Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет май 22, 2025 5:33 pmkozl написа:
Лазаре, моля сподели какво да го правя този солар лятото като ме няма за около 20 дни?
Не ми се източва пропиленгликола.
Ако го оставя така има термо клапан, като сондата му е там където пише "Муфа за термостат".
Това достатъчно ли е да не прегрее?
Или да му поръчвам покривало?
Този предпазен клапан по температура, ако е сложен на мястото на гилзата за датчик ще изпуска, когато прегрее бойлера, не знам над каква температура. Може и да върши работа, ме знам. Аз такова изпълнение за сефте чувам - да продължаваш да нагряваш прегрят бойлер, а от другата страна да изпускаш вряла вода, за да влезе студена. Обикновено логиката е обратна - като достигне бойлера до зададената температура, да спре помпата. Не знам какъв ти е соларния контролер и какви функции има. Ако аз съм правил системата и е скоро обслужена, мога да ти гарантирам, че няма да прегрее 20 дни без ползване, ама сега не знам какво да те посъветвам. Какъв е контролера, тръбите медни ли са? РС колко литра е и дали е напомпен колкото трябва? Каква е помпената група? На колко бара е напълнена системата? Ако всичко е както трябва, задаваш програма Ваканция и контролерът се грижи нощем да охлади бойлера, за да може на другия ден пак да може да поема топлина. Иначе покриването на панелите е сигурна работа, но е най-аматьорско решение
MamaMy - майстор
Гледам има много връзки уплътнени с кълчища. Ще протекат със сигурност от пропиленгликола. Ако някъде холендровите гайки са ти прекалено дълбоки и не уплътняват добре, вместо да слагаш по три уплътнителя, те съветвам да отрежеш гайката с ъглошлайфа. Ще си икономисаш много ядове.
kozl - майстор
Аз сменях крановете към серпентините и съм ползвал тефлонов конец на Локтайт. Кои резби съм подменил освен крановете не помня вече.
Каквото прокапе ще го навинтвам с тефлонов конец.

Намерих инструкцията на контролера (TRIO) - има режим ваканция. Ще го ползвам.
Ще огледам клапана може и да пише Т на него.
Тръбите са медни.
РС не знам колко е на око 5-6 литра, но като съм там ще търся табела.
Мерих му налягането като сменях пропилен гликола 0,6 бар.
От манометъра до най-високата точка на панела, където е обезвъздушителя е към 4 метра и като го пълних напомпах до 1,0 бара.
Може би трябва да сменя обезвъздушителя и на панела от 2014 г. е там. :?
По принцип там живееше моя син, но от няколко месеца се премести и аз ходя вечер да ползвам топла вода като има добив. И ще ми се наложи аз да наблюдавам системата.
В няколко топли последователни дни на април, когато не успях да мина бойлера беше вдигнал 74 гр. на горен датчик и 70 на долен.
Помпата трябва да я снимам не ми е марката в паметта. Има UPS и акумулатор 50Ah за кола от по-евтините и е на 3+ години.

Сега си спомням миналата година ме извика колега - загубили му се тоците на помпата на солара и не върти. Да ама не - тоци имаше, помпата пареше и не въртеше. Колко е стояла така :?
Извика специалисти, смениха му помпата с "умна" помпа, а аз като намерих време и му оправих старата - кондензатора и беше останал без капацитет.
Обаче бях шокиран от два факта. Първо пропилен гликола в панела е стоял доста време с Т над 150 гр. Второ тези де смениха помпата установиха, че горе при панелите няма обезвъздушител, а само тапа.
пет май 23, 2025 6:03 pmkozl написа:
РС не знам колко е на око 5-6 литра, но като съм там ще търся табела.
Мерих му налягането като сменях пропилен гликола 0,6 бар.
От манометъра до най-високата точка на панела, където е обезвъздушителя е към 4 метра и като го пълних напомпах до 1,0 бара.
Може би трябва да сменя обезвъздушителя и на панела от 2014 г. е там. :?
По принцип там живееше моя син, но от няколко месеца се премести и аз ходя вечер да ползвам топла вода като има добив. И ще ми се наложи аз да наблюдавам системата.
В няколко топли последователни дни на април, когато не успях да мина бойлера беше вдигнал 74 гр. на горен датчик и 70 на долен.
Помпата трябва да я снимам не ми е марката в паметта. Има UPS и акумулатор 50Ah за кола от по-евтините и е на 3+ години.

Сега си спомням миналата година ме извика колега - загубили му се тоците на помпата на солара и не върти. Да ама не - тоци имаше, помпата пареше и не въртеше. Колко е стояла така :?
Извика специалисти, смениха му помпата с "умна" помпа, а аз като намерих време и му оправих старата - кондензатора и беше останал без капацитет.
Обаче бях шокиран от два факта. Първо пропилен гликола в панела е стоял доста време с Т над 150 гр. Второ тези де смениха помпата установиха, че горе при панелите няма обезвъздушител, а само тапа.
РС трябва да е 12л за 200л и 18л за 300л бойлер, пак зависи и и от диаметъра на тръбите. Трябва да е надут с предналягане 2,5 бара, а системата 3 бара поне. От ЮПС няма нужда, аз никога не съм слагал, няма го никъде в схемите и фирмените инструкции на производителите. Автоматичен обезвъздушителя - също, аз съм отнасял конско от Бош, че съм проявил своеволие и съм монтирал. Трябва да се пълни със специална соларна помпа и въздуха се гони без АО. Ако се слага - задължително през кран, който после се затваря. Качествена соларна течност не се поврежда от температури 150°, че и по-високи
пет май 23, 2025 9:17 pmLazarGanev написа:
...въздуха се гони без АО. Ако се слага - задължително през кран, който после се затваря...
По добре без кран и АО защото крана също се поврежда- кофти опит от старата инсталация.
Който решава на своя глава да монтира, да ги защити от слънцето!
kozl - майстор
Моята логика е, че обема на РС зависи от обема и качествата на течността топлоносител, а не от обема на бойлера.
А бойлера е 120 л. Толкова пресметнах, че ще се събере в нароченото място.
Имам данни за диаметри и дължини, но ще трябва да ги изровя от там де съм ги вписал.
Относно обезвъздушителя, той има и друга функция - предпазна. Ще пусне въздух, когато се създадат условия за вакум.
Относно налягането в РС, това е доста дискутиран въпрос.
Каква е целта на РС?
Аз примерно съм писал, че при 0,6 бара измерени в откачен РС, после съм напълнил течност 2 литра докато налягането от 0,6 бара е станало 1 бар. Дали са достатъчни тези 2 литра да поемат Т разширения аз не знам. Може да се установи с целогодишно наблюдение на системата по манометрично налягане и ако има моменти в които манометърът показва под статичното налягане, значи течността в РС е недостатъчно и трябва да се вдигне работното налягане още, което ще напълни допълнитело РС с течност.
съб май 24, 2025 10:58 amkozl написа:
.............
Аз примерно съм писал, че при 0,6 бара измерени в откачен РС, после съм напълнил течност 2 литра докато налягането от 0,6 бара е станало 1 бар.... Дали са достатъчни тези 2 литра да поемат Т разширения аз не знам. Може да се установи с целогодишно наблюдение на системата по манометрично налягане и ако има моменти в които манометърът показва под статичното налягане, значи течността в РС е недостатъчно и трябва да се вдигне работното налягане още, което ще напълни допълнитело РС с течност.
- какъв е бил обема на РС?
- тези 2 литра Не поемат никакво температурно разширение! Разширението се поема от свободния обем. Затова има оптимално отношение между запълнен и свободен обем на РС, който пък, като цяло трябва да е съобразен с обема топлоносител.
Те, двата литра, са буферен обем течност. Може да помислиш защо е нужен, а ако споделиш мислите си ще бъде чудесно.
kozl - майстор
съб май 24, 2025 11:23 amТрифон П.Трифонов написа:
- какъв е бил обема на РС?
- тези 2 литра Не поемат никакво температурно разширение! Разширението се поема от свободния обем. Затова има оптимално отношение между запълнен и свободен обем на РС, който пък, като цяло трябва да е съобразен с обема топлоносител.
Те, двата литра, са буферен обем течност. Може да помислиш защо е нужен, а ако споделиш мислите си ще бъде чудесно.
Имам усещане, че си ми вдигнал мерника с писалката и бързаш с да изстреляш написаното, без да отделяш време за разсъждения :roll:
Моля помисли над това, което писа, ако не се досетиш ще споделя.
Споделих каквото знам за РС- обем, налягане, течност която да поеме....

Спомняш ли си обема на РС, в който си запълнил 2л и си отчел повишаване на налягането от 0.6 до 1.0?
То това може да се изчисли предварително, но не пречи и опитно да се установи.

Писах ли, че ще бъде чудесно да споделиш?!
kozl, не знам откъде черпиш знания и къде е дискутиран въпрос обема на РС, но аз ако трябва да седя при всяка изградена соларна система и да наблюдавам поведението и, за да коригирам налягането в РС, ще трябва да фалирам😀. Не разбирам и за какъв вакуум говориш в соларната система. Хем система под налягане, хем вакуум!?Попита ме, изброил съм ти наготово основни аксиоми, до които аз съм достигнал с години опит и нямам намерение да споря. Ще спомема още един важен факт - ако в отворена система водата кипи при 100°С , то при налягане 3 бара кипи при 130°С, а соларната течност - при още по-висока температура. При вакуум ти ще кажеш

Тема "Поцинковани и неръждаеми фитинги" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: