Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
torbalan - Дървен философ
LazarGanev написа:
Аз бих казал, че тези пръстенчета изолация влошават нещата в случая, защото мястото е такова, че не позволява дебела и здрава мазилка. Ако тръбата е хваната в здрава мазилка, тя не може да мърда и да надига плочки, но ако мазилката е тънка и рехава, то силите на разширение ще я разрушат.
Немаш представа колко си заблуден, Лазаре :)
LazarGanev - "Велик майстор"
:cool:
Щом казваш сигурно е така :) . Ти си специалистът, аз квото чуя това пиша. Туй специално го бях чул на семинари на Рехау и после колко да съм го пробвал - от десетина години работя със стъклофибърен ППР, ама то колко да съм работил - я има, я няма стотина километра тръби. Досега надигнати плочки няма, ама в следващите 100км може пък да ми се случи, както при теб - знам ли. Затуй по-добре да не споря с по-знаещи :wink:
Няколко пъти вече ти казах - ако трабата е без изолация и добре замазана - ще изкърти замазката... Толкоз...

Не знам на какви семинари си ходил и какво са ти казвали, какво си разбрал, но няма сила, която да спре топлинните разширения... Ако твърдиш, че не съм прав - значи си изобретил нова физика :))

Въпрос на материал е къде ще поддаде, но при ППР-а материала е достатъчно здрав, за да изкърти замазката...

Тръбите в подовото са много тънки, с алуминиева вложка (или друга армировка), което намалява топлинните разширения и т.н...

Накрая ще ме амбицираш да зазидам една тръба, само за да ти покажа какво ще се случи :)
Зазидай. Топлинните разширения на металните тръби са с малки размери, но действат големи усилия. При пластмасовите тръби е обратно големи температурни разширения, но действат малки сили. Циментовата замазка е много по-здрава и ( ако е изпълнена както трябва) не им позволява да се разширяват. Тръбите за подовото, извинявай, са без алуминиева вложка и без никаква армировка, не са много тънки - 16, 17, 20мм, с дебелина 2-2,5мм, каквито са и ППР тръбите, но последните имат стъклофибърен слой против линейни разширения. Твоите тръби просто са били положени некадърно, за да повдигнат плочките. Ти ли ги полага?
LazarGanev написа:
...При пластмасовите тръби е обратно големи температурни разширения, но действат малки сили...
Това искренно ме развесели :)

Интересно ми е къде го прочете? Или го чу на някой семинар... :)

Мои тръби не са къртили... Моите тръби са медни в дебела изолация... Няма шанс да изкъртят замазката...

Това, дето съм виждал, че е изкъртило замазката и плочките върху нея, е попалагано от хора, дето имат хиляди километри замазани тръби... ;)
torbalan написа:

Това искренно ме развесели :)
Радвам се, ако съм бил полезен :wink:
torbalan написа:
Интересно ми е къде го прочете? Или го чу на някой семинар... :)
Освен семинарите, инженерният ми стаж е поне десетина години повече и то в областта, в която спорим :wink:
torbalan написа:
Това, дето съм виждал, че е изкъртило замазката и плочките върху нея, е попалагано от хора, дето имат хиляди километри замазани тръби... ;)
Което показва, че никога не е късно човек да стане за резил :)
hidrazin - майстор
:? Ба си и тръбите. Вземете да слагате тръби от борсиликатно стъкло с молибденови фитинги.
Така ще имате малко температурно разширение и няма да го мислите. :-D
:partyman:
Е има далеч по-елементарни решения... Изолация :)
LazarGanev написа:
...Освен семинарите, инженерният ми стаж е поне десетина години повече и то в областта, в която спорим :wink: ...
Лазаре, от това, което пишеш в тази тема, оставам с впечатление, че стаж като инженер изобщо нямаш...
Говориш кат кварталния майстор...
Извинявай, ама много отдавна съм надживял твоето схващане за ролята на инженера само да стои зад бюро.

Тема "Въпроси за тръби за отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: