Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mirk - майстор
Може да се каже и преливен, атмосферен и т.н. но не и проточен. При проточните се загрява течаща вода а при тези обем вода.

За гаранцията забрави. Като така и така си я прежалил, вземи го отвори и го огледай как е направен. Виж му фланеца добре ли е затегнат, има ли термозащита и т.н.

И щом бойлера ти е наобратно студената вода трябва да я подаваш на дългата тръба до дъното (при теб тя е с червената капачка) а топлата черпиш от късата (синята капачка).
Master_Kenobi - V.I.P.
sunay_r написа:
Под "самотек" разбирам свободно изтичане. И не мога да разбера някои хора защо настояват , че бойлерите , които съм ги посочил са проточни.
Ами, сигурно аз съм ги заблудил още с първия си пост, където предполагам, че под самотек разбираш проточен бойлер и пиша, че и двата не са такива. Съжалявам, но най близката ми асоциация до самотек, беше проточен бойлер.
Но като се замисля, всички бойлери са на самотек - под действието на налягането в мрежата...
Не знам защо избра тая дума за твоя бойлер.
sunay_r - помощник
Както и да е грешка на езика и аз се извинявам.
mirk аз съм го отворил вече.Какво имаш в предвид под термозащита, да не би това дето изключва при достигане на определена температура, ако е това да има.А за фланеца щом не капе значи е затегнат според мен.Не съм го монтирал наобратно, монтирах го под мивката както се вижда на снимката от линка с изходите надолу.Има място между долната част на бойлера и пода на шкафа.Ако знаех как се качват схеми щях да начертая схемата на монтаж.
mirk - майстор
Това дето изключва е терморегулатор/термостат то е предназначено за подържане на температурата и регулатора му е на лицевия панел. Термозащитата задейства при отказ на този терморегулатор и е настроен на по- висока температура от него. При отказ на терморегулатора задейства термозащитата и това предпазва бойлера да стане бомба. след изключването и може да се върне в изходно положение само като се отвори капака. Това е основен защитен елемент на бойлерите под налягане. Ако твоя атмосферен бойлер няма такъв не рискувай и му монтирай веднага.

Я по добре му снимай електро чарколяците вътре.

За снимките:

Долу има едно поле Filename натискаш преглед и показваш снимката от твоя компютър после натискаш Add Atachman и готово
romanpm - майстор
Мастер : Но като се замисля, всички бойлери са на самотек - под действието на налягането в мрежата... Мисля че всички се делят на бойлери под налягане на мрежата и без налягане , и точно такъв е неговия затова ми е смешно за монтирания предпазен вентил :)
galin.com - специалист
Тотално я оплескахме с терминологията. Проточен бил, под налягане бил, под мивката бил.
Автора, снимай начина на монтажа и прибавените неща за да се изясни.

Моето мнение в следствие от гореописанато. Бойлера е надеждно монтиран. Реално си го монтирал с нагревателя отдолу и входно изходните тръби пак отдолу. При теб водата е трябвало да се качи до смесителя горе за което си пуснал нов тръбен път. Имаш един път студена и втори топла вода от обикновена батерия. Затова се монтира и предпазен вентил. Защото системата остава затворена и ПОД НАЛЯГАНЕ докато не се пусне топлата вода. В случая с предвидената от производителя батерия, системата е без налягане докато не се пусне крана на топлата вода, който е така направен че първо подава през студената входяща тръба после връща през топлата и смесва в батерията. При този вариант отпада нуждата от предпазен вентил, защото водата ако стане на пара, тя просто ще изтече през батерията.
Добавката на термозащитата, която колегата спомена е разумна, но аз си мисля че я има фабрично.
sunay_r - помощник
ето я схемата малко грозна стана

Прикачен файл

shema.JPG
shema.JPG (42.74 KиБ) Видяна 5531 пъти
sunay_r - помощник
Съгласен съм с твърденията на galin. Мисля,че има такава термозащита.Това да не е нещо като предпазител , който като задейства трябва да се натиска, ако е това има го.
mirk - майстор
И все пак провери дали има термозащита. Възможно е да е спестена при тези над мивката. При тях водата дори и да заври няма да гръмне само ще излиза пара през батерията.

Опс явно си го проверил.
romanpm - майстор
sunay_r Ако батерията на мивката спира топлата вода от болера значи той е под налягане на водопроводната мрежа , а той не бива да е според твоята информация ! Водата от него при разширението и при нагряване трябва да прокапва от батерията както е на оригиналната , така е и при моя , батерията не трябва да затваря изхода на бойлера със свободно изтичане , а входа само ! Иначе ... Имаше един лаф - сър , река Темза :lol: :)

Тема "Бойлер на самотек" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: