Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
съб окт 25, 2025 10:03 amНиколов Н. написа:
Прав си за цените. Но въпросът е,че ВИК не си вършат работата като хората. Тръбопроводи с дни текат по улиците,не се оправят или поне да се спре водата до отстраняване на аварията. И друго-хващат крадци на вода,стигат до съда и...НЯМА съд! Оправдават ги,както оправдават убийците. За това е добре да има "такса водомер" но да е примерно 10% от разходваната вода. А където разхода е 0 - да е примерно 5лв./месец. Така ваканцуващите ще плащат за подръжката.
ВиК не си вършат работата, защото и в правосъдието е така :?
Ми да оно рибата се вмерисала отвсекъде.
А аз вече писах как при наша ЕС плащаме от години +10%, па вече и + 15% от изразходеното по водомер, та тая "такса водомер", дефакто на практика, отдавна ни е наложена и прогресивно расте. И понеже съм затрил часове висене по кол центровете на ВиК, не сме само ние така.
Клиентите се жалват, :cry: ронят сълзи и оправия няма. Защото оправията се търси от държавата :wink: А моето мнение е, че оправията трябва да почне от ЕС. [-(

Аз съм за такса достъп и категорично против "такса водомер" :wink:
Но тази "такса водомер" кой я измисли :? Джурналиста мое би :?
То тва като програмата за "саниране", която всъщност е програма за подобряване на енергийната ефективност. Е да тази програма допуска някои саниращи дейности, но определящото е енергийна ефективност.

Но тази такса за достъп до ВиК няма да реши проблема на безводието.
Като пример малко село, водоснабдено с водохващане по проектни норми за битово ползване. Зимата няма проблем с водоползването, но след зимата като почне поливния сезон и вода за всички къщурки няма. Водата е достатъчна за битови нужди, но не е достатъчна за поливане. Няма басеини, няма декоративни градини, всичко са зеленчукови градинки и овошки. Таксата достъп няма да оправи положението през поливния период в селото и пак логически се стига до соц.методи с цената на водата. До толкова кубика по една цена, повече по тройна цена :roll:
hidrazin - майстор
нед окт 26, 2025 8:29 amkozl написа:
Има такса достъп, която се определа по предоставена мощност и според моите сметки е към 1лв/кВт.
За сега таксата е само за пром.ток. По битовите сметки не виждам такава такса.
Горе-долу сметките ти са верни.
Специално за около теб по-точно е 0,02946 лв./kW/ден за всеки предоставен киловат от "партидата" за небитовите.
Заплаща се върху цялата предоставена мощност (партида) когато консумацията не надвишава предоставената мощност (партида).

За битовите клиенти също има такава такса. За теб и около теб е 0,00726 лв./kWh
Но за битовите е върху всеки КОНСУМИРАН kWh ...

Докато тези, да не казвам какви искат да го натаковат на всички. И най-вече на битовите потребители.
И както оня д'бил от клипа визираше и доволно потриваше ръце - цена 20-30 лева на месец.
Че то толкова е сметката на двучленно домакинство при сегашната цена на водата от около 5 кинта за кубик.
:partyman:
hidrazin - майстор
нед окт 26, 2025 9:06 amkozl написа:
Но тази такса за достъп до ВиК няма да реши проблема на безводието.
Тази такса няма да оправи никакви проблеми във ВиК
А да видим дали се ще сетиш защо точно сега беше направен опит да бъде прекаран тоя закон?
Там има и още по-лоши за хората неща... :)
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Така наречената "такса водомер" ще оправи проблемите точно толкова, колкото ги оправиха отдаването на ВиК дружествата на концесия, постоянното покачване цената на кубик и стотиците милиони евра европейска пара, изхарчени за така наречените "водни цикли". Ванга беше казала "Вода ще газите, жадни ще ходите", можем спокойно да отчетем и това и пророчество за сбъднало се.
нед окт 26, 2025 9:06 amkozl написа:
...Аз съм за такса достъп и категорично против "такса водомер"...
Но тази "такса водомер" кой я измисли :? Джурналиста мое би...
И аз тъй, а иначе кой- те разбира се.

„такса водомер“, или по-точно - постоянен ценови компонент за достъп до водоснабдителната мрежа

Против съм само защото знам, че искат да ме крадат "законно".

Тема "Честито" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: