Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
krasi92 - майстор
Лъчезар когато стане 20 градуса на 1 метър под земята при 20 градуса на въздуха се обади да те почврпя една домашнярка..Това с огъня става за шахта но за толкова дълго трасе си трябва сериозно количество нафта или газ. Може би 5 или 6 тона въглища. При така създалата се ситуация смо едно багерче и копане на ново по дълбоко трасе от точка а до точка б.
venci.ivanov22 - специалист
вт фев 01, 2022 7:35 pmkrasi92 написа:
Лъчезар когато стане 20 градуса на 1 метър под земята при 20 градуса на въздуха се обади да те почврпя една домашнярка..Това с огъня става за шахта но за толкова дълго трасе си трябва сериозно количество нафта или газ. Може би 5 или 6 тона въглища. При така създалата се ситуация смо едно багерче и копане на ново по дълбоко трасе от точка а до точка б.
А кво мислите да наливам по земята вряла вода???
iliya_i - майстор
вт фев 01, 2022 9:15 pmvenci.ivanov22 написа:
Мисля, че 20 куб. м. вряла вода ще стигнат. :lol:
krasi92 - майстор
вт фев 01, 2022 7:35 pmkrasi92 написа:
Наливаики вряла вода тя ще изстине и ще стане студена. Нищо повече. След поливането това дето е полято ще стане на ледена епоха и те така. Копаене трябва.
brum - майстор
Колко е дебел тоя водопровод? Ако е достатъчно можеш да пробваш с водоструйка и с маркуч за почистване на канали. Водата дето вкарваш ще извади леда.

Друг вариант е да пробваш да пробутваш на вътре подгряващ кабел на ниско напрежение.

Ама най-лесно и сигурно е с багер. Тъкмо ще положиш водопровода на по-голяма дължина.

А ако останеш в режим изчакване - помисли дали да не вкараш в тая тръба подгряващ кабел. Едно време така го бях замислил - кабел на 24V дето е 65 вата на метър. Саморегулиращ се. Бутнат в тръбите така, че да стига до края и при драма - захранване с 12V за кратко докато тръбата се отпуши. Ама тръбите бяха по-къси и не замръзнаха никога :) .

Има и вариант да е отвън на водопровода - залепя се за него с алуминиево тиксо. Обаче ефективността е значително по-ниска и иска копане. А изкопаеш ли - вярвам, ще прекараш нов водопровод на правилната дълбочина.
krasi92 - майстор
Нагревателя е излишен ако е на 80 см. и е вкаран в горе 50мм примерно. При каквато и да е ситуация можеш да го подмениш. 100м.от черния маркуч и 100 метра гофре от червеното е до 300 лева или около там някъде. Неприятно е без водано скоро ще има повече слънчеви дни и ще се размрази
venci.ivanov22 - специалист
ср фев 02, 2022 5:24 pmkrasi92 написа:
Нагревателя е излишен ако е на 80 см. и е вкаран в горе 50мм примерно. При каквато и да е ситуация можеш да го подмениш. 100м.от черния маркуч и 100 метра гофре от червеното е до 300 лева или около там някъде. Неприятно е без водано скоро ще има повече слънчеви дни и ще се размрази
Тия дни ще пробвам да пусна хидрофора да видим дали се е размразило.. Дано
kr1100 - майстор
...А кво мислите да наливам по земята вряла вода???
Като за физзарядка е добре. Ще се поразмърдат мускулите при пренасяне на врялата вода, освен , ако не се попариш сам при носенето.
Иначе никаква полза.
Иначе нямаш голям проблем . Спокойно идват топли дни през април, ако не през май месец .
Досега да беше извикал 1 багерче и за 1 ден всичко щеше да е приключило.
Последна промяна от kr1100 на пет фев 04, 2022 4:10 pm, променено общо 1 път.
Djack - специалист
Ako тръбата минава през гола поляна, можеш да вземеш едно руло черен найлон и да го опънеш върху земята под която лежи тръбата! Тия дни ще са топли и слънчеви, заслужава си да се опита! Успех!
Hoвoceлckи - майстор
Няма да помогна в конкретния случай, но да споделя ... При последната подмяна на тръбите ги пуснах в PVC фи50 (при мен са две). Идеята ми беше за лесна смяна при необходимост - без да се копае, че и без това е плътно до основите на къщата. Мисля, че имам и някакво термоизолиране в случая. Ако все пак се стигне до замръзване, мисля, че няма да ми е трудно да се справя значително лесно ...

Тема "Замръзнала тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: