• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 36
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Georgi345 - специалист
чет авг 15, 2024 11:04 pmhidrazin написа:
чет авг 15, 2024 10:40 pmGeorgi345 написа:
Дано този път да се е получило.
Разгеле! Тоя път стана.
Нямаш всички размери - няма къде е водното огледало, няма размери от тетката за ел.помпа нагоре към ръчната помпа.
И ако това е вярно:
пон авг 12, 2024 10:35 pmGeorgi345 написа:
Измерил от началото на арматурата която е опряла в дъното на тръбата до края на мокрият канап и е било 1.20м.
...то почти цяло чудо е че вадиш вода с ръчната помпа.
На кантар си. ГОЛЯМ кантар. Ма дай и останалите разстояния за които писах и ще го мислим.

ВОДАТА 1.jpg

:partyman:
Заповядайте актуализирана снимка.

https://photos.app.goo.gl/p1FtoaqEvHiG8zX27

Само за нивото на водния стълб не мога да кажа с точност понеже съм го мерил както ви казах преди няколко години. И както Ви казах беше около 1,20/1.50, но не мога да кажа с точност.
hidrazin - майстор
чет авг 15, 2024 11:22 pmGeorgi345 написа:

Само за нивото на водния стълб не мога да кажа с точност понеже съм го мерил както ви казах преди няколко години. И както Ви казах беше около 1,20/1.50, но не мога да кажа с точност.
Ами с актуализираната "снимка" пак си на кантар от към дълбочина на засмукване.
Хидрофора го слагаш в шахтата и НИКАКЪВ БАЛОН/СЪД за обезвъздушаване не ти е необходим.
Но преди това трябва да го докараш така, че като затвориш крана непосредствено под ръчната помпа, да не изтърва вода.
Никога. Но след час, ден или седмица.
И пак - често проблем са крановете и техните салници.
Още помня как го разбрах преди сигурно 15 години. Цял следобед помпене с ръчната помпа да подкачвам , и като пусна Видат-та изтърва.
Сменях и притягах уплътнението на холендъра за помпата, натягах салнка на помпата и накрая го смених и ... НЕ.
Не вади вода и изпуска от някъде...
Накрая си стоя и пуша. Системата пълна след последното помпене с ръчната и чувам лееееко "свирене"...
Полях крана (с врътка, като оня твоя стария) и "свиренето" изчезна.
Гайката на салника я натегнах с половин оборот и ... вода да да те удави.
В твоята система тип "Коледна елха" с три муфи, две тетки и неясно количество кранове, не подценявай ни едно.
Един "дребен" пропуск, ще ти разкатае фамилията.
Вакуума е много по-проблемен от налагането...
Успех!
chapara - майстор
чет авг 15, 2024 11:14 pmhidrazin написа:
чет авг 15, 2024 10:54 pmchapara написа:
... при положение, че преди около месец на Л.С. съм казал че на този етап не пия концентрат от доста дълго време.
Мааа му стара, що не продължихте на Л.С. да се обичате а не така явно. :-D
Току виж че и някой непълнолетен ви прочете любовните писма.. Бива ли таквиз ми ти работи?
РЕШЕНИЕ:
1.Който пие концентрат - да го намали.
2.Който не пие концентрат - да пропие.
„Прекален светец и Богу не е драг“.
Айде цункайте се и да си лягате...
Няма начин да търпя такъв човек около себе си, толкова по темата за любовта! То никога не е и съществувала. Приключваме,, дерзайте по темата момчета😊😉
Georgi345 - специалист
пет авг 16, 2024 12:11 amhidrazin написа:

Ами с актуализираната "снимка" пак си на кантар от към дълбочина на засмукване.
Хидрофора го слагаш в шахтата и НИКАКЪВ БАЛОН/СЪД за обезвъздушаване не ти е необходим.
Но преди това трябва да го докараш така, че като затвориш крана непосредствено под ръчната помпа, да не изтърва вода.
Никога. Но след час, ден или седмица.
И пак - често проблем са крановете и техните салници.
Още помня как го разбрах преди сигурно 15 години. Цял следобед помпене с ръчната помпа да подкачвам , и като пусна Видат-та изтърва.
Сменях и притягах уплътнението на холендъра за помпата, натягах салнка на помпата и накрая го смених и ... НЕ.
Не вади вода и изпуска от някъде...
Накрая си стоя и пуша. Системата пълна след последното помпене с ръчната и чувам лееееко "свирене"...
Полях крана (с врътка, като оня твоя стария) и "свиренето" изчезна.
Гайката на салника я натегнах с половин оборот и ... вода да да те удави.
В твоята система тип "Коледна елха" с три муфи, две тетки и неясно количество кранове, не подценявай ни едно.
Един "дребен" пропуск, ще ти разкатае фамилията.
Вакуума е много по-проблемен от налагането...
Успех!
Благодаря за мнението Ви!

Пак да кажа ако е необходимо да изкопая шахтата 2 метра надолу, където е последната муфа (3тата, която се вижда на схемата) и там да сложа тетката.

Така или иначе мисля да развия всичко до първата тетката и наново да ги завия и ще измеря и и водния стълб и ще актуализирам снимката и ще е завършена (така или иначе пак ще си правя нова схема за да знам кое как съм направил), като мисля да оставя само една тетка която да си и е в шахтата, над тетката един кран и след това ръчната помпата на повърхността. А на разклонението на тетката в шахтата ще си е ел. помпата/ хидрофора с един възвратен клапан преди него.

И под тетката да сложа ли един възвратен клапан(макар че знам че са калпави ама..) понеже би трябвало да държи и ще е по сигурно. Хем един клапан преди ел.помпата и още един под тетката.

А относно крановете като ги развия ако ги напълня с вода и ги оставя и ще ги наблюдавам дали изпускат или няма смисъл, по този начин ще разбера ли дали изпускат?
ivanovbg - майстор
чет авг 15, 2024 10:40 pmGeorgi345 написа:
Дано този път да се е получило.
Разгеле! Тоя път стана.
Нямаш всички размери - няма къде е водното огледало, няма размери от тетката за ел.помпа нагоре към ръчната помпа.
И ако това е вярно:
пон авг 12, 2024 10:35 pmGeorgi345 написа:
Измерил от началото на арматурата която е опряла в дъното на тръбата до края на мокрият канап и е било 1.20м.
На кантар си. ГОЛЯМ кантар. Ма дай и останалите разстояния за които писах и ще го мислим.

ВОДАТА 1.jpg

Момче, учиш някаква сложна материя, но явно не е свързана с логика.

1. Късметлия си, че с тази набита тръба цол и четвърт си уцелил жила която ти дава 200л. вода на час. Явно, че щом ти качва вода постоянно без проблем, всяка дискусия относно водното огледало и границата на засмукване е излишна.
2. Принципно от всяка една муфа в земята ако смуче въздух водата ще ти бяга. А това е възможно защото тръбата се набива и резбовата връзка може да се компрометира с всеки удар. Да не говорим, че блажната боя в кълчиштата с времето се напуква.
3. Този дебит е доста мижав и го покрива и половин цол тръба, така че цол и четвърт е излишен лукс. Спокойно можеш да я ползваш за обсадна без да ти пострада дебита. При мен с 3/4 тръба за час и половина си пълня 6 кубиковия басеин.

Това са фактите. Та какво бих направил аз.
1. Взимам си тръба ф25 с нужната дължина от този вид: https://tashev-galving.com/product/118- ... 0-m-sdr-17
2. Пъхам я в сондажа и така си осигурявам гарантирано херметична тръба от помпата до дъното на сондажа.
3. Свързвам си я към ръчната и електрическата помпи. Фитинги за тях каквито поискаш има и са евтини( и най вече ще са с нови уплътнения), ако двете помпи са наред си решавам всички проблеми откъм неплътност.

Иначе ще е доста глупаво заради този мижав проблем да копая два метра шахта. Та мисли малко повече и действай!
hidrazin - майстор
пет авг 16, 2024 7:05 amGeorgi345 написа:
Пак да кажа ако е необходимо да изкопая шахтата 2 метра надолу, където е последната муфа (3тата, която се вижда на схемата) и там да сложа тетката.
За сега нищо недей да копаеш. Щом си правил резбите с кълчища и блажна боя би трябвало да са достатъчно херметични.
Така или иначе мисля да развия всичко до първата тетката .....
..., като мисля да оставя само една тетка която да си и е в шахтата, над тетката един кран и след това ръчната помпата на повърхността. А на разклонението на тетката в шахтата ще си е ел. помпата/ хидрофора с един възвратен клапан преди него.
Точно!
-Махаш всичко над първата тетка.
-Над тетката слагаш кран и над крана - ръчната помпа.
-На разклонението на тетката слагаш един груб филтър - ТАКЪВ
Този филтър ще ти събира едрите песъчинки които биха блокирали възвратния клапан.
-След филтъра слагаш възвратен клапан с пружина - ПРИМЕРНО ТАКЪВ
-След клапана идва ред на помпата/хидрофора.
ТОВА Е !!! После пробваш като дори може да не слагаш помпата.
Подкачваш с ръчната помпа, затваряш крана под помпата и чакаш 1-2-3 дена.
Като отидеш пак след 1-2-3 дена, само отваряш крана под ръчната помпа и пробваш да извадиш вода.
Ако тръбата все още е пълна с вода, то всичко е О.К.
Ако не е - лошо. Пак от някъде ти изпуска - или крана, или някоя връзка.
И под тетката да сложа ли един възвратен клапан(макар че знам че са калпави ама..) понеже би трябвало да държи и ще е по сигурно. Хем един клапан преди ел.помпата и още един под тетката.
Не! Не ти трябва клапан под тетката. Само на разклонението към ел.помпата.
А относно крановете като ги развия ако ги напълня с вода и ги оставя и ще ги наблюдавам дали изпускат или няма смисъл, по този начин ще разбера ли дали изпускат?
За съжаление НЕ. За достъпна проверка единия начин който използвах по неволя вече ти го казах.
При подкачена вода в тръбата поливаш леко крана/връзките и слушаш/гледаш за "свирене".
Друг начин за проверка на кран е да го надуеш.
Завиваш го на парче затапена тръба на която има вентил и манометър. Надуваш и чакаш.
Показанието на манометъра не трябва да пада. Малко сложно но за друг начин не се сещам.
Успех!
P.S. Оня по-горе, ivanovbg въобще, ама ВЪОБЩЕ не го слушай!
При мен и не само при мен ами хиляди връзки в блажна боя и кълчища държат вече десетилетия.
Блажната боя в кълчищата се била напуквала... напукала му се е тиквата!!!
За развиване на такава връзка се налага да я грея с горелката и боята вътре си е О.К.
При мен има такива връзки на над 50 години и са безпроблемни.
Също така не му слушай глупостите да вкарваш 25мм тръба в твоята тръба - намалява ти сечението и създава условия за кавитация.
Това е допустимо САМО в КРАЕН СЛУЧАЙ !
Georgi345 - специалист
пет авг 16, 2024 7:08 amivanovbg написа:

Разгеле! Тоя път стана.
И ако това е вярно:

ВОДАТА 1.jpg

Момче, учиш някаква сложна материя, но явно не е свързана с логика.

1. Късметлия си, че с тази набита тръба цол и четвърт си уцелил жила която ти дава 200л. вода на час. Явно, че щом ти качва вода постоянно без проблем, всяка дискусия относно водното огледало и границата на засмукване е излишна.
2. Принципно от всяка една муфа в земята ако смуче въздух водата ще ти бяга. А това е възможно защото тръбата се набива и резбовата връзка може да се компрометира с всеки удар. Да не говорим, че блажната боя в кълчиштата с времето се напуква.
3. Този дебит е доста мижав и го покрива и половин цол тръба, така че цол и четвърт е излишен лукс. Спокойно можеш да я ползваш за обсадна без да ти пострада дебита. При мен с 3/4 тръба за час и половина си пълня 6 кубиковия басеин.

Това са фактите. Та какво бих направил аз.
1. Взимам си тръба ф25 с нужната дължина от този вид: https://tashev-galving.com/product/118- ... 0-m-sdr-17
2. Пъхам я в сондажа и така си осигурявам гарантирано херметична тръба от помпата до дъното на сондажа.
3. Свързвам си я към ръчната и електрическата помпи. Фитинги за тях каквито поискаш има и са евтини( и най вече ще са с нови уплътнения), ако двете помпи са наред си решавам всички проблеми откъм неплътност.

Иначе ще е доста глупаво заради този мижав проблем да копая два метра шахта. Та мисли малко повече и действай!
Интересно ми стана в края на тази тръба ф25 какво се слага?

А относно шахтата мислих да копая за да може да сваля нивото на ел. помпата и да е по близо.
Georgi345 - специалист
пет авг 16, 2024 10:28 amhidrazin написа:
За сега нищо недей да копаеш. Щом си правил резбите с кълчища и блажна боя би трябвало да са достатъчно херметични.
Така или иначе мисля да развия всичко до първата тетката .....
..., като мисля да оставя само една тетка която да си и е в шахтата, над тетката един кран и след това ръчната помпата на повърхността. А на разклонението на тетката в шахтата ще си е ел. помпата/ хидрофора с един възвратен клапан преди него.
Точно!
-Махаш всичко над първата тетка.
-Над тетката слагаш кран и над крана - ръчната помпа.
-На разклонението на тетката слагаш един груб филтър - ТАКЪВ
Този филтър ще ти събира едрите песъчинки които биха блокирали възвратния клапан.
-След филтъра слагаш възвратен клапан с пружина - ПРИМЕРНО ТАКЪВ
-След клапана идва ред на помпата/хидрофора.
ТОВА Е !!! После пробваш като дори може да не слагаш помпата.
Подкачваш с ръчната помпа, затваряш крана под помпата и чакаш 1-2-3 дена.
Като отидеш пак след 1-2-3 дена, само отваряш крана под ръчната помпа и пробваш да извадиш вода.
Ако тръбата все още е пълна с вода, то всичко е О.К.
Ако не е - лошо. Пак от някъде ти изпуска - или крана, или някоя връзка.
Не! Не ти трябва клапан под тетката. Само на разклонението към ел.помпата.
За съжаление НЕ. За достъпна проверка единия начин който използвах по неволя вече ти го казах.
При подкачена вода в тръбата поливаш леко крана/връзките и слушаш/гледаш за "свирене".
Друг начин за проверка на кран е да го надуеш.
Завиваш го на парче затапена тръба на която има вентил и манометър. Надуваш и чакаш.
Показанието на манометъра не трябва да пада. Малко сложно но за друг начин не се сещам.
Успех!
P.S. Оня по-горе, ivanovbg въобще, ама ВЪОБЩЕ не го слушай!
При мен и не само при мен ами хиляди връзки в блажна боя и кълчища държат вече десетилетия.
Блажната боя в кълчищата се била напуквала... напукала му се е тиквата!!!
За развиване на такава връзка се налага да я грея с горелката и боята вътре си е О.К.
При мен има такива връзки на над 50 години и са безпроблемни.
Също така не му слушай глупостите да вкарваш 25мм тръба в твоята тръба - намалява ти сечението и създава условия за кавитация.
Това е допустимо САМО в КРАЕН СЛУЧАЙ !
Добре ще пробвам така и ще пиша(мога да развия направо и първата тетка и да започна абсолютно наново всички).
И сега ми се отдава и възможност да измеря водния стълб.

А с калчища ли ще ме посъветвате или с тефлонова лента?
vlax - майстор
пет авг 16, 2024 11:50 amGeorgi345 написа:
А с калчища ли ще ме посъветвате или с тефлонова лента?

Ако след време пак ги развиваш :-D задължително тефлонова лента върху калчищата.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 36

Тема "Помощ за преправяне на сондаж!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: