• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
galin.com - специалист
lyki, автора те е подвел като е пуснал темата в "Отопление", а не във "Водоснабдяване и канализация".
Според мен това си е водоснабдяване с гореща вода за битови нужди.

lyki, това е бойлера гледан през стената затова. :lol:
Дано си ме разбрал.
lyki - специалист
Хаха , много интересен ракурс за чертане , а смесителите за душовете от къде са гледани? :lol:
dalgia - специалист
galin.com написа:
dalgia - добре си се справил. Поздравления.
Ей сега направих тест за 5 секунди колко вода изтича от чешмата. 0,6 литра. (при доста ниско налягане за съжаление). Но поне е реално.
Ако за удобство приемем че радиуса на тръбите ти е 1 см се получава че тръбното отклонение е на около 2 метра от циркулационния кръг.
Прав ли съм ?
Браво :-D Абсолютно си прав.
fixxxer - помощник
Здравейте,

предстои ми изграждането на ВИК инсталация в къща, бойлера ще е в мазето, щото банята е тясна.
Разстоянието от него до банята е около 6 метра, а от него до кухненската мивка е около 8 метра.
Къщата е с една баня и една кухненска мивка, няма други консуматори.
Смятах да слагам помпа за рециркулация на гореща вода, но доста почетох и разбрах, че ще има загуби,
на енергия най-вече от тръбите, дори да са добре изолирани.
Не ми се иска да чакам топлата вода всеки път като пусна душа, но струва ли си да слагам помпа :?: ?

Моля, ако някой има опит и в двата случая, да сподели :partyman:
VLADO66 - майстор
В банята няма да те дразни толкова обаче в кухнята ще е дразнещо-за да дойде топлата вода на това разтояние трябва да източиш 2 литра-там по-често и по-закратко се използва водата.
dokobg - специалист
Купи си едно 5л бойлерче и го монтирай под кухненската мивка. Вместо студена вода в него да влиза вода от бойлера. Така веднага ще имаш топла вода на мивката и когато свърши вече ще е пристигнала топла вода от бойлера и той че изключи защото водата е топла. Така на практика ще поддържа само 5л топла вода.
Тази идея ми я даде моят майстор. Не съм я реализирал и не знам дали е постижима. Според мен няма проблем, но някой по вещ във ВиК занаята може да се изкаже.
Поздрави.
torbalan - Дървен философ
Според мен не си струва... Сложи тръба ф20 и хубава изолация на тръбите за горещата вода.
bulhomes2 - майстор
За икономия е изключено. Единствено за комфорт е оправдано, но трябва да се знае, че ти е по-скъпо. Ще обясня защо. Имаш една помпа, която работи непрекъснато. Топлиш непрекъснато целия тръбен път в къщата. Не обръщаме внимание на това, че трябва да сложиш още една тръба в разводката. Ако на някой му се разправя може да засече колко вода губи на ден докато дойде топлата и колко ток би похарчила помпата.
fixxxer - помощник
dokobg написа:
Купи си едно 5л бойлерче и го монтирай под кухненската мивка. Вместо студена вода в него да влиза вода от бойлера. Така веднага ще имаш топла вода на мивката и когато свърши вече ще е пристигнала топла вода от бойлера и той че изключи защото водата е топла. Така на практика ще поддържа само 5л топла вода.
Тази идея ми я даде моят майстор. Не съм я реализирал и не знам дали е постижима. Според мен няма проблем, но някой по вещ във ВиК занаята може да се изкаже.
Поздрави.

Колега, това бойлерче от проточните ли се води....?
Може би идеята е добра, но като се замисля и то ще харчи ток и то доста, чудя се кое е по-малкото зло :roll:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Струва ли си да правя рециркулация в къщата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: