Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
ср юли 23, 2025 4:10 pmmartin_varbanov написа:
подмених и възвратния клапан в такъв от 9 бара
"Совите не са това което са"
Как да бъда сигурен, че подмененият клапан е 3в1 :?
Николов Н. - специалист
В София определено е по-горещо от крайбрежието. Коз.л, стой на сянка! :lol:
martin_varbanov - помощник
Група, вие сте изписали след мен доста мнения.......

Да започна историята отначало, защото може би от спестяване на факти и обстоятелства може да съм подвел някого или да съм останал неразбран. Причината за да се стигне изобщо до редуцирвентил е факта, че във високите райони на града в който живея не достига вода и от ВиК увеличават налягането на водата в целия град. В ниската част, където живея понякога минава 12 бара, започват да прокапват клапани, смесители, спука се няколко пъти една тръба, която през Август ще бъде подменена. Преди 15 години от незнание или от отбиване на номера са ми монтирали от черните пвц тръби, които са до 10 бара, скрита зад гипскартон и все тя се пука на различни места, но ще бъде заменена с каквато е нужно да бъде. Идеята ми беше да намаля налягането в къщата на около 5-6 бара за да си спестя поредно наводянване на долния етаж, както се случи миналото лято. След като прочетох част от коментарите съм 100% сигурен, че доста пъти това налягане е било много над 10 бара, т.е лимита на тези пвц тръби и това е в резултат на вътрешното налягане на бойлера плюс налягането във водопровода. Едно е ясно на този етап и даде частичен резултат - монтирането на редуцирвентила, сега при отваряне и затваряне на смесител на третия етаж на къщата го няма онова блъскане и разтрисане на видимите тръби, както беше преди това. Смесителите се отварят и затварят с лекота всякаш са чисто нови. Клапана на бойлера го смених, защото ние нямаме пречиствателна станция, къпем се с язовирна вода, жълтичка на цвят, а живеем в балкан. Имах съмнения в стария клапан, че не държи, защото веднъж при спиране на водата поради авария по улицата, бойлера шумеше докато грее водата, предположих, че този клапан е останал отворен и не работи. Когато го купувах от смея да твърдя доверен магазин ми дадоха този, като надежден клапан. Нямам на идея да взривявам къщата, напротив всеки един шум си е място за притеснение. Особено това пукане в бойлера. Един от коментарите, които прочетох е да се премери температурата на водата, ще го видя и това, имам подходящ уред да премеря. Бойлерите на какво налягане работят най-оптимално? В момента в който пиша този отговор манометъра показва 5.5 бара.
kozl - майстор
чет юли 24, 2025 4:07 pmmartin_varbanov написа:
Идеята ми беше да намаля налягането в къщата на около 5-6 бара
Защо не настроиш редуцир вентила на 2 бара и да провериш дали те устройва това налягане по смесители и за уредите?
Предполагам , че при по-ниско налягане пукането ще намалее, както и че пукането е от елестичността на балона, защото ламарината тънка :?
Нашият бойлер одърте доста и все още не пука докато грее, но пък издава шум като от гол нагревател (жужене). В момента се ползва, че спряха ТЕЦ-а. Налагането на нашия етаж е към 4 бара. Ползвал съм бойлер и при налягане 1 бар и там струята на душа ми се види слабичка, но става за ползване за сметка на комфорта.
iliya_i - майстор
Нагласящ редуцира на 2.5 - 3 бара, което е нормално битово налягане.
На бойлера клапан 2 в 1 на 7 бара, или друго, ако пише в спецификацията му друго работно налягане. Нека капе. Така няма да ти повишава налягането в тръбите за студена вода.
А ей такъв разширителен съд може да се монтира и върху бойлера, стига да има 6 см. разстояние от тавана. Свързваш го с тръба минаваща зад бойлера към тройник на извода за топла вода.

Тема "Проблем с бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: