Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
marmoz - специалист
VLADO66 - майстор
Когато купуваш такива тръби,имай впредвид че цялата тръба е окомплектована с муфа-да не ти ги продадат отделно че цената е височка.
jekasus - майстор
че какво предимство имат пред обикновените оранжевите тръби за една частна къща?
За монтажа видях, но цени не съм сравнявал :-D
Въпроса е чисто информативен :-D
VLADO66 - майстор
Те са само за външно-леки и удобни за работа и е невъзможно да се счупят,естествено трябва си възглавница и трябва да се внимава при засипването да не се слагат големи камъни.
marmoz - специалист
Бързо сравнение излезли при търсене от нета :)

ПИ ПВЦ тръба ф110*3.2 SN8 6м КА муфа - 4.69 лв/m http://www.eurocom2000.net/bg/products/ ... ctsGrid/p3

Гофрирана тръба PE за канализация Конти SN8 DN110/94 - 3.59 лв/m http://www.bg-maistor.com/produkti/deta ... 8-dn110/94

Както каза VLADO66 :) ,гофрираните са за външно /но стават и за вътрешно,както повечето правим с вътрешните и външния :-D /,пясъчната възглавница около тръбата е препоръчителна,докато при външна канализация с "оранжевите" /някои път и сивите :) / е задължителна и въпреки това шанса за дефект е с пъти по голям.Или с две думи видовете натоварване и ословията на полагане и част от времето при експлоатация на тръбите е коренно различна при "статични" съоръжения /сгради/ и при условно "динамични" обекти /външна канализация/.

Ето това се използва в малко по тежки,осложнени или особенни зони ,но там цената е значителна.....
http://www.google.bg/search?q=staklopla ... 44&bih=723
pif4o - специалист
Здравейте колеги благодаря че сте писали докато отсъствах :) значи ми препоръчвате от тези гофрираните тръби но да си имат и муфа?

Само да вметна че канализацията се усложни, оказа се невъзможно копаенето вътре през къщата и тръбата ще излезе през задната (източна) стена на банята-къщата, и ще трябва да я обиколи по двете и стени (източна и южна), разбираите това са едни 7 метра на източната стена , после коляно 90 посока запад, още 10 метра по южната стена и пак коляно 90 с завои на юг към старата тоалетна и канализацията още 15 метра. Като включа и коляното което ще излезе от стената на изток тва са ми 3 колена по 90 градуса общо 270 градуса за трасе около 35 метра. Става сложноооо :) Единствения плюс е че при обиколката на къщата имам достатъчно наклон които ще позволи 3 см на метър , мисля да сложа и две ревизии преди колената и след последното коляно по правата към канализацията наклона да е 1,5-2мм на метър заради невъзможноста на терена за повече. Аз мисля с моите скромни познания научени от вас че няма да има проблем или греша ?

п.п.
1: а за тези гофрирани тръби какви фитинги се ползват има си пак такива гофрирани или могат и тези за ПВЦ тръбите да се ползват ?
2: И още нещо при тях наклона пак ли по същия начин се смята като при ПВЦ тръбите или е по голям или малък :)
VLADO66 - майстор
Не се слагат колена на 90гр.на канализация,а на чупките се правят шахти.Компромисен вариянт е вместо коляно на 90гр. да се сложат две дъги на 45гр. но при всички положения трябват ревизии,ако се наложи при запушване да се вика MUT.Могат да се ползват обикновени фитинги и наклона е същия.Сега ми идва наум че тези тръби са еластични и можеш да пообиколиш къщата без чупки,ама копането е повече :)
pif4o - специалист
Благодаря за инфото, определено ще се ориентирам към гофрета, щом се ползват и обикновени фитинги ще стане работата. Предвидил съм две ревизии, на двата завоя, пък що не и трета :)
pif4o - специалист
Oще едно въпросче за гофрираните тръби ми изникна, дължината им е по 6 метра, ако се наложи някъде да се отреже, после как се присъединява към фитинг? Щото виждам че те са муфирани, в единия краи женска в другия краи мъжка муфа.
VLADO66 - майстор
pif4o написа:
Oще едно въпросче за гофрираните тръби ми изникна, дължината им е по 6 метра, ако се наложи някъде да се отреже, после как се присъединява към фитинг? Щото виждам че те са муфирани, в единия краи женска в другия краи мъжка муфа.
Тези муфи може да си ги вадиш и да си купиш отделно. само не забравяй че към муфите вървят и гумени О-пръстени които може да забравят да ти ги дадат. :wink:

Тема "Направих си канализация :) кажете правилна ли е :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: