чет май 22, 2025 5:33 pmkozl написа: Лазаре, моля сподели какво да го правя този солар лятото като ме няма за около 20 дни?Този предпазен клапан по температура, ако е сложен на мястото на гилзата за датчик ще изпуска, когато прегрее бойлера, не знам над каква температура. Може и да върши работа, ме знам. Аз такова изпълнение за сефте чувам - да продължаваш да нагряваш прегрят бойлер, а от другата страна да изпускаш вряла вода, за да влезе студена. Обикновено логиката е обратна - като достигне бойлера до зададената температура, да спре помпата. Не знам какъв ти е соларния контролер и какви функции има. Ако аз съм правил системата и е скоро обслужена, мога да ти гарантирам, че няма да прегрее 20 дни без ползване, ама сега не знам какво да те посъветвам. Какъв е контролера, тръбите медни ли са? РС колко литра е и дали е напомпен колкото трябва? Каква е помпената група? На колко бара е напълнена системата? Ако всичко е както трябва, задаваш програма Ваканция и контролерът се грижи нощем да охлади бойлера, за да може на другия ден пак да може да поема топлина. Иначе покриването на панелите е сигурна работа, но е най-аматьорско решение
Не ми се източва пропиленгликола.
Ако го оставя така има термо клапан, като сондата му е там където пише "Муфа за термостат".
Това достатъчно ли е да не прегрее?
Или да му поръчвам покривало?
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev
- "Велик майстор"
45 мнения в "Поцинковани и неръждаеми фитинги"
MamaMy
- майстор
Гледам има много връзки уплътнени с кълчища. Ще протекат със сигурност от пропиленгликола. Ако някъде холендровите гайки са ти прекалено дълбоки и не уплътняват добре, вместо да слагаш по три уплътнителя, те съветвам да отрежеш гайката с ъглошлайфа. Ще си икономисаш много ядове.
kozl
- майстор
- На линия
Аз сменях крановете към серпентините и съм ползвал тефлонов конец на Локтайт. Кои резби съм подменил освен крановете не помня вече.
Каквото прокапе ще го навинтвам с тефлонов конец.
Намерих инструкцията на контролера (TRIO) - има режим ваканция. Ще го ползвам.
Ще огледам клапана може и да пише Т на него.
Тръбите са медни.
РС не знам колко е на око 5-6 литра, но като съм там ще търся табела.
Мерих му налягането като сменях пропилен гликола 0,6 бар.
От манометъра до най-високата точка на панела, където е обезвъздушителя е към 4 метра и като го пълних напомпах до 1,0 бара.
Може би трябва да сменя обезвъздушителя и на панела от 2014 г. е там.
По принцип там живееше моя син, но от няколко месеца се премести и аз ходя вечер да ползвам топла вода като има добив. И ще ми се наложи аз да наблюдавам системата.
В няколко топли последователни дни на април, когато не успях да мина бойлера беше вдигнал 74 гр. на горен датчик и 70 на долен.
Помпата трябва да я снимам не ми е марката в паметта. Има UPS и акумулатор 50Ah за кола от по-евтините и е на 3+ години.
Сега си спомням миналата година ме извика колега - загубили му се тоците на помпата на солара и не върти. Да ама не - тоци имаше, помпата пареше и не въртеше. Колко е стояла така
Извика специалисти, смениха му помпата с "умна" помпа, а аз като намерих време и му оправих старата - кондензатора и беше останал без капацитет.
Обаче бях шокиран от два факта. Първо пропилен гликола в панела е стоял доста време с Т над 150 гр. Второ тези де смениха помпата установиха, че горе при панелите няма обезвъздушител, а само тапа.
Каквото прокапе ще го навинтвам с тефлонов конец.
Намерих инструкцията на контролера (TRIO) - има режим ваканция. Ще го ползвам.
Ще огледам клапана може и да пише Т на него.
Тръбите са медни.
РС не знам колко е на око 5-6 литра, но като съм там ще търся табела.
От манометъра до най-високата точка на панела, където е обезвъздушителя е към 4 метра и като го пълних напомпах до 1,0 бара.
Може би трябва да сменя обезвъздушителя и на панела от 2014 г. е там.

По принцип там живееше моя син, но от няколко месеца се премести и аз ходя вечер да ползвам топла вода като има добив. И ще ми се наложи аз да наблюдавам системата.
В няколко топли последователни дни на април, когато не успях да мина бойлера беше вдигнал 74 гр. на горен датчик и 70 на долен.
Помпата трябва да я снимам не ми е марката в паметта. Има UPS и акумулатор 50Ah за кола от по-евтините и е на 3+ години.
Сега си спомням миналата година ме извика колега - загубили му се тоците на помпата на солара и не върти. Да ама не - тоци имаше, помпата пареше и не въртеше. Колко е стояла така

Извика специалисти, смениха му помпата с "умна" помпа, а аз като намерих време и му оправих старата - кондензатора и беше останал без капацитет.
Обаче бях шокиран от два факта. Първо пропилен гликола в панела е стоял доста време с Т над 150 гр. Второ тези де смениха помпата установиха, че горе при панелите няма обезвъздушител, а само тапа.
LazarGanev
- "Велик майстор"
пет май 23, 2025 6:03 pmkozl написа: РС не знам колко е на око 5-6 литра, но като съм там ще търся табела.РС трябва да е 12л за 200л и 18л за 300л бойлер, пак зависи и и от диаметъра на тръбите. Трябва да е надут с предналягане 2,5 бара, а системата 3 бара поне. От ЮПС няма нужда, аз никога не съм слагал, няма го никъде в схемите и фирмените инструкции на производителите. Автоматичен обезвъздушителя - също, аз съм отнасял конско от Бош, че съм проявил своеволие и съм монтирал. Трябва да се пълни със специална соларна помпа и въздуха се гони без АО. Ако се слага - задължително през кран, който после се затваря. Качествена соларна течност не се поврежда от температури 150°, че и по-високи
Може би трябва да сменя обезвъздушителя и на панела от 2014 г. е там.![]()
Сега си спомням миналата година ме извика колега - загубили му се тоците на помпата на солара и не върти. Да ама не - тоци имаше, помпата пареше и не въртеше. Колко е стояла така![]()
Трифон П.Трифонов
- майстор
пет май 23, 2025 9:17 pmLazarGanev написа: ...въздуха се гони без АО. Ако се слага - задължително през кран, който после се затваря...По добре без кран и АО защото крана също се поврежда- кофти опит от старата инсталация.
Който решава на своя глава да монтира, да ги защити от слънцето!
kozl
- майстор
- На линия
Моята логика е, че обема на РС зависи от обема и качествата на течността топлоносител, а не от обема на бойлера.
А бойлера е 120 л. Толкова пресметнах, че ще се събере в нароченото място.
Имам данни за диаметри и дължини, но ще трябва да ги изровя от там де съм ги вписал.
Относно обезвъздушителя, той има и друга функция - предпазна. Ще пусне въздух, когато се създадат условия за вакум.
Относно налягането в РС, това е доста дискутиран въпрос.
Каква е целта на РС?
Аз примерно съм писал, че при 0,6 бара измерени в откачен РС, после съм напълнил течност 2 литра докато налягането от 0,6 бара е станало 1 бар. Дали са достатъчни тези 2 литра да поемат Т разширения аз не знам. Може да се установи с целогодишно наблюдение на системата по манометрично налягане и ако има моменти в които манометърът показва под статичното налягане, значи течността в РС е недостатъчно и трябва да се вдигне работното налягане още, което ще напълни допълнитело РС с течност.
А бойлера е 120 л. Толкова пресметнах, че ще се събере в нароченото място.
Имам данни за диаметри и дължини, но ще трябва да ги изровя от там де съм ги вписал.
Относно обезвъздушителя, той има и друга функция - предпазна. Ще пусне въздух, когато се създадат условия за вакум.
Относно налягането в РС, това е доста дискутиран въпрос.
Каква е целта на РС?
Аз примерно съм писал, че при 0,6 бара измерени в откачен РС, после съм напълнил течност 2 литра докато налягането от 0,6 бара е станало 1 бар. Дали са достатъчни тези 2 литра да поемат Т разширения аз не знам. Може да се установи с целогодишно наблюдение на системата по манометрично налягане и ако има моменти в които манометърът показва под статичното налягане, значи течността в РС е недостатъчно и трябва да се вдигне работното налягане още, което ще напълни допълнитело РС с течност.
Трифон П.Трифонов
- майстор
съб май 24, 2025 10:58 amkozl написа: .............- какъв е бил обема на РС?
Аз примерно съм писал, че при 0,6 бара измерени в откачен РС, после съм напълнил течност 2 литра докато налягането от 0,6 бара е станало 1 бар.... Дали са достатъчни тези 2 литра да поемат Т разширения аз не знам. Може да се установи с целогодишно наблюдение на системата по манометрично налягане и ако има моменти в които манометърът показва под статичното налягане, значи течността в РС е недостатъчно и трябва да се вдигне работното налягане още, което ще напълни допълнитело РС с течност.
- тези 2 литра Не поемат никакво температурно разширение! Разширението се поема от свободния обем. Затова има оптимално отношение между запълнен и свободен обем на РС, който пък, като цяло трябва да е съобразен с обема топлоносител.
Те, двата литра, са буферен обем течност. Може да помислиш защо е нужен, а ако споделиш мислите си ще бъде чудесно.
kozl
- майстор
- На линия
съб май 24, 2025 11:23 amТрифон П.Трифонов написа: - какъв е бил обема на РС?Имам усещане, че си ми вдигнал мерника с писалката и бързаш с да изстреляш написаното, без да отделяш време за разсъждения
- тези 2 литра Не поемат никакво температурно разширение! Разширението се поема от свободния обем. Затова има оптимално отношение между запълнен и свободен обем на РС, който пък, като цяло трябва да е съобразен с обема топлоносител.
Те, двата литра, са буферен обем течност. Може да помислиш защо е нужен, а ако споделиш мислите си ще бъде чудесно.

Моля помисли над това, което писа, ако не се досетиш ще споделя.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Споделих каквото знам за РС- обем, налягане, течност която да поеме....
Спомняш ли си обема на РС, в който си запълнил 2л и си отчел повишаване на налягането от 0.6 до 1.0?
То това може да се изчисли предварително, но не пречи и опитно да се установи.
Писах ли, че ще бъде чудесно да споделиш?!
Спомняш ли си обема на РС, в който си запълнил 2л и си отчел повишаване на налягането от 0.6 до 1.0?
То това може да се изчисли предварително, но не пречи и опитно да се установи.
Писах ли, че ще бъде чудесно да споделиш?!
LazarGanev
- "Велик майстор"
kozl, не знам откъде черпиш знания и къде е дискутиран въпрос обема на РС, но аз ако трябва да седя при всяка изградена соларна система и да наблюдавам поведението и, за да коригирам налягането в РС, ще трябва да фалирам
. Не разбирам и за какъв вакуум говориш в соларната система. Хем система под налягане, хем вакуум!?Попита ме, изброил съм ти наготово основни аксиоми, до които аз съм достигнал с години опит и нямам намерение да споря. Ще спомема още един важен факт - ако в отворена система водата кипи при 100°С , то при налягане 3 бара кипи при 130°С, а соларната течност - при още по-висока температура. При вакуум ти ще кажеш

Тема "Поцинковани и неръждаеми фитинги" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература