Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iliya_i - майстор
ср фев 23, 2022 12:42 pmchapara написа:
Аз лично освен от бетон не съм виждал други или поне така си мисля :?
Кога прадядо е правил чешми по селото не е ползвал бетон за каптажите. Някои още имат вода.
chapara - майстор
ср фев 23, 2022 12:48 pmiliya_i написа:

Кога прадядо е правил чешми по селото не е ползвал бетон за каптажите. Някои още имат вода.
Е, отплесна се😁😁, в кой век живеем. Щом активно се ползва, все да е модернизиран, с утайник, хидроизолиран и топлоизолиран с плътен капак, да не влизат невестулки и други гадини :?
iliya_i - майстор
ср фев 23, 2022 1:02 pmchapara написа:
ср фев 23, 2022 12:48 pmiliya_i написа:

Е, отплесна се😁😁, в кой век живеем. Щом активно се ползва, все да е модернизиран, с утайник, хидроизолиран и топлоизолиран с плътен капак, да не влизат невестулки и други гадини :?
Ами питам, за да изясним, дали не може в каптажа да се влезе от горна страна, над ниво на водата (през капака например) и да се спусне тръбата надолу, до малко над дъното.
После ще трябва малко засмукване за да се обезвъздуши тръбата и гравитацията ще си свърши работата нататък.
(Спомняте ли си как се точи гориво от резервоар на Москвич или Жигула :lol: )
Това което предлагам не е капризно към уплътнение. Само колкото да не пада кал вътре и да не влизат коренища.
chapara - майстор
По принцип си прав, но това със засмукването ако е често явление :?
iliya_i - майстор
При този обем, ако имат достатъчно дебит както твърди не би трябвало да е често. Но може да се предвиди в другия край на тръбата някоя ръчна помпичка за помагане.
kr1100 - майстор
вт фев 22, 2022 9:20 pmDigitt написа:
Гуменото уплътнение с времето няма ли да си изгуби свойствата?
Америка е открита отдавна. Има силиконкаучукова гума и то не е скъпа / червеникава е/. Ако сложиш обикновена гума / вече е китайска/ - старее с минути и се нацепва, от слънце много бързо.
iliya_i - майстор
Това място дето предлагате гумено уплътнение и фланец изобщо не знае колко е гладко. Може просто изкопа да е ползван за външен кофраж и бетона да не е вибриран, а шуплест. Но ще се разбере едва след като се изкопае.
chapara - майстор
Еее, шкарпела, прави се преди дупченето легло от външна страна, готови, източва се водата, дупчене, изсушаване, грунд за стария ,,болкид", с който се запушват напорни фуги на язовирни стени,саламче от вътрешна страна и стягане на фланеца, гаранция поне 20 години!!!👍
brum - майстор
Трябва да се помисли заслужава ли си занимавката с пробиването. Аз бих подходил с влизане от горният край. Ако се окаже проблем ще го преработя след време.
nikolov333 - майстор
Само за информация.. Продават се едни специални "набъбващи" ленти за връзката между дъното и стените на басейни.. :idea:

Тема "Връзка с каптаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: