Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
Я сподели. Де го видя това? И на какво основание ако двете системи нямат нищо общо или има възвратен клапан
към мрежата на ВиК?
:partyman:
MamaMy - майстор
При нас се забелязва обратното. Абонатите се откачват сами. Режат тръбите още от улицата и години след това продължават да получават сметки. Даже им пращат комисии да изследват водата от кладенците защото получили сигнал, че ги пълнят от водопровода нелегално :-D
Krass - майстор
hidrazin написа:
Я сподели. Де го видя това? И на какво основание ако двете системи нямат нищо общо или има възвратен клапан
към мрежата на ВиК?
:partyman:
Те хората не слагат възвратен клапан. Просто си затварят крановете към монополиста и си пият вода почти без пари. А ВиК режат за безопасност и заради това че нямат постъпления в касата. Никой не проверява как е изградена инсталацията.
Просто режат и хората нямат нищо против особено тези които са на яма.
marc - специалист
Какво да ви кажа,преди около 40 години при строежа на блока тези клапани бяха дефицитни.И така и не ми го монтираха. По съвет на един стар майстор как да го монтирам по късно, той ми каза че той самия е без възвратен клапан.
Поясни ми, че по този начин това е една предпазна мярка за гръмване на бойлер, когато клапана заяде и не си върши работата. Опасно е ако бойлера е денонощно включен и спре водата. Може да изгори нагревателя му. Освен това налягането на топлата вода винаги е по голямо и ако има прегряване и опасност от гръмване на бойлера, то топлата вода отива в направление на студената вода.Но тъй като аз съм на първия етаж, пък в блока имаме хидрофор, то такава опасност почти не съществува. И ето вече толкова години съм без възвратен клапан и нищо особено не ми се е случвало .
Но всеки има глава на раменете си и сам трябва да взема решение за всяко свое действие.
jekasus - майстор
marc написа:
Преди бойлери бяха на "твърда връзка" с метални тръби, сега основно с меки връзки, а те не издържат на високо налягане.

Тема "може ли без възвратен клапан?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: