• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
baretata_7_62 - специалист
Това за в банята ли става въпрос? А този смесител ти ръчно си го контролираш? А когато минва през проточния и температурата ти е доста по висока от желаната, контролираш със дебита + кранчето за студентата вода? :) Така ли е или има и други тънкости?
lordmails - специалист
baretata_7_62 написа:
Това за в банята ли става въпрос? А този смесител ти ръчно си го контролираш? А когато минва през проточния и температурата ти е доста по висока от желаната, контролираш със дебита + кранчето за студентата вода? :) Така ли е или има и други тънкости?

Точно и ясно си ме разбрал. Когато минава през проточния и темп е по висока той спира(термо релето спира нагреватела) да нагрява,но ако продължава да се покачва темп от обемния си пускам повече от кранчето за студената вода, като намеря оптомално комфортната за мен вода.
Общо взето си имаш постоянно топла вода, като +това можеш да ползваш обемния на нощна тарифа. Горе долу като ползващ този принцип на действие, какви са ти впечатленията, плюсове, минуси, ефективност, икономии и прочие? Щото на този етап аз не виждам недостатъци :)
lordmails - специалист
За недаостатъци немога да се оплача,само че много ме дразни проточния в банята но се примирявам някъкси.Общо взето е това,ако нещо друго те интересува питай. :)

пп.Скоро ще првя ремонт на банята,и мисля да го вградя(скрия)в стената.
lov - майстор
filmatoplo написа:
Над 10 литра в минута няма да може да затопля проточния -имам 2 у нас. :wink:

Има проточни бойлери затворен тип с мощност 21kW трифазно захранване. Бяха ми домъкнали десетина такива да събера нещо от тях. Сваляни от някакъв хотел по немско. Някъде ми се таркаля по мазето карантията на един такъв. И ако го изровя ще ти го снимам. Загрява и още как и вода бол. Този който ми е останал мислех да го ползвам точно на същия принцип да доподгрява вода след соларен бойлер но не можах да се оправя с трифазното захранване. Но за това си прав че при такава малка мощност като тези наше производство наистина за нищо не стават освен да си измиеш ръцете.
То това е ясно, тука не е спора, проточен или обем, а по какъв начин да се комбинират, за да вземеш най доброто и от двете. Нещо от сорта на това http://www.balmax.com/product.php?sr=1&r=31&r1=57&p=208
Незнам дали ще се приеме като рекламата, но не е такава целта, просто самата идея за обединяване на 2та бойлера.
lov - майстор
Няма лошо от реклама но при тая цена здраве му кажи. Отделно когато работи в режим на проточен и ако имаме 5-6 м тръбен път цялата идея за икономия и конфорт се обезсмиля. Идеята е като пуснеш водата веднага от крана да ти тръгне топла вода. В друг форум по миналата година с Лазар Ганев обсъждахме същата тема. Като съответно такова изпълнение съм направил в къщи. Обемен бойлер с две серпентини. С две серпентини защото имам както соларна система така и локарно парно на твърдо гориво.И не винаги в обемния има топла вода. А и по добре когато имаме някакво количесто с по ниска температура да си я доподгреем и да я използваме а не да я оставяме да изтива. Тоест да загубим не малко енергия независимо от къде е дошла Ел. дръвца или слънце. Към това съм добавил и газов котел на който БГВ-то е последователно вързано към обемния. Първоначално идеята беше да бъда с електрически проточен за да дозагрявам ако се налага водата с него. Точно същия вариант за който пита колегата. Но идеята отпадна защото не можах да си докарам трифазно захранване. А по друг начин намаше как да пресвържа нагревателите на проточни защото са вързани фабрично на звезда но с изолиран звезден център. И под 10 киловата мощност на нагревателите не ме устройваше. За това минах на газово котле JONKERS_BOSCH предвидено да работи в точно такъв режим. Практически системата работи но за съжаление все още имам проблеми с работата на котлето. Даже от днеска почва усилаена анти рекламна кампания по всички форуми на фирмата и този модел котел. Пълна излагация на прехвалената немска марка. Вече мина една година от както е монтиран и не могат да го подкарат да работи устойчиво точно в този режим. Проблеми със софтуерното управление на горелката. Даже именно до сега това ме е спирало да направя отделна тема за това какво съм сътворил.Сега тази седмица изчаквам да видя какво ново ще измислят програмистите им или ще тръгна да си търся обещетение и съответно смяна на фирмата и котела.
Проблемите ти са сериозни, а соларната система зимата ползваш ли я и ако да с какво е напълнена, антифриз? И евентуално ако работи през зимата, има ли поне някакъв ефект и ако да какъв? :)
lov - майстор
Работи си съвсем нормално стига да има слънчице. Дори при отрицателни температури на въздуха когато има слънце може и да успее да загрее на макс. Но дори да не успее нали за това ми системата за доподгряване от газовия. Едно е да загряваш вода от 11' С' друго е от 40'. Всъщност температурите които цитирам са от преди седмица когато идваха техниците от фирмата да свалят температурни диаграми за работата на котела.А слънце почти нямаше през целия ден.
А системата е пълна с антифриз. Всъщност чакам да видя на къде ще вървят работите с котела за да дооправя автоматиката защото за сега избора за подгряване на обемния бойлер ми е ръчен.Като избирам между солар и котел с твърдо гориво. Та ако няма слънце има и дръвца но понеже работя на по ниски температури и там при по голям разход на БГВ се налага да доподгрявам.
Как точно избираш между солар и котел, бойлера с 1 серпентина ли е или с 2, ако е с 2 неможе ли да работят и двете системи паралелно?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Проточен бойлер след обикновен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: