Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
v_tan - специалист
Здравей, filmatoplo.
Тъй като професионално се занимвам с проектиране и монтаж на поливни системи ще си позволя да дам няколко съвета.
1. Маркучите за капково напояване работят най-добре при налягане от 1,8 до 2,5 бара.
2. Ще ти трябва регулатор на налягане за помпата, за да не ти избиват маркучите в местата на свръзките. (като краен вариант можеш да ползваш и такъв за водопровод (на 3/4" или 1" с възможност за регулиране а не предварително оразмерен).
3. Маркучите за капково са или 2л/ч или 4л/ч. на дюза. Дюзите обикновено са през 33см, т.е. по 3 на метър. Това трябва да вземеш предвид като пускаш маркуча. Дали помпата ще има дебит и за колко метра маркуч.
filmatoplo - майстор
Благодаря ,сега ми се припомниха някой неща , значи помпата -филтър,регулатор за налягане и маркуч за капково .Екстри -ел клапан който да ми пуща водата сигурно след регулатора :? .Дюзите през 30 санта :? -ами овощните ми дръвчета са през 5 метра едно от друго -няма ли начин да монтирам някакви дюзи на обикновен полиетилен , тоест на разстояние каквото ми е необходимо :? :) .Зимата какво се случва с маркучите :? .
v_tan - специалист
Тънкостенен полиетилен, ф16 или по-добре ф20 и си купуваш капкообразуватели, които монтираш на тръбата, където има нужда. Електромагнитен клапан не е лошо, спестява доста усилия ако помпата е хидрофорна и ще се пуска сама. Ама за клапана (24V) ти трябва и едно програматорче (ако не си купиш комбинирано любителско), което е 80-100лв.
benza83 - специалист
здравейте отново
аз не си реших проблема и вече търся хубава помпа която да върши работа(то се е видяло ще се дават пари)
да ви опиша поливната система
1ви кръг 5 пръскача хънтър тип спрей с червени и зелени дюзи последния пръскач е на 14 метра от кладенеца
2ри кръг 6 пръскача хънтър тип спрей с червени и зелени дюзи последния пръскач е на 8 метра от кладенеца
3ти кръг 5 пръскача хънтър тип спрей с червени и зелени дюзи последния пръскач е на 18 метра от кладенеца
4ти кръг 1 роторен пръскач хънтър
помпата е на дълбочина 16 метра в кладенеца
излиза тръба ф25 от нея
проблема е следния сегашната ми помпа 30л/мин захранва пръскачите но не може да пръскат надалеко както е описано в характеристиките им
пръскачите тип спрей са отворени на не повече от 45 градуса и са издигнати до горе но пръскат максимум на 1,5 метра
роторния пръскач си пръска добре както трябва
препоръчайте ми помпа
firediesel - специалист
filmatoplo написа:
Благодаря ,сега ми се припомниха някой неща , значи помпата -филтър,регулатор за налягане и маркуч за капково .Екстри -ел клапан който да ми пуща водата сигурно след регулатора :? .Дюзите през 30 санта :? -ами овощните ми дръвчета са през 5 метра едно от друго -няма ли начин да монтирам някакви дюзи на обикновен полиетилен , тоест на разстояние каквото ми е необходимо :? :) .Зимата какво се случва с маркучите :? .
За дръвчета обикновенно се поставят маркучи за многогодишно ползване, но според мен можеш да монтираш капкообразователите и на обикновен полиетиленов маркуч. Аз ползвам за поливане в градината около 50 м полиетиленов маркуч и зимата си го навивам на руло и го прибирам. Вече 5-та година без проблеми. За дръвчетата смятам и аз като теб да слагам такъв маркуч с отделни капкообразователи за всяко дръвче, но засега не ми е на дневен ред. Ползвал съм за тях и тези с вградените капкообразуватели през 33 см но ефекта е че се въди много хубава трева.
benza83 - специалист
benza83 написа:
здравейте отново
аз не си реших проблема и вече търся хубава помпа която да върши работа(то се е видяло ще се дават пари)
1ви кръг 5 пръскача хънтър тип спрей с червени и зелени дюзи последния пръскач е на 14 метра от кладенеца
2ри кръг 6 пръскача хънтър тип спрей с червени и зелени дюзи последния пръскач е на 8 метра от кладенеца
3ти кръг 5 пръскача хънтър тип спрей с червени и зелени дюзи последния пръскач е на 18 метра от кладенеца
помпата е на дълбочина 13-14 метра в кладенеца
излиза тръба ф25 от нея
проблема е следния сегашната ми помпа 30л/мин захранва пръскачите но не може да пръскат надалеко както е описано в характеристиките им
пръскачите тип спрей са отворени на не повече от 45 градуса и са издигнати до горе но пръскат максимум на 1,5 метра
препоръчайте ми помпа
тези помпи ще ми свършат ли работа
http://www.argo-market.com/Products/Details/1314
http://www.argo-market.com/Products/Details/1051
http://www.argo-market.com/Products/Details/1313
benza83 - специалист
benza83 написа:
benza83 написа:
здравейте отново
помпата е на дълбочина 13-14 метра в кладенеца
излиза тръба ф25 от нея
препоръчайте ми помпа
тези помпи ще ми свършат ли работа
http://www.argo-market.com/Products/Details/1314
http://www.argo-market.com/Products/Details/1051
http://www.argo-market.com/Products/Details/1313
a тази помпа OFT Pumps Kappa 10 намерих на добра цена ще стане ли
ето и линк с характеристиките й http://www.officineditrevi.com/prodotti ... 6b1420.pdf
моля помогнете че трябва да почвам да поливам
v_tan - специалист
Да приемем че най големия кръг е 2ри. 6 разпръсквача, да кажем че всичките със зелени дюзи и отворени на 90*. Това прави 6х150л./ч. или 900л./ч. Това е при налягане от 2,1-2,5 бара. Ако искаш да се застраховаш или да поливаш с два кръга едновременно дебита би се удвоил.
Най-добре е от помпата да изкараш тръба поне ф32, а вече на повърхността да я разклониш на по-малки диаметри.
Ако при извеждането на водата губиш 1,6-2,0 бара, а за функционирането на системита ти трябват 2,5бара (най добре 3,0), то излиза че ти трябва помпа с работни характенистики ~1,5куб.м./ч при 4,5 - 5,0 бара. Вземи си помпа от доказан производител, за да не се налага да я сменяш след някой-друг месец.
А и гледай показанията които ти трябват да не попадат в няки от двата края на работната крива.
От помпите от последния линк би трябвало да свършат работа:
Croma13, Gamma 13, Cappa 10, другите са по-мощни от това което ти трябва.

За колко пари си я намерил?
benza83 - специалист
v_tan написа:
Да приемем че най големия кръг е 2ри. 6 разпръсквача, да кажем че всичките със зелени дюзи и отворени на 90*. Това прави 6х150л./ч. или 900л./ч. Това е при налягане от 2,1-2,5 бара. Ако искаш да се застраховаш или да поливаш с два кръга едновременно дебита би се удвоил.
Най-добре е от помпата да изкараш тръба поне ф32, а вече на повърхността да я разклониш на по-малки диаметри.
Ако при извеждането на водата губиш 1,6-2,0 бара, а за функционирането на системита ти трябват 2,5бара (най добре 3,0), то излиза че ти трябва помпа с работни характенистики ~1,5куб.м./ч при 4,5 - 5,0 бара. Вземи си помпа от доказан производител, за да не се налага да я сменяш след някой-друг месец.
А и гледай показанията които ти трябват да не попадат в няки от двата края на работната крива.
От помпите от последния линк би трябвало да свършат работа:
Croma13, Gamma 13, Cappa 10, другите са по-мощни от това което ти трябва.

За колко пари си я намерил?
Помпата е 350 лв нова но без гаранция от човек (Kappa 10)
Добра е цената нали защото из нета са по 400 евро
ако можеш предложи някоя друга помпа
Мерси за помощта
dragozow - майстор
Тия при мен в Аргомаркет са с гаранция, няма една върната. Има към 20 вида сондажни налични. Само кажи колко дебит и напор ти трябва?

Тема "Водна помпа ниско налягане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: