Помпата е в кладенеца.Там си стои от години.Руска "Ручей" или нещо от сорта.На Илиянци бяхя по 30 лева.Проблема им е гайката на гумената мембрана на котвата-развива се сама.Една капка с електрожена.И гайките на 4-те болта които държат корпуса сглобен.Една капка на всеки.Ако няма пясък и мътилка във водата мембраната издържа по 3 години,преди да се "изяде".От помпата до горния пръстен е мек маркуч за 10 атм.Следва възвратен клапан и оттам полиетилен до къщата.Включвам се в началото на водопровода на къщата.Имам проста система от кранове за да си сменям източника на водата.Там ми е пресостата-механичен 20лв.И хидрофорния съд,вързан за месинговия тещик заедно със манометъра и пресостата.От него да кладенеца има естествено кабел.И те така си работи.На брат ми направихме същата евтина система миналата година,че още е в строеж,а му трябва вода.Има и по-големи вибрационни помпи ако на някой му трябва по-голям дебит .В кладенеца не се чува бученето.Тази въшка има налягане при идеални условия 6,5 атм,демек 65метра напор.Като надуе казанчето на системата,пресостата изключва,клапана задържа налягането,а мекио маркуч преди него "освобождава напрежението върху мембраната на помпата.Това е.Пробвано,върши работа и струва смешни пари.После ще разкажа как си храня вилата с вода .
Така цялото налягане не тежи на помпатаКакво е налягането между възвратния клапан, който си поставил и клапана на помпата - същото, каквото и от другата страна на клапана, помисли.