Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
krasimr8607 - напреднал
12 метра е водата в сондата. При направените тестове и замервания е ясно че при по-малък дебит - по-малка консумация на електричество. При налягане от 9 бара на HiControl-a - 5 бара на механичния - 8А товара. При налягане 6 бара на HiControl-a - 3 бара на механичния 9.3А товар. Прекъсвача е 15А. На 8А е доста допъл, а на 9.3А си пари направо (не е нормално). При поставянето на помпата в новия сондаж 7 дена работи на налягане 0.6- 0.7 бара без да спре (съвет на сондьора). Защо още тогава не се прояви този проблем, а след 7 месеца. Според мен предпазитела е олабил.
krasimr8607 - напреднал
bigdragon написа:
ktamen написа:
Бъркаш Калофер с Калифорния. Разгледай още веднъж графиката, ама много внимателно :!: .
Всичките помпи от графиката имат максимален КПД при 1л/с, демек за автора най-добра щеше да е най-слабата помпа от графиката.....
Ако термичната защита на помпата сработва по причина, голям ток поради
голямо натоварване (дебит) на помпата, а не някаква електрическа повреда,
то и двамата с Лазар бъркате Калофер с Калифорния.

На човека му трябва по-голяма помпа или да
си ограничи разходите на вода.

Всъщност вие предлагате ограничаване на разхода, чрез намаляване на
сечението на изхода на помпата. Така тока през защитата ще намалее
и тя няма да сработва, но дали ще му стига водата? :?
Определено няма дя ми стига водата. Ще пробвам с подмяна на тази защита с нова(само да успея да намеря) и ще споделя как е работата.
bigdragon - майстор
krasimr8607 написа:
...........При поставянето на помпата в новия сондаж 7 дена работи на налягане 0.6- 0.7 бара без да спре (съвет на сондьора). Защо още тогава не се прояви този проблем, а след 7 месеца. Според мен предпазитела е олабил.
Ако е така, действително кучето е заровено около защитата...

Или за 7 дена си опекъл намотките на помпата и сега (след 7 месеца) е
лъснал проблема. Това е по-малко вероятно.

През тези 7 дена водата в сондажа не свършваше ли?
ktamen - специалист
Моторната защита, обикновено е едно реотанче, свързано последователно на мотора. Навито е върху биметална пластинка и като я стопли, тя се изкривява и задейства прекъсвач, който изключва мотора. Така, че трябва да загрява, ама дали загряването при теб не е твърде много не мога да кажа. Вероятно към загряването от реотанчето към теб се прибавя и загряване в самите контакти на защитата, защото са се поскапали малко, ама от дистанция толкова.
bigdragon, и на мен никак не ми харесва този кран на изхода, ама кво друго да му препоръчаме? Да си купи друга помпа? Или да отвори тази и да и извади половината турбинки?
Какъв ток пише на самата помпа? И колко е измереният ток при напълно отворен кран?
krasimr8607 - напреднал
bigdragon написа:
krasimr8607 написа:
...........При поставянето на помпата в новия сондаж 7 дена работи на налягане 0.6- 0.7 бара без да спре (съвет на сондьора). Защо още тогава не се прояви този проблем, а след 7 месеца. Според мен предпазитела е олабил.
Ако е така, действително кучето е заровено около защитата...

Или за 7 дена си опекъл намотките на помпата и сега (след 7 месеца) е
лъснал проблема. Това е по-малко вероятно.

През тези 7 дена водата в сондажа не свършваше ли?
Не никога не е спирала-свършвала водата. като се точи пада с 1-1.5 метра, но никога не е свършвала. Нямам никаква документация за помпата освен гаранцията.
ktamen - специалист
Няма ли някаква лепенка или табелка на самата помпа?
krasimr8607 - напреднал
ktamen написа:
Няма ли някаква лепенка или табелка на самата помпа?
Има но трябва да вадя помпата.
ktamen - специалист
Трябва да видиш колко ампера пише на тази лепенка и да внимаваш да не ги надвишаваш. В магазина дали нямат още такива помпи, на които да видиш лепенката?
krasimr8607 - напреднал
Може и да има. Ходих днес в офисиалния представител да търся такава защита. За мой касмет нямали. Пратиха ме в друг магазин. Човека ми каза че нямат, но ще провери и ще поръча.
kozl - майстор
Е тука пише, че номиналния ток е 10А. Това обаче е за Q=пибл.4 л/сек и напор 80м, където КПД е максимум. Обаче при твоя работен напор, съдейки по КПД, тока трябва да е два пъти по-висок от номиналния, т.е. около 20 А.
И друго - ползвал съм дренажна едностъпална помпа със същата мощност на ел.двигателя и там защитата сработваше при заклинване на работното колело. След няколко сработвания, защитата почваше да изключва при по-малък ток и нагряването с неизчакване на охлаждането и честото включване довеждаха до отказ на защитата и подмяната и.
В характеристиките на помпата пише "Макс. честота на включване: 20 1/h" И с това трябва да се съобразаваш. Ама не знам в тези жеги до колко се награва защитата от Т и дали и това не е спомогнало сега да изключва, а преди на по-хладното време да успява да задържи :?
Защити за помпи съм купувал от Ташев-Галвинг. Имаше налични.

Тема "Проблем с потапяща помпа Wilo" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: