Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
montoya - майстор
savimex написа:
Ще се отопляваме с кондензен газов котел, така, че системата ще е нискотемпературна :) Относно стъклофибърния ППР, кой е за предпочитане: чешки или сръбски?
torbalan - Дървен философ
:)

Проспал съм го това явно... Но въпреки всичко, трябва да се оставя място за топлинните разширения...
savimex - помощник
Т.е. ако сложа изолация на тръбите 9 мм, мога да ги зазидам спокойно в пода, без допълнително място по ъгли и т.н.?
LazarGanev - "Велик майстор"
Преди 2 години водихме подобен спор и тогава също поисках да видя как се оставят хралупи в замазката или мазилката за да може да се разширяват тръбите. Тогава ми беше показана като доказателство снимката по-долу. Някой може ли да ми каже как и накъде ще се разширяват тръбите, след като колената са без изолация и остават твърдо фиксирани в мазилката? Доводът беше, че без изолацията тръбите ще се удължат и ще съборят плочките. Според мен тази снимка може да се ползва за доказателство, че плацебоефектът съществува! :-D

Прикачен файл

Изолация на тръби хе хе.jpg
Изолация на тръби хе хе.jpg (99.73 KиБ) Видяна 1356 пъти
nikolov333 - майстор
Като гледам откъде минават проводниците.. :prayer: :supz:
torbalan - Дървен философ
LazarGanev написа:
Преди 2 години водихме подобен спор ...
И след сто години, пак ще водиш подобен спор... Казах ти...Ако тръбата е добре замазана без изолация - огъва се на вън и гърти плочките...Няма къде да иде...
В случая говоря за полипропиленова тръба, а не за тиятънките найлоновите дето ги слагат в подовото...

Съжелявам, че не съм го снимал...
Тази тръба от снимката има ли къде да се разширява? Няма, а не е повдигнала плочките :) . Силите на разширение на разширение в пластмасата са много по-малки от силите на сцепление в циментовия разтвор, освен ако не си ползвал чист хоросан за измазването. Ако не вярваш вземи парче бетон и удряй по тръбата, да видиш кое ще оцелее
radius - майстор
Може би изолацията подобрява нещата, макар и да няма точно където е най-нужна - при колената. Защото тръбата може да шава и макар подпряна в двата края, като види зора ще стане така
/\ или така /\/\/\ или ~ . Естествено в много по-малка степен, но ASCII изкуството толкова позволява.
Аз бих казал, че тези пръстенчета изолация влошават нещата в случая, защото мястото е такова, че не позволява дебела и здрава мазилка. Ако тръбата е хваната в здрава мазилка, тя не може да мърда и да надига плочки, но ако мазилката е тънка и рехава, то силите на разширение ще я разрушат.
reevil - специалист
Аз пък съм чувал, че изолацията на такива водопроводи като на снимката горе се слага най-вече, за да не правят конденз тръбите от директния контакт със стената.

А по темата какво не им харесвате на тръбите с ал. вложка на реномиран производител?
Снадките са сведени до минимум и се оставят на достъпни места.

Тема "Въпроси за тръби за отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: