Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bacovrban - помощник
bacovrban написа:
bacovrban написа:
hidrazin написа:
Ако можеш да вкараш маркуч това е добре.Пробвай с чешмата, само не знам дали има достатъчно налягане.
Мисля че ако нагнетяваш с Вилото ще е по-добре.Макар да е от най-малките модели все пак прави добро налягане.
И ако не искаш да ползваш мръсната вода Вилото може да се върже към чешмата.На това му се вика бустер помпа - такива помпи
се ползват често където водопроводната мрежа е с ниско налягане и примерно на втория етаж на къщата имаш баня но не можеш
да я ползваш, защото налягането не стига и от душа ти само капе вода. :-D
И само като идея - ако има начин на края на маркуча да сложиш някакъв струйник.Парче струговано желязо с една централна дупка
и примерно 2 или 3 странични.Така ще осигуриш по-добра ерозия на пясъка и глината което ти е и целта.От време на време може да
разместваш маркуча с въртене и повдигане надолу-надолу.
А за черпенето не се натискай че мога да мина през Плевен да си видя апапите и после да те навеся. :lol:
:partyman:
Винаги добрите идей заслужават черпене, Брато........! стига да има добьр резултат разбира се пьк и да няма важното е да сме "в Джаза"Ще почерпя при всички случай пьк и варя много хубави ракиййййййййййййййййййй
Все пак ако някой има някакви идеи нека сподели.......... темата е отворена
Здрасти hidrazin,направих всичко което ми препорьча но нещо не става "КРУШАТА"пуснах вода сьс струйник до основната трьба и тегля сьс видата сьс подналягане но изкарва малко мьтилка и утайка явно щото намалих смукателната височина като отрязах маркуча щото Видата не иска да тегли от по дьлбоко и успеха ми се сведе до това че превьртам само вода но малко се отмива от тази глина и то е нещо като( талк като се утай) пробвах вилото но се страхувам да не го повредя .
Дайте някаква идея как да ускоря нещата че ентусиазма ми намалява ..........сьс количеството на водата
pipilica - майстор
Ами може да изкопаеш малка шахтичка и да туриш помпата по-ниско.
hidrazin - майстор
Лоша работа. Явно водата ти е само капилярна.Това дето го изкарваш не е на добре щом няма пясък.
Ако е бяло на цвят навярно е каолин и не пропуска вода.
Има два варианта - или си още в капилярната зона където водата е много малко (на кртинката съм я
маркирал с червено), или водата ти е между два непропускливи слоя и ти се намираш още в горния.
На чертежа е показан пласт с един водонепропусклив слой.някъде слоевете са два и водата е някъде между двата.
По-скоро е повече до долния слой.
Ама както и да е - и в двата случая решението според мен е още надолу докато излезе пясък.
Все пак сега колко вода вадиш без да спре помпата?Горе-долу като време и обем?
Изображение

bacovrban - помощник
hidrazin написа:
Лоша работа. Явно водата ти е само капилярна.Това дето го изкарваш не е на добре щом няма пясък.
Ако е бяло на цвят навярно е каолин и не пропуска вода.
Има два варианта - или си още в капилярната зона където водата е много малко (на кртинката съм я
маркирал с червено), или водата ти е между два непропускливи слоя и ти се намираш още в горния.
На чертежа е показан пласт с един водонепропусклив слой.някъде слоевете са два и водата е някъде между двата.
По-скоро е повече до долния слой.
Ама както и да е - и в двата случая решението според мен е още надолу докато излезе пясък.
Все пак сега колко вода вадиш без да спре помпата?Горе-долу като време и обем?
Изображение

Благодаря за отговора и чертежа малко ми се проясниха нещата,значи смяташ че не сьм достигнал още нивото на което е истинският водоносен слой и вероятно е така щото аз тегля вьв нещо като глина което е трудно разтворимо вероятно може ида сьм стигнал водоносен слой но тегля по високо от него,ще пробвам да изкопая още малко и да набия трьбата за да мога да тегля от по ниско ниво и дано излезе пяськ .Ползвах филтьр с Вилото и вьв него остава само нещо като талк а течноста е като боза помпата спира да тегли (ако не доливам принудително от чешмата)много бьрзо, изтегля водата за не повече от 1 минута.Помня че когато правих този сондаж беше много голяма суша но може би преди 15 години и тогаво стигнах до пяськ и сондата не загребваше повече щото беше пяськ и вода това може ли да е началото на този водоносен слой.Ще пробвам с копаенето пак теглене и ще ти пиша ,дано не сьм станал много нахален, но виждам че си найстина специалист и аз се хващам за теб като брьмбар за сламка, радвам че ми отделяш това време за писане и информация която трудно бих намерил а пьк и не винаги ще е вярна, което коства както много време ,труд но и доста разходи...... Благодаря за което, Драги !!!!
hidrazin - майстор
Абе не съм чак такъв специалист.
Ама в това дето ти се утаява вода няма. Този талк/каолин/глина вода не пропуска.Вода има там където има пясък и
баластра. Просто има повече кухини където да се задържа водата.
Сега като се замисля при теб има два варианта - или не си стигнал водоносен слой, или си го подминал и
и тия 2 метра надупчена тръба си ги забил в непропускливия слой.
Преди да набиваш още може да пробваш да изтеглиш тръбата и да видиш какво ще стане.Това е по-лесен вариант от набиването.
Ако не си стигнал нивото на водата означава че си от много редките случаи, където водата се намира между два
непропускливи слоя. Ама това си е рядкост.
Пробвай първо с изтегляне на 1-2 метра. Първо изтегли 1 метър за проба и после още един.
Ако не помогне следва надолу.
bacovrban - помощник
hidrazin написа:
Абе не съм чак такъв специалист.
Ама в това дето ти се утаява вода няма. Този талк/каолин/глина вода не пропуска.Вода има там където има пясък и
баластра. Просто има повече кухини където да се задържа водата.
Сега като се замисля при теб има два варианта - или не си стигнал водоносен слой, или си го подминал и
и тия 2 метра надупчена тръба си ги забил в непропускливия слой.
Преди да набиваш още може да пробваш да изтеглиш тръбата и да видиш какво ще стане.Това е по-лесен вариант от набиването.
Ако не си стигнал нивото на водата означава че си от много редките случаи, където водата се намира между два
непропускливи слоя. Ама това си е рядкост.
Пробвай първо с изтегляне на 1-2 метра. Първо изтегли 1 метър за проба и после още един.
Ако не помогне следва надолу.
Здравей,"hidrazin" пак сьм аз.Вчера изкопах още 1 метьр в шахтата и набих трьбата надолу потьваше не толкова трудно значи сьм в пяська пьк и после като пуснах смукателя се напьлни сьс фин пяськ и се задрьства няколко пьти докато изтеглях вода като естествено наливам надоло от чешмата (учудващо има 4 атмосвери налягане ) но видата тегли от 5.3метра но има много мальк дебит. Не ми стигна времето но другата неделя ще пробвамда пусна смукатела на 6 метра и ще напьна сьс Вилото да видя какво ще излезе надявам се филтьра да предпази помпата от финният пяськ и да направя малко по голяма "каверна". :? Май станах, като "лудите на стадиона " побьрках всички около мен, с този сондаж,но още не ми е стихнал ентусиазма :?
pipilica - майстор
Това че е изкарало пясък е добър знак не се отказвай.
Да не са ти малко дупките по тръбата.
hidrazin - майстор
Мдаааа... Може и да стане работата. наистина пясъка е добър знак - където го има, има и вода.
А за филтъра - не знам колко ще предпази Вилото ама навярно ще се пълни бързо. Ако е от тия
малките има обем колкото една малка водка. :razz:
За каверната - не очаквай да стане изведнъж или за един сезон. Поне първоначално да стане толкова,
колкото да ти върши сносна работа. С годините ще стане по-добра, а за това - използване на сондажа
и черпене на вода (и пясък) му е майката.
И нека ентусиазма ти да не спира - поне на мен не си досадил. И пиши какво е станало.
Успех и лека седмица!
bacovrban - помощник
[quote="hidrazin"]Мдаааа... Може и да стане работата. наистина пясъка е добър знак - където го има, има и вода.
А за филтъра - не знам колко ще предпази Вилото ама навярно ще се пълни бързо. Ако е от тия
За каверната - не очаквай да стане изведнъж или за един сезон. Поне първоначално да стане толкова,
колкото да ти върши сносна работа. С годините ще стане по-добра, а за това - използване на сондажа
И нека ентусиазма ти да не спира - поне на мен не си досадил. И пиши какво е станало.
Успех и лека седмица!
:partyman:[/qu
Филтьра е голям за финни частици, дупките то трьбата са много но дали не сгреших като я надупчих почти на 2 метра отдолу.
Благодаря за отговора и продьлжаваме напред ще ти пиша какво става............ лека седмица и на теб!!!!!!!!!
bacovrban - помощник
bacovrban написа:
hidrazin написа:
Мдаааа... Може и да стане работата. наистина пясъка е добър знак - където го има, има и вода.
Успех и лека седмица!
:partyman:[/qu
Филтьра е голям за финни частици, дупките то трьбата са много но дали не сгреших като я надупчих почти на 2 метра отдолу.
Благодаря за отговора и продьлжаваме напред ще ти пиша какво става............ лека седмица и на теб!!!!!!!!!
Здравей "hidrazin" :-D Как си братле в тази жега.........Пак сьм аз и ще ти досадя с вьпросите си отново........
Тьй като тегля вода и резервоара е мальк около 30 литра реших да копая сьс по голяма сонда успоредни сондажи и отдоло да ги сьединявам и водата ще се качва и по тях и ще се оформя нещо като резервоар щото там е една глина и няма отмиване за да се получи каверна ....та реших да я изградя по този начин ........но уви пак проблеми водата сьбаря стените и се зарива надолу и става на каша с голям зор и 4 дневни усилия успях да изтегля тази гьста кал и вьпросьт ми е дали мога да пусна ФИЛЦ (ситни камьчета от баластра )около трьбата и да запьлня нагоре до нивото на водата когато и пьлен сондажа за не се свличат кални маси и да задрьстват всичко и може да пробия няколко сондажа да ги сьединя отдоло да ги напьлня и тях с филц та там да се сьбира водата и по принципа на скачените сьдове да постигна по голям обем ..............Дали ще стане така и дали не греша някьде и ако е от твоята компететност моля те да споделиш да не се претрепвам от копане и влачене че сили не ми останаха .........Ако има и някой друг да е правил подобно нещо моля да ми дадете някаква насока да ли сьм на прав пьт........... Благадаря предварително хубаво лято и приятна почивка на всички !!!!!!!!!!!!!!!!

Колега bacovrban,
Я вземи прочети Правилата, в частност как се цитират чужди мнения. 8180

Тема "Как да направя резервоар на нов сондаж най рационално и лесн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: