Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Да всъщност и аз съм се заблудил в текста описан от spasenieto.
Някак си съм се заблудил, че отчитаното налягане е в работно положение и след този пост:
съб авг 02, 2025 3:00 pmspasenieto написа:
Правих и проверка за херметичният на цялата помпа и със въздух и отделно със вода, Като в системата свързах и манометър за наблюдение, който наблюдавах в продължение на 10 минути без да забележа спад на налягането
И то защото "и" съм го възприел без ударение #-o
Като прочетох няколко пъти чак сега осъзнавам, че манометърът е отчитан не в работно положение при работеща помпа, а само по време на изпробване на херметичност. Е заблуда пак има и то както за авторът, така и за мен.
Това поради начина на мислене и изказване.
Първото нещо което аз щях да направя е да сложа манометър да следи налягането при работа на помпата, същото налягане което следи пресостата. Някои пресостати се продават с фабрично заложен манометър.
Манометърът щеше да покаже спад на налягането и второто нещо щеше да е търсене на утечка.
Ако утечката е в напорната част, то следва да има теч и намокрено.
При липса на теч по напорната част съмнението ми щеше да е в клапана на пресостата и съответно изтичане на вода през него в смукателната част.
За проверка на херметичност на този клапан с външно подавано налягане през напорния водопровод, обаче трабва да се затвори водопровода към консуматора и да се отвие пробка на помпата, за да се игнорира действието на клапана в смукателната тръба.
Но явно клапана в смукателната тръба (вероятно нов) държи :shock: и подавайки външно налягане целият отсек от смукателя до затворения кран на напорната тръба е под налягане.
И все пак заблуда има, че всичко е изправно, защото такова изпитание за херметичност показва херметична система, но не тества клапана преди пресостата.

Тема "Запитване по интересен въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: