Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
msa - помощник
Днес разбрах какво имате предвид като казахте, че не се лепят. Купих си фитинги на пайп индустриал, които са абсолютно същите като тези на Филбо, само че се произвеждат в Самоков. Явно двете фабрики ползват едни и същи машини. Та почнах да напасвам фитингите да видя долу горе как ще дойде канала. Отначало се мъчих на сухо, после добрата стара слюнка влезе в действие - "почти като оная работа е" си викам. После се опитах да ги разглобя - с доста напъни ф50 успях да разглобя, но не и ф110. Без да съм правил воден тест вече съм доста по-спокоен че гуменото уплътнение е достатъчно при положение че фитингите са с толкова малък допуск. То силикон трудно би застанал помежду двете тръби, а по-скоро би се изтласкал навътре да прави мустаци и да затлачва само отвора на тръбата.

Благодаря за отговорите и поздрави!
LazarGanev - "Велик майстор"
Слагай гел "Тест" или "Веро" преди сглобяване. Има и специални смазки, ама "Теста" върши добра работа.
gkamenov - специалист
По отношение на лепенето на PP тръби, след дълги лабораторни експерименти :) установих, че единствено и що годе прилично по повърхността им се лепи битумния уплътнител, т.е. това:

Изображение

Битумния уплътнител е подходящ за външни фуги, например между тръбата и замазката или отвътре, м/у подовия сифон и тръбата, а за лепене на сглобката работи едно полиуретаново лепило от 2 лв, в тубичка като канцеларско лепило е, но не мога да намеря картинка да ви го покажа. То набъбва след изсъхване и притяга сглобката. Челно лепене не става с нищо! Трябва, капачките на лепилата да почнат да ги правят от полипропилен, а не да ги напъваме с клещите! :)

Освен това направих воден тест на сглобката с гумените уплътнения. Държат си съвсем прилично, когато тръбите са пълни с вода. Даже понасят на малко налягане, което се получава при поставянето на тапата на тръбата. А на временната канализация, която си направих, част от сглобките са даже без гумените уплътнения и теч няма.
GROHE Bs - специалист
chapara написа:
jekasus написа:
Гумени уплътнения не се лепят.
Да ама тръбите се калиброват, защото са елипсовидни в малка част. Хоризонталните участъци е добре да са залепени, като лепилото се поставя зад гумения пръстен :wink: :roll:
И се изряза плочкаджията.Лепи си фаянса и давай акъл само в темите за плочки.Утре ще се наложи ремонт или преработка и кво праим.Псуваме фаянсаджията дет нему стигнали квадратите и решил да бара надълбоко апък не можал да вкара фитинга с гумата и решил да маже с лепило за по-лесно.
:a
xe:Полипропиленовите канализационни тръби са направени само за муфирано съединение.Затова се продават дължини от по 40-50 сантиметра.Горелка силикон лепило и други ундурми просто ше ви вкарат в размисъл що баш на мене бе.
chapara - майстор
GROHE Bs написа:
chapara написа:
jekasus написа:
Гумени уплътнения не се лепят.
Да ама тръбите се калиброват, защото са елипсовидни в малка част. Хоризонталните участъци е добре да са залепени, като лепилото се поставя зад гумения пръстен :wink: :roll:
И се изряза плочкаджията.Лепи си фаянса и давай акъл само в темите за плочки.Утре ще се наложи ремонт или преработка и кво праим.Псуваме фаянсаджията дет нему стигнали квадратите и решил да бара надълбоко апък не можал да вкара фитинга с гумата и решил да маже с лепило за по-лесно.
:a
xe:Полипропиленовите канализационни тръби са направени само за муфирано съединение.Затова се продават дължини от по 40-50 сантиметра.Горелка силикон лепило и други ундурми просто ше ви вкарат в размисъл що баш на мене бе.
А ти па къде се изряза с тоя Ник, мислиш че ще впечатлиш някого с него ли :-D , не вярвам, ъкъл и опит трябват :lol: :lol: :lol: :-D -СМеШНИК. А плочкаджията е ПГС инженер и е походил на училище. Ремонт след теб е абсолютно сигурен, аз не съм анононимния Грое :lol: :-D :-D :-D Прояви малко повече култура , освен 63-те си поста. Хората тука искат да научат неща , а ти с нищо не си допринесъл :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :butthead:
GROHE Bs - специалист
Обясни защо трябва да се лепи г-н инженер.А мойто образование само до строителен техник го докарах.А за ника ми кво.Просто съм фен на марката.А това че си натрупал мнения кво трябва да ми покаже ?Че седиш постоянно пред компа или просто се тъпкаш навсякъде да ти видят подписа Цъцъра ЕООД над 36 години са гъзя в баните и мноо ги чувам работите.Казах да не се месиш там където не си топъл нищо друго.
jekasus - майстор
Понеже и аз съм намесен в цитатите :-D
За муфирана снадка си има смазка, а не лепила, силикони да се ползват. Не че аз ползвам всеки път :-D
Полипропиленовите канал. тръби могат да се разширяват, но е безсмисленно при наличие на различни дължини на тръбите.
П.П. - елтехник съм по образование :-D
GROHE Bs - специалист
Еладжия-беладжия.И все пак по мненията ти съдя че по-ги чуваш наште тръбни загадки от тоя инженер-петобоец. :partyman:
chapara - майстор
Всеки има глава на раменете си :-D :-D :-D
jekasus - майстор
Препирнята за хляба между ВиК и фаянсаджии винаги ще има на тоя свят :-D
Ние не ги искаме в баните, те ни мразят за това :-D

Тема "С какво може да се лепи върху каменинова тръба?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: