• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
dragozow - майстор
съб авг 03, 2024 8:10 amТрифон П.Трифонов написа:
"ДЪЛБОКОЗАСМУКВАЩИ ПОМПИ С ИЗНЕСЕН ЕЖЕКТОР"

"При смукателни дълбочини HS над 8 метра ( до 45 метра ) се използват самозасмукващи помпи с изнесен ежектор , монтиран на входа на смукателния тръбопровод...."

https://tagemal.net/index.php/product/ezhektorni-pompi/

Увеличената дълбочина на засмукване е за сметка на дебитът и съответната ниска ефективност, както е споменал Хидразинът.
При този тип има мноого големи загуби на електричество и вода, иначе вадят вода. Въпроса е защо просто не се купи сондажна помпа със 70 - 80 м напор и да стане както трябва?
hidrazin - майстор
съб авг 03, 2024 1:34 pmdragozow написа:
Въпроса е защо просто не се купи сондажна помпа ...
Че той още на първа страница писа че търси препоръки за сондажна помпа.
Отговорът ми беше към торбалан дето казва че нямало такива помпи и оня с буталата... :-D
Разбира се че сондажна помпа е решението пък ти си човека който би му предложил нещо оптимално.
Щото пък аз миналата седмица гледах една НОВА сондажна дето дърпа повече ток колкото печка ЛЪЧ - близо 3kW при условие че по табела е 1,1W ... :-D
Та за раз бройки остана без мАтор - за скрап.
:partyman:
gogyto - специалист
Да, точно така. Моля за насоки относно конкретна сондажна помпа, разширителен съд и пресостат.
Както казах нямаме голямо потребление, най-високата точка на захранване е не повече от 7-8м височина спрямо кота 0 и още толкова разстояние от сондажа до вилата.
пет авг 02, 2024 5:40 pmgogyto написа:
Колеги, имам сондаж на 40м, с две жили на 18 и 26м.
Водния стълб е 35м.
Мисля да пробвам първо с външна помпа , да видя как стои въпроса с дебита, но не вярвам, че ще ме огрее.
Приемам всякакви препоръки и насоки, относно избор на подходяща сондажна помпа в случая. :prayer:
Хайде, само за спорта и Торбалана.

Има сондаж 40м.
Воден стълб 35м.
Това прави -5м от повърхността.
Всяка изрядна обикновена центробежна помпа би свършила работа.
Все пак, значение има какъв е дебитът на сондажа. С развитието на темата бе уточнено- 1м3/ч.
Възможно е да пада рязко водният стълб под ниво, възможно за засмукване от повърхностна помпа, което я прави лош избор. Това намекнах назад, г-н Торбалан.
Споменато бе също, че дневният разход на вода е 300л.
При положение, че се изгради водоснабдителна инсталация с резервоар, лично аз смятам, че нещата ще се решат с повърхностна центробежна помпа.

Освен, че не се вниква в проблема по темата, забелязвам също, че се пише без да са налични определен обем знания.
пет авг 02, 2024 6:51 pmtorbalan написа:
пет авг 02, 2024 6:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Гоги, ще те огрее само ако нивото в сондажа не пада под ок. 33м.
...
Искаш да кажеш, че съществува помпа, която да е изън сондажа и да смуче от близо 40 метра???
Торбалане, така ясно ли е вече какво съм писал в
viewtopic.php?f=22&t=72372#p1173594

пп. Гоги, хубаво ги пишеш уточненията, но да бе по навреме, не на 3та страница!
torbalan - Дървен философ
съб авг 03, 2024 3:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет авг 02, 2024 5:40 pmgogyto написа:
Колеги, имам сондаж на 40м, с две жили на 18 и 26м.
Водния стълб е 35м.
Мисля да пробвам първо с външна помпа , да видя как стои въпроса с дебита, но не вярвам, че ще ме огрее.
Приемам всякакви препоръки и насоки, относно избор на подходяща сондажна помпа в случая. :prayer:
Хайде, само за спорта и Торбалана.

Има сондаж 40м.
Воден стълб 35м.
Това прави -5м от повърхността.
Всяка изрядна обикновена центробежна помпа би свършила работа.
Все пак, значение има какъв е дебитът на сондажа. С развитието на темата бе уточнено- 1м3/ч.
Възможно е да пада рязко водният стълб под ниво, възможно за засмукване от повърхностна помпа, което я прави лош избор. Това намекнах назад, г-н Торбалан.
Споменато бе също, че дневният разход на вода е 300л.
При положение, че се изгради водоснабдителна инсталация с резервоар, лично аз смятам, че нещата ще се решат с повърхностна центробежна помпа.

Освен, че не се вниква в проблема по темата, забелязвам също, че се пише без да са налични определен обем знания.
пет авг 02, 2024 6:51 pmtorbalan написа:
пет авг 02, 2024 6:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Гоги, ще те огрее само ако нивото в сондажа не пада под ок. 33м.
...
Искаш да кажеш, че съществува помпа, която да е изън сондажа и да смуче от близо 40 метра???
Торбалане, така ясно ли е вече какво съм писал в
viewtopic.php?f=22&t=72372#p1173594

пп. Гоги, хубаво ги пишеш уточненията, но да бе по навреме, не на 3та страница!
Отдавна съм загубил интерес към темата.
съб авг 03, 2024 3:45 pmtorbalan написа:
Отдавна съм загубил интерес към темата.
Ако и сега не ти е станало ясно, поне за някой друг да е, вместо да пълним с празен амбалаж!
Етиката на писане, по форумите, не включва в цитат да влиза целият чаршаф. Малка част, която да подчертае върху какво се акцентира, е достатъчно.
Чираче - майстор
съб авг 03, 2024 11:41 amТрифон П.Трифонов написа:
съб авг 03, 2024 11:03 amhidrazin написа:
Искаш да кажеш че си е сменил козината ли бре? :shock:
:partyman:
Историята му е прясна и кратка.
Ако тоя е Кемо, или Кемал, е много грозно от негова страна. В другия форум той е един от тия, които най-много лаят против тоя форум. Но там е настанала тишина, и няма никакви мнения. Евгени се постара да разгони читавите хора, и да унищожи форума на Тани. И сега се е регистрирал тук и раздава акъл....
torbalan - Дървен философ
съб авг 03, 2024 3:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Етиката на писане, по форумите, не включва в цитат да влиза целият чаршаф.
...
Огледай ми цитатите и ми кажи, къде другаде съм включвал целия чаршаф...
gogyto - специалист
Хрумна ми друг въпрос, необходимо ли е сондажната помпа да е на 2-3м от дъното на сондажа?
Може ли примерно да я оставя по на-високо, на 20м?
съб авг 03, 2024 4:24 pmЧираче написа:
... сега се е регистрирал тук и раздава акъл....
Кой е?
съб авг 03, 2024 4:38 pmtorbalan написа:
... къде другаде съм включвал целия чаршаф...
Коментирах чаршафа ти. Някъде да съм споменал за "другаде"?!

Гогито, може но при сондаж с гарантирано голям дебит.
Зная един човек, който черпи вода от практически неизчерпаем източник с моторна помпа.
Нивото пада 30 до 50см. и толкова.
На твое място бих монтирал дълбоко.

пп. Всъщност, на 20м. от дъното или 2м. над долната жила. Спомних си условията в първият ти пост.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Дилема за сондажна помпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: