода ще падне под 6 бара , но това вече не те касае , защото ти си имаш вече 100 литра вода с налягане 6 бара и възвратен клапан , който да не им позволи да се върнат във водопровода! Като си пуснеш чешмата вече налягането ще то е 6 бара постоянно , докато не започне да свършва водата в РС. Сега разбра ли каква е идеята? При хидрофорите принципа е същия , но вместо налягането от водопровода , помпата пълни РС и спира . Чак като намалее налягането в съда помпата включва докато го напълни и пак спира. Реално нанягането не ти го поддържа помпата , а РС!Колкото е по-голям той , толкова помпата ще включва по-рядко при едно и също потребление!
Synthy - специалист
Разбрах, Благодаря за обяснението! :) Идеята вече ми се струвяа доста добра. А какво правим, ако налягането падне под тези 6 бара във водопровода (примерно вечер, както често се случва когато хората се приберат от работа и напускат чешмите си) ?
Тани - модератор
Ами или разчиташ , че тези 100л ще ти стигнат за това време или добавяш още някой разширителен съд! От друга страна , за нормално потребление ти стигат 2 бара. Колкото и да ползват съседите вода все ще има моменти в които ще се вдигне налягането и РС ще се напълни и ще е готов с още 100л за потребление!
Synthy - специалист
Да... Сега гледах разширителен съд 130л. (100 ми се струват малко) струва 420лв., което е по-малко от 700лв. колкото по сметки излиза помпа с резервоар и т.н. Май това е по-доброто решение, и най-простото до тук предложено. Обичам простички неща без електричество в тях :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Въпрос за хидрофор!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: