Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
tinalex - специалист
Помпата е в кладенеца.Там си стои от години.Руска "Ручей" или нещо от сорта.На Илиянци бяхя по 30 лева.Проблема им е гайката на гумената мембрана на котвата-развива се сама.Една капка с електрожена.И гайките на 4-те болта които държат корпуса сглобен.Една капка на всеки.Ако няма пясък и мътилка във водата мембраната издържа по 3 години,преди да се "изяде".От помпата до горния пръстен е мек маркуч за 10 атм.Следва възвратен клапан и оттам полиетилен до къщата.Включвам се в началото на водопровода на къщата.Имам проста система от кранове за да си сменям източника на водата.Там ми е пресостата-механичен 20лв.И хидрофорния съд,вързан за месинговия тещик заедно със манометъра и пресостата.От него да кладенеца има естествено кабел.И те така си работи.На брат ми направихме същата евтина система миналата година,че още е в строеж,а му трябва вода.Има и по-големи вибрационни помпи ако на някой му трябва по-голям дебит .В кладенеца не се чува бученето.Тази въшка има налягане при идеални условия 6,5 атм,демек 65метра напор.Като надуе казанчето на системата,пресостата изключва,клапана задържа налягането,а мекио маркуч преди него "освобождава напрежението върху мембраната на помпата.Това е.Пробвано,върши работа и струва смешни пари.После ще разкажа как си храня вилата с вода .
LazarGanev - "Велик майстор"
Всъщност да, пресостатът изключва помпата при 3 бара - т.е. преди да достигне допустимото си налягане - 6 бара. Но ти се заблуждаваш, че възвратният клапан облекчава по някакъв начин помпата - т.е., че
Така цялото налягане не тежи на помпата
Какво е налягането между възвратния клапан, който си поставил и клапана на помпата - същото, каквото и от другата страна на клапана, помисли.
tinalex - специалист
Мембраната на котвата пропуска по-малко вода и около30 секунди след изключване налягането в маркуча го няма.Пробвано.
Хе, това е заради износване на корпуса и се е получило от продължителна работа, при преминаването на песъчинките. По същия начин ще се губи налягането и без възвратен клапан. В момента той ти помага дотолкова, че да не се изпразва системата след спиране на помпата, но не че я разтоварва!
tinalex - специалист
Така си е ,обаче ако беше отворил една помпа,щеше да видиш,че мембраната на котвата няма нищо общо със статичното налягане в помпата.Тази функция се пада на възвратната мембрана.Пък и няма никакво значение колко е статичното налягане във вибрационна помпа.Това не е центробежна помпа че да и се разтече "лоената набивка".
tinalex написа:
Пък и няма никакво значение колко е статичното налягане във вибрационна помпа.Това не е центробежна помпа че да и се разтече "лоената набивка".
Така си е, нали и аз това говоря. Ако помпата е предвидена да работи на 6 бара няма никакъв проблем неработейки да е подложена на 3 бара, така че възвратния клапан нито я предпазва, нито има от какво да я предпази. А лоените набивки отдавна не са артикул в центробежните помпи - поне от 15 години.
ludmilz - специалист
libo vel до каква сума си готов да платиш за хидрофорна система? освен това е необходимо помпата да е до кладенеца или в него. за хидрофорния съд не е задължително. има вариант да монтираш помпа с вграден честотен преобразувател и да отпадне хидрофорния съд. така тя сама регулира оборотите за да поддържа постоянно зададено ниво в системата. всичко опира до парите. но ако предпочетеш качествена помпа с хидрофор, то тогава помпата с честотен преобразувател ще ти излезе на същата цена от същия производител.
tinalex - специалист
LazarGanev написа:
tinalex написа:
Пък и няма никакво значение колко е статичното налягане във вибрационна помпа.Това не е центробежна помпа че да и се разтече "лоената набивка".
Така си е, нали и аз това говоря. Ако помпата е предвидена да работи на 6 бара няма никакъв проблем неработейки да е подложена на 3 бара, така че възвратния клапан нито я предпазва, нито има от какво да я предпази. А лоените набивки отдавна не са артикул в центробежните помпи - поне от 15 години.
Така си е,но в Троянския завод слагаха лоени набивки допреди 5 години.Без скоби.А ако трябва да издребняваме теоретично,налягането под и над възвратния клапан е различно-може да се сметне с колко.Бойлера ми е на 10 метра над възвратния клапан.
libo vel - напреднал
Привет на всички който ми помогнаха и мислиха заедно с мене.
Купих система хидрофорна но имам един нов въпрос.Помпата е с вход 1 3/4" аз я направих на 1 1/2" но поради невнимание изпуснах смукателя на дъното.Преминах на 1" засмукване как това ще ми се отрази на налягането в системата. :? :? :? :? :? :?
Прекалено голяма си я взел според мен, каква е марката, мощността? Не е добре да намаляваш смукателната тръба. Тя трябва да е с един размер по-голяма от нагнетателната, за да няма накъсване на струята и кавитация. За тези консуматори, които си изброил в началото 1" на смукателя и 3/4 на нагнетателната тръба са напълно достатъчни, но защо тогава ти е нужна толкова голяма помпа? Ама нищо - ще поливаш на воля райграса - само да не свършва бързо кладенеца :)

Тема "Хидрофорна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: