Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Енергията от Топлофикациите и водата от ВиК са обвързани с ЕС, защото се разпределят през общи части на системите.
Дефакто може да се приеме, че се отчита общата енергия/вода за ЕС и после се разпределя м-у членовете на ЕС.
На практика до 2015 г. с Топлофикацията в София беше така през целия "топлинен" сезон, като се ползваше преразпределителен коефициент получен от предходната годишна, изравнителната сметка. Изравнителните сметки преразпределяха парите вътрешно в ЕС. Така едни от съседите плащаха на другите, но през касата на Топлофикация. През 2015 КЕВР, а не Топлофикация промени начина на разпределение по "научно" трудноасимилируем метод, незнайно-обяснимо защо :?
Може би да за заблуда, но на кого :?
Първият заблуден се оказа Топлофикация, защото по новите разпределителни формули, калкулираната енергия по фактури не съвпадаше с изразходваната, отчетена по общ топломер в абонатната станция. И така Топлофикация в края на сезона се оказваше с още повече длъжници или иначе обяснено фактурираната енергия за отчетния сезон не покриваше изразходваната, отчетена по общите топломери за ЕС в абонатните станции. Най критична за Топлофикация се оказа 2019 г, когато изравнителните сметки изкараха доста повече длъжници към Топлофикация и съответно внесоха още проблеми в плащанията към закъсалато в дългове дружество.
Те за тва в след 2019 Топлофикацията надуваше последните месечни сметки, та да може в изравнителните сметки да има да връща, вместо да издирва длъжници.
За тези, които мислят субективно само за себе си, да отбележа, че писаното по-горе се основава на балансова оценка за съвкупността на ЕС.

И да се приближа по към водата по темата:
Поне до сега от "общинското парно" получавам справки за цялата ЕС и при това без аз да съм ги искал. Т.е. някой над "парното" е разпоредил да се предоставят на отговорника за абонатната станция към ЕС.
Обаче със СВ не е така. Години наред ме въртяха всякак без да ми дават справка. Защо ли?
Последните справки, които получих срещу заплащане към СВ изобщо не включваха това което исках - отчетите на водомерите по абонати в ЕС и кои от абонатите са с водомери с изтекъл срок на годност. В справката имаше количества фактурирана вода по обекти. И понеже Общия водомер е за 2 входа, а аз съм се легитимирал с документ от Общината като у-тел само на единия вход, то получих данни само за за този вход. Та от това да вметна още, че СВ много добре се справя с метода на "товарното магаре", когато в ЕС няма единодействие и съгласуваност.
Е те така се насърчават нелоялните съседи да гепват от комшиите си. И най-гадното е, че много от тях си мислят, че са надхитрили дружеството и са бръкнали в джоба на дружеството, а то дефакто са прецакали съседите си :axe:
Ама кво да обясняваш на такива дето им се усладило некой друг да им плаща от сметките.

Тема "Отчитане на водомери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: