Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
Ако предпазния клапан не капе, може и теб да те няма. Ще те четем някой ден в черната статистика за гръмнал бойлер. Явно човек не трябва да се занимава с неща които не разбира.
Niksan81 - напреднал
вт яну 06, 2026 4:37 pmMamaMy написа:
Ако предпазния клапан не капе, може и теб да те няма. Ще те четем някой ден в черната статистика за гръмнал бойлер. Явно човек не трябва да се занимава с неща които не разбира.
Ясно ми е за какво е клапана, въпросът ми е, че преди нямаше такива проблеми, за това търся решение.

Иначе май наистина ще минавам на тец, трябва ли да източа бойлерът или може да стои пълен?
kozl - майстор
вт яну 06, 2026 2:28 pmNiksan81 написа:
Основната ми идея беше дали редуктор на налягането ще свърши работа, защото на няколко места четох за такова нещо, не знам какво е подходящо.
Първо трябва да се провери налягането и после да се мисли дали е необходим редуцир вентил. Съмнително е съвпадение на увеличаване на налягането по водопровода по времето на смяната на водомерите, за това предположих, че причината е в монтаж на ОК заедно с водомерите.
Но до момента не се изяснила причината за появата на прокапването след смяна на водомери, а се допуснаха възможни предположения.
Има ли монтирани външни ОК към водомерите? Обаче ако са ОК за монтаж в холендъра на водомера те не се виждат.
Те един с редуцир вентил преди бойлера:
Niksan81 написа:
Бойлерът се изпразни след къпане, нямаше проблем в началото, но сега като стигна до средата на загряване и започна яко капане - напълни една цяла чаша 300мл и продължава. Пробвах да спра или намаля крана на студената вода без резултат.
Кой кран - този при водомера ли? И какво ще докажеш с това? Така няма да се намали налягането при загряващ бойлер. Налягането в бойлера ще спадне ако пуснеш топла вода от смесител. Щом капе само при загряване, входното налягане в тръбите за студена вода е по-малко от това на предпазния клапан. Като почне загряване в бойлера течността се разширява и налягането се вдига и клапана прокапва докато налягането спадне.
пон яну 05, 2026 8:24 amkozl написа:
Когато капе предпазния клапан при загряващ бойлер отвори кран за студена вода да тече едвам, едвам.
Спира ли да капе?
Имам в предвид кран на смесител - само за студена вода. Това за проверка дали връща вода от бойлера към студената тръба.
Ако не спре капането при отворен смесител само студена вода, значи през предпазния комбиниран клапан не връща вода към водомера за студена вода. Тогава причината за НЕ капането вероятно е била, че крана при водомера за топла вода е изпускал и така налягането в бойлера не се е покачвало. Т.е. капането е ставало скрито в тръбата за топла вода. Новата ОК спира капането в тръбата за топла вода и прокапва нормално през предпазния клапан. :roll:

И сетих се - пробвай като прокапе да отвориш крана за топла вода до водомера за топла вода. Ако капките не спрат има ОК на топлата вода.
Niksan81 написа:
Ясно ми е за какво е клапана, въпросът ми е, че преди нямаше такива проблеми, за това търся решение.

Иначе май наистина ще минавам на тец, трябва ли да източа бойлерът или може да стои пълен?
Ясно като в мъгла :-D
Те ти решение:
Идеята е за предпазен клапан, а не за възвратен клапан.
Допълнителен предпазен клапан монтиран на изхода на бойлера ще предотвратява покачване на налягането над налягането на предпазния клапан.

Подобна идея сме прилагали по мой патент в хотели в Банско с любезното съдействие на Елдоминвест, но не заради пукане, а против прокапване, защото бойлерите бяха извън баните и поради пропуски в изпълнението, при всичко готово, някои от тези бойлери се оказаха без изпълнени дренажи. Така предпазните клапани (ПК) за налягане по-ниско от това на комбинирания предпазен клапан на бойлера монтирахме на изхода на тръбата за топла вода за стоящ смесител. От чучура на предпазния клапан изтичане в сифон с разклонение за пералня и каквото изпусне ПК влиза в канализацията. И всичко това - сифон и ПК се събра в полуботуша под мивката и стана ЗАГАДКАТА НА НЕКАПЕЩИТЕ БОЙЛЕРИ :-D
Внимание ! - Предпазен клапан и предпазен клапан за бойлер не е едно и също нещо :wink:
MamaMy - майстор
вт яну 06, 2026 4:42 pmNiksan81 написа:
вт яну 06, 2026 4:37 pmMamaMy написа:

Наистина не ти е ясно. Ти си имал проблем преди. Неволно или не ВиК техниците сменяйки водомерите и поставяйки ОК са ти го решили. Така те са решили и един проблем на ЕС. Ти си връщал вода в общия водопровод и си разреждал тяхната като така си си връщал и водомера назад. Отделно си имал риск ПК да не работи. Като не капе, а ти откъде да знаеш, че трябва и веднъж месечно да му щракнеш палеца за да го проточиш. Рискувал си при повреда на термостата бойлера да надуе от парата на врящата вътре вода и да експлодира като издуха теб, семейството ти и цялата покъщнина през стените.
Сега ясно ли ти е кое е проблема? Проблем е не капещ при загряване предпазен клапан.
silent - майстор
При мен налягането беше високо и директно хвърляше струя през предпазния клапан. Намалих го на око вероятно около 3-4бара. Бойлера загрява и температурното разширение вдига налягането, но в рейнджа на клапана и не капе грам. Преди време след 10г.работа клапана прокапа, студен, топъл капе. Наложи се смяна. В общи линии ако не искаш да капе свали налягането.
Не знам как връща бойлера в студената вода като клапана е и еднопосочен и идеята е да не връща а да изпуска. Освен да е повреден което пак означава смяна. Досега да го беше сменил.
kozl - майстор
вт яну 06, 2026 5:39 pmsilent написа:
В общи линии ако не искаш да капе свали налягането.
Не знам как връща бойлера в студената вода като клапана е и еднопосочен и идеята е да не връща а да изпуска. Освен да е повреден което пак означава смяна. Досега да го беше сменил.
А колко е налягането преди да го свали?Аз поне не разбрах колко е.
И откъде знаеш какъв е клапана и дали връща в студената. И това ми е мъгляво.
Клапан 3в1 е двупосочен предвиден да връща вода в обратната посока при определени условия (бойлер - тръба за студена вода).
Клапан 2в1 не е предвиден да връща вода в обратната посока, НО ...
Ако клапата в комбинирания 2в1 клапан за бойлер е повредена и този клапан става двупосочен и ще връща в обратна посока.
...
ср май 07, 2025 4:26 pmkozl написа:
Изображение
Тези клапани 3в1 допускат движение в обратна посока при повишаване на налягането и връщат вода във водопровода, като целта е да се ползва и общинския водопровод, за да поема връщаната вода без да се покачва налягането.
Е да ама ОК не позволява на водата да минава към общинския водопровод и налягането се качва в участъка от ОК до бойлера.
Niksan81 - напреднал
При мен налягането беше високо и директно хвърляше струя през предпазния клапан. Намалих го на око вероятно около 3-4бара. Бойлера загрява и температурното разширение вдига налягането, но в рейнджа на клапана и не капе грам. Преди време след 10г.работа клапана прокапа, студен, топъл капе. Наложи се смяна. В общи линии ако не искаш да капе свали налягането.
Да, може би това ще направя, но до тогава ще мина вече на ТЕЦ-а, за да намаля рисковете. Благодаря на всички отговорили, кранът за топлата вода на ТЕЦ винаги ми е бил затворен, та не съм сигурен как съм връщал вода, но уви не разбирам нищо от това. Възможно е наистина глобално да са оправили проблемът, който е бил в мен.
iliya_i - майстор
вт яну 06, 2026 6:16 pmNiksan81 написа:
Да, може би това ще направя....
А дано, ама надали!

Хайде на бас, че този дето дава този съвет те лъже! Този половин литър вода (ти каза толкова) няма къде да отиде.

Вместо кофичка от кисело мляко си сложи 5 литрова.

А кардиналното решение, както каза Лазар Ганев още в началото - разширителен съд.
silent - майстор
вт яну 06, 2026 7:20 pmiliya_i написа:
вт яну 06, 2026 6:16 pmNiksan81 написа:
Да, може би това ще направя....
А дано, ама надали!

Хайде на бас, че този дето дава този съвет те лъже! Този половин литър вода (ти каза толкова) няма къде да отиде.

Вместо кофичка от кисело мляко си сложи 5 литрова.

А кардиналното решение, както каза Лазар Ганев още в началото - разширителен съд.
А на бас че от тоци може и да хващаш нещо,ма за наляганията гуглата помага. :-D
Споделям опит пък вие си чешете мъдете опс езиците. :-D
Последна промяна от silent на вт яну 06, 2026 7:32 pm, променено общо 1 път.

Тема "Бойлер тече от предпазният клапан след смяна на водомери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: