Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
goran67 - специалист
Здравейте, приятели!
Взех си пет- тях пари, както се казва. Водомерът беше на лаборатория (в София по куриер) и както казахте, така стана- излезе че е редовен. :cry:
Но аз не го искам. :)

Докато беше на изследване, поставих друг водомер, и с него вече се видях в нормалните си граници на потребление.
За сравнение, проблемния водомер за 14 дни ми преброи 10 кубика вода. (По вторичните водомери 5,5 кубика). (Беше по време на празниците).
А втория (моя си) водомер за 5 дни отчете 2 кубика вода. (Също 2 кубика на вторичните водомери).
Втория водомер, който си инсталирах, за да имам вода, също е със стрелки, 90 градусов, единствена разлика.
Искам да кача снимки на циферблата, обаче нещо не се получава, въпреки че намалих размера им.
#-o
Ще се купува нов. :partyman:
kozl - майстор
И при мен има водомер проверен от лабораторията на ВиК Софийска вода и с протокол "изправен", но след моята нераболаторна проверка се оказа, че брояча на водомера отчита само единици. Т.е. върти се колелото само на единиците, не закача десетичното колело при превъртане от 9 към 0 и така след 10 кубика вода показанието е 0 м3 вода :shock:
Та в лабораторията такива водомери ги "таксуват - изправни".
С такъв "изправен" водомер като натрупаш 10 кубика на вторичните има вероятност да занулиш потреблението на вода, отчетено по първичния :-D

Реално загадката по това де си писал
вт яну 09, 2024 9:57 pmgoran67 написа:
поставих друг водомер, и с него вече се видях в нормалните си граници на потребление.
За сравнение, проблемния водомер за 14 дни ми преброи 10 кубика вода. (По вторичните водомери 5,5 кубика). (Беше по време на празниците).
А втория (моя си) водомер за 5 дни отчете 2 кубика вода. (Също 2 кубика на вторичните водомери).
си остава неразгадана, защото може да си подредил комплект от "изправни" първичен и вторични водомери и като монтираш новия, оно се не знае той от "изправните" ли шъ да е или некъв друг и резултата отново да е неприемлив за теб :roll:

И са пример със Софийска вода:
Щом усетят, че общия водомер показва по-малко от сбора на отчети по партидните водомери и светкавично го подменят. :wink:
Е имам и два случая на подмяна на общ водомер, когато показанията на общия водомер подминаха с 20% по-голяма разлика спрямо сумата на отчети по партидните.
То според наредба №4/14.09.2004г. на МРРБ, като има над 20% по висок отчет на общия водомер спрямо сумата на партидните и ВиК-то,
е предвидена възможност ЕС със съдействие на ВиК-то да предприеме проверка на системата.
От години наред Софийска вода по разни начини, вкл. подмяна на общ водомер се изплъзват от подобни проверки, защото явно им е изгодно да таксуват по Общ водомер. Защо ли :? :? :? :? :? :? :?
Вероятно заради "изправните" вторични водомери, мое би :roll:

И са въпрос към знаещите:
Ако механичният брояч на водомера е повреден, примерно по по-горе описаното, а водомера е с у-во за дистанционно отчитане, то дали дистанционният брояч ще отчита по друг начин и отчетите по механичен и дистанционен начин да се различават?
goran67 - специалист
Еми, т'ва е положението. :)
А за "загадката" - не знам кое как е, ама водомера, който прибраха като подлежащ за смяна, си отчиташе нормално потребление, както и водомера, който си сложих сега. Така че имам два водомера, срещу един, а и не броя вторичните, които също са си добре.
Ама срещу лаборатория, какво можеш да кажеш. Има издаден сертификат и всичко.
ivanovbg - майстор
По миналата година при смяна на щранговете при щерката смениха и водомерите.взех аз старите и ги вързах в градината на капкивото за да знам по колко поливам на сесия. Капковото е разделено на две горе долу еднакво. Направи ми впечатление, че топлия водомер отчиташе по малко вода и си помислих, че имам запушване и не поливам достатъчно, но по размера на петното водата си изглеждаше еднакво. След проверки се оказа, че нямам запушвания по системата. Тия сухите много лесно им се свалят циферблатите и понеже са еднакви размених циферблатите, но разликата остана. Помислих, че на топлия турбинката е стопена или крива и затова отчита по малко.отворих и там. Турбинката си беше ок. Отворих и студения. Да не би там да има нещо, но не би. При сравняването на турбинките се оказа, че на топлия турбинката е с милиметър по малка и остава повече място между турбинката и корпуса. Та само това им беше разликата. Сега си знам, че топлия отчита с 1/3 по малко от студения ако водата е студена. Предполагам, че на топла вода пластмасата се разширява, уплътнява и.почва да си отчита вярно.
brum - майстор
ср яну 10, 2024 8:12 amkozl написа:
Ако механичният брояч на водомера е повреден, примерно по по-горе описаното, а водомера е с у-во за дистанционно отчитане, то дали дистанционният брояч ще отчита по друг начин и отчетите по механичен и дистанционен начин да се различават?
Ще отчитат различно.

Реално и двете "броят" обороти на едно колело дето се върти от турбината. Обаче единият брои в цифров, а другият в механичен брояч. Ако проблема е преди това колело и двата ще отчетат еднакво. Ако е след него ще отчитат различно.
kozl - майстор
ср яну 10, 2024 10:00 ambrum написа:
ср яну 10, 2024 8:12 amkozl написа:
Ще отчитат различно.

Реално и двете "броят" обороти на едно колело дето се върти от турбината. Обаче единият брои в цифров, а другият в механичен брояч. Ако проблема е преди това колело и двата ще отчетат еднакво. Ако е след него ще отчитат различно.
Да ...
И мазалото с отчетите става още по-омазано :rolleyes:
goran67 - специалист
Като заключение за моя случай. Прави бяхте като казвахте - сложи си нов водомер и не се занимавай с лаборатории.
Вече седмица съм с новия водомер. Отчита същото, както сумата от вторичните водомери. Вече нямам притеснения.
Благодаря на всички отзовали се със съвети и опит.

Тема "Водомер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: