Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
Да вземе да се моли на оня горе да му излезе вода до 7-8 метра, защото ако е по-дълбоко хич не е за
завиждане. :shock:
А 30м напор означава толкова воден стълб. Сега трябва да попиташ обаче на тия 30м какъв ще е дебита. :cool:
:partyman:
Stefan_62 - майстор
hidrazin написа:
А 30м напор означава толкова воден стълб. Сега трябва да попиташ обаче на тия 30м какъв ще е дебита. :cool: :partyman:
Дебита не е толкова от значение. Става въпрос да се пълнят две цистерни от по един тон от кладенеца, които се използват за капково напояване. И при положение /според мен/ при тези характеристики "смукателна дълбочина 8м. и напор 30м." препоръчаната моторна помпа от колегата "VLADO66" би трябвало да върши работа при дълбочина 15м. на кладенеца. Имам ел.помпа 750w. на която и дават 10м. воден стълб с която си прехвърлям вода от варелите под улуците която събирам до цистерните. Най-глямото разтояние е около 20м. и въпреки това най-оталеченият варел 200л. го изпразва за около4-5 мин. За това мисля, че би трябвало да стане и при тази дълбочина, е вярно е, че водата няма да тече на max., но според мен би трябало да върши работа.
vailoelle - специалист
hidrazin вече почнах да се моля .Четох и горе долу разбрах за какво става въпрос с тези помпо .До 9-10м. мак , вибрационите запушват , други малък дебит....сложно.
Дано излезе вода на 7-8 метър и да има добър дебит .

Stefan_62 няма за какво да се извиняваш доста неща научих от питанията ти и аз :)
Stefan_62 - майстор
vailoelle написа:
hidrazin вече почнах да се моля .Четох и горе долу разбрах за какво става въпрос с тези помпо .До 9-10м. мак , вибрационите запушват , други малък дебит....сложно.
Дано излезе вода на 7-8 метър и да има добър дебит .

Stefan_62 няма за какво да се извиняваш доста неща научих от питанията ти и аз :)
Благодаря, дано наистина да излезе водата по на плитко и да има дебит, че и разходите да са по-малко :lol:. Не знам дали ще ти върши работа, но вариянта с моторната помпа при твоите условия ми се струва най-добър и доходен. Аз зпочвам да се замислям дал и да не взема една такава за двора, но ще направя още малко проучвания дали ще стане и ще реша. Успех.
hidrazin - майстор
препоръчаната моторна помпа от колегата "VLADO66" би трябвало да върши работа при дълбочина 15м. на кладенеца

При 15м тази помпа няма да върши никаква работа. След 8-9 метра ... просто спира да вади вода.
Бъркаш понятията. Смукателна дълбочина е разстоянието между смукателния отвор на помпата и водното огледало на сондажа
строго по вертикала към земята, а не на какво разстояние е отдалечена помпата от водата. Тук говорим за денивелация.
Повярвай, че тези твои варели ако са на едно ниво с помпата ще ги изсмучеш и от километър. Просто нямаш денивелация, а само
съпротивлението на смукателната тръба.
Та ако водното му огледало е на 15 метра тази помпа ще върши работа само ако я спусне по средата на кладенеца. Друг начин е да
монтира външен ежектор - много неикономично и набутващо. Ще му трябва много мощна помпа, защото според дълбочината на сондажа
разхода на вода за захранване на ежектора може да достигне до 80%. :shock:
Та дано да е на по-плитко.
Късмет!
Stefan_62 - майстор
hidrazin написа:
препоръчаната моторна помпа от колегата "VLADO66" би трябвало да върши работа при дълбочина 15м. на кладенеца

При 15м тази помпа няма да върши никаква работа. След 8-9 метра ... просто спира да вади вода.
Бъркаш понятията. Смукателна дълбочина е разстоянието между смукателния отвор на помпата и водното огледало на сондажа
строго по вертикала към земята, а не на какво разстояние е отдалечена помпата от водата. Тук говорим за денивелация.
Повярвай, че тези твои варели ако са на едно ниво с помпата ще ги изсмучеш и от километър. Просто нямаш денивелация, а само
съпротивлението на смукателната тръба.
Та ако водното му огледало е на 15 метра тази помпа ще върши работа само ако я спусне по средата на кладенеца. Друг начин е да
монтира външен ежектор - много неикономично и набутващо. Ще му трябва много мощна помпа, защото според дълбочината на сондажа
разхода на вода за захранване на ежектора може да достигне до 80%. :shock:
Та дано да е на по-плитко.
Късмет!
Може и да греша, аз за това и питам :lol: , но става въпрос за кладенец дълбок 15м., а водата е на 10-12м.. Беше затлачен и пресъхнал и тази година с комшията намерихме хора които го възстановиха до някъкво ниво.
hidrazin - майстор
водата е на 10-12м
Това какво означава? Че водата е на толкова дълбоко от нивото на земята или е толкова от дъното на кладенеца?
Ако е второто ще ти върши работа всяка помпа, защото до нивото на водата при 15м кладенец ще ти е 3-5 метра.
Ако е първото - само потопяема или нормална спусната на 4-5 метра в кладенеца. За предпочитане потопяема.
Ежектор не препоръчвам. Дано съм бил изчерпателен.
Stefan_62 - майстор
hidrazin написа:
водата е на 10-12м
Това какво означава? Че водата е на толкова дълбоко от нивото на земята или е толкова от дъното на кладенеца?
Ако е второто ще ти върши работа всяка помпа, защото до нивото на водата при 15м кладенец ще ти е 3-5 метра.
Ако е първото - само потопяема или нормална спусната на 4-5 метра в кладенеца. За предпочитане потопяема.
Ежектор не препоръчвам. Дано съм бил изчерпателен.
От дъното за сега, но обясни ми друго. За водният стълб разбрах, но какво одначава "смукателна дълбочина 8м.+ 30м. воден стълб".
hidrazin - майстор
Смукателна дълбочина е разстоянието между смукателния отвор на помпата и водното огледало на сондажа строго по вертикала към земята
Ми написал съм го. как да ти го обясня по елементарно? От входящия отвор на помпата пускаш един отвес в кладенеца докато стигне водата.
Поле мериш колко метра е канапа. ако е до 7-8 метра всичко е О.К. Ако е повече минаваш на потопяема помпа.
Не бъркайте дължината на маркучите и тръбите със смукателна дълбочина. Можа да имаш покрай нивата вада на 50 метра от нея с денивелация примерно два метра и помпата ти е на нивата. Това означава че смучеш вода от два метра а не от 50 метра !!!
Stefan_62 - майстор
hidrazin написа:
Смукателна дълбочина е разстоянието между смукателния отвор на помпата и водното огледало на сондажа строго по вертикала към земята
Ми написал съм го. как да ти го обясня по елементарно? От входящия отвор на помпата пускаш един отвес в кладенеца докато стигне водата.
Поле мериш колко метра е канапа. ако е до 7-8 метра всичко е О.К. Ако е повече минаваш на потопяема помпа.
Не бъркайте дължината на маркучите и тръбите със смукателна дълбочина. Можа да имаш покрай нивата вада на 50 метра от нея с денивелация примерно два метра и помпата ти е на нивата. Това означава че смучеш вода от два метра а не от 50 метра !!!
ОК :drinkers:

Тема "Помпа за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: