Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bacovrban - помощник
Здравей "hidrazin" Как си братле в тази жега.........Пак сьм аз и ще ти досадя с вьпросите си отново........
Тьй като тегля вода и резервоара е мальк около 30 литра реших да копая сьс по голяма сонда успоредни сондажи и отдоло да ги сьединявам и водата ще се качва и по тях и ще се оформя нещо като резервоар щото там е една глина и няма отмиване за да се получи каверна ....та реших да я изградя по този начин ........но уви пак проблеми водата сьбаря стените и се зарива надолу и става на каша с голям зор и 4 дневни усилия успях да изтегля тази гьста кал и вьпросьт ми е дали мога да пусна ФИЛЦ (ситни камьчета от баластра )около трьбата и да запьлня нагоре до нивото на водата когато и пьлен сондажа за не се свличат кални маси и да задрьстват всичко и може да пробия няколко сондажа да ги сьединя отдоло да ги напьлня и тях с филц та там да се сьбира водата и по принципа на скачените сьдове да постигна по голям обем ..............Дали ще стане така и дали не греша някьде и ако е от твоята компететност моля те да споделиш да не се претрепвам от копане и влачене че сили не ми останаха .........Ако има и някой друг да е правил подобно нещо моля да ми дадете някаква насока да ли сьм на прав пьт........... Благадаря предварително хубаво лято и приятна почивка на всички !!!!!!!!!!!!!!!!
hidrazin - майстор
Ами относно филца - обикновено задължително при направа на сондаж между обсадната тръба и земната маса се насипва такъв.
Примерно имам един приятел който има сонда и пробива сондажи с диаметър 420мм. Вътре пуска надупчени обсадни тръби и между тях и
земната маса насипва филц. Ама не слага ситен - обикновено ползва трошен камък с големина 5-8 сантиметра.
Успех!
:partyman:
Мога да ти дам съвет за прочистването на сондажа ти ,тъй като десет години съм работил като сондьор.
Необходима ти е една тръба ,която да е с дължина дълбочината на сондажа. Вкърваш я в сондажа,като оставиш около 50 см да стърчи нагоре.Което ще рече,че от дъното на сондажа вкараната тръба е на 50 см.
След това вкарваш в тази нова тръба друга ,много по-тънка. Тя трябва да е на метър разстояние от дъното на сондажа. През тънката тръба вкарваш сгъстен въздух от компресор. Разбира се не някое компресорче за помпане гуми ,защото нищо няма да се получи..Трябва ти голямо налягане въздух.. Вкарания въздух през малката тръба започва да издухва водата и пясъка от сандажа нагоре.. Ако бързо свършва водата ,правиш няколко въздушни удара през 15 минути... При положение че си направил не повече от 10 такива опита и водата постоянно свършва ,просто духа само въздух ,прави друг сондаж. Ако обаче тече в резултат натиска на въздуха , тогама измери дебита със съд ,поне 40 литров и секундомер. На тази база ще поставиш и помпата... Ако имаш малко вода преминаваш към типа въздушен генератор /перка / и ръчно изработена помпа. Не купешка ,защото няма да издържи. Успех
Относно филтъра в дъното на сондажа : Вземаш една тръба ,зависи какъв ти е размера на сондажа. Минимума е 60 мм свободно пространство между тръбата и стената на сондажа. Тази тръба прорязваш по продължение с ъглошлайф на резки по 10 см околовръст . При 8 метра сондаж не повече от 2 метра. Макар че за мен 8 метра сондаж може да се направи само в силно вододаен район предимно до близка река ако терена не е каменист,а песъчлив.
След като направиш прорезите по дължина , купуващ поцинкована тел тънка ,но не чак толкова и започваш да навинаш около прорязаната тръба.Всяка нитка трябва дя е на разстояния 1- 3 мм. от другата. Началото и края трябва да са много добре завързани ,за да не се разплетат.. След това спускаш тръбите. Пуска се една водопроводна тръба с дължина 20 см по къса от дъното на сондажа. Тя може да бъде затапена и околовръст на около разстояние от 10 см надупкана с диаметър 5,6 мм. Пускаш силна струя вода и започваш околовръст да насипваш филц с диаметър на камъчето около 3,4 мм максимум.Сипва се бавно докато се напълни. След това се оставя за около 2 часа да се промива. След което вади тръбата и продухваш сондажа ,като установяваш дебита ,както го написах преди малко.

Тема "Как да направя резервоар на нов сондаж най рационално и лесн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: