• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
B0bi - специалист
ESPACE, благодаря! Това беше основната причина да попитам тук - някой да е ползвал такива кранове. Идеята точно е да не ме боли главата. Решението с трипътния го разбирам и е бюджетно, но остава място за съмнение от единия ползвател ...
Поръчвам кранове и "пускове" с ключе. Като задействам системата и отимам впечатления ще споделя впечатления от резултата.
B0bi - специалист
Най-после системата е задействана. Крановете със задвижките дойдоха от Китай нормално. Забуксувах със "секретните бутони". Не ги поръчах от там понеже прочетох, че са с еднакъв "секрет", в смисъл с еднотипни ключове. Нашенска фирма ми прати "техни" с убеждението, че били с различни ... С доста ядове им ги върнах и си взех от добрия стар Чинт ... Е, с известен компромис ... Важното е, че поне тръгна. Нямам съмнения в надеждността.
Задвижките са на ~230V, с вътрешни крайни изключватели. Подава се "фаза" на кафяв проводник - отваря (за ~13 сек.). Подава се на син - затваря (за същото време). Ж/з - нула. Общо взето елементарно, но ако някой поиска, няма проблем да драсна схемичка.
Сега забелязвам, че ъгълът на снимане не е най-удачен. Ако за някого е важно ще доуточнявам в движене.

Прикачен файл

IMG_20230625_200049.jpg

Прикачен файл

IMG_20230625_200109.jpg

Прикачен файл

IMG_20230625_200127.jpg

Прикачен файл

IMG_20230625_200059.jpg
MamaMy - майстор
Браво! :klatsch: Радвам се, че успя. Аз успях да вникна в проблема ти, но както забелязвам доста потребители не са успели. Не знам по каква схема си навързал ключовете и вентилите, но се надявам да работи безпроблемно. Надявам се също и да се подобрят междусъседските ви отношения защото знам колко е неприятно. Особено ако единия е сък.
torbalan - Дървен философ
нед апр 16, 2023 8:48 pmhidrazin написа:
нед апр 16, 2023 3:56 pmB0bi написа:
Става с обръщането на два крана, но се опира до съмнения в лоялността. Та смятам да го направя с електрически задвижки, които да се пускат със секретен ключ. Бихте ли ми препоръчали някакви подходящи задвижки и такива ключове. Приемам и други идеи стига да са лесни за (бързо) изпълнение. По възможност "максимално бюджетни".
Първоначалната насока/задача е тотално сбъркана.
Шахта с два водомера + две чешми + два други излаза…
Ми разделете ги бе. Едната чешма с единия излаз на единия водомер и съответно чешма и излаз на другия водомер.
Демек всяка жаба да си знае гьола.
К’ви задвижки, к’ви секретни ключове, к’ви 5 лева?
:partyman:
P.S. Без лоши чувства но питането е в стил “гледал много филми”.
Или много по-лошия вариант - чел глупости в тъпия фейс-боза.
И накрая аз си поливам доматите от твоята чешма, а ти краставиците от моята... :)
B0bi - специалист
Чешмите са си ни общи и точно това е идеята - всеки да може да си ги ползва, но захранени от неговия си вомер. Вярно, че някои не сте вдянали. Не разбирам как нещо толкова елементарно ви събра очите на хикс :shock: Можеше да го направя с най-обикновени кранове, като им осигурех някакво заключване (да речем кути с катинари). Отключваш си кутията, врътваш си крана и си ползваш чешмите на двора. Като си свършиш работата - обратно. И в никоя чешма няма вода. Докато някой не пусне от неговия си кран (водомер).
Подобно изпълнение, но за електрическо захранване съм виждал за работилница. Бяха я приватизирали трима. Имаше три табла с три електромера. Който отиде да си върши работа, отключва собственото си табло и си вдига шалтера.
Схемата ... не виждам защо би била нужна. Самите задвижки си имат нужните блокировки. Като изхо́ди до край и се отвори контакта на крайния изключвател, се затваря другия за връщане в другото положение. Не съм го отразил на схемата.
Ако някой реши да прави нещо подобно и сам не може да се оправи с обясненията ми, винаги може да попита тук. Все ще се намери някой да проумял "колелото ми" :wink:

Прикачен файл

IMG_20230627_185801.jpg
MamaMy - майстор
Ееее, не си се справил съвсем. Няма блокировка за едновременно включване. :-D
Недей толкова рязко де!
Таман са беше набобил...
B0bi - специалист
Какъв би бил проблемът ако се пусне вода едновременно от двата водомера?
За да се случи това, предният трябва да не си е извадил ключа (да го е забравил). Виждайки го "вторият" има два смислени варианта: да изключи и извади чуждият и след това да си пусне от собствения (ако е коректен) или просто да си ползва чешмите за чужда сметка. Да си пъхне и завърти собствения ключ при видим такъв в другия секрет, би го направил само някой ... от писалите в тази тема :wink:
М'дааа.
Никой не е длъжен да прониква докрай в казуса, но всеки би могъл да се изкаже.
Когато два товарни влака, с различна посока, се засекат, обикновено не е приятно.
Писалите, по темата, биха били полезни, не съвсем, или изобщо безполезни.
Полезните биха ли направили онази глупост или от глупост слагаш всички под общ знаменател?
А защо не направиш така, че освен от глупост, да се застраховаш и от зла умисъл?
А след като си го измислил, пишеш просто за да видиш колко прости са другите?!

пп. При "видим ключ в другият секрет" неприятният ти съимотоползвател би могъл просто да си врътне крана на чешмата, пак за твоя сметка.
Видно е, че не си го доизмислил.
B0bi - специалист
:partyman: Пий си ракийката и не се напъвай над толкова сложни проблеми, далеч от компетенциите ти :wink: Разбирам, че в пожарната нямате такива сложни съоръжения на пълнене. Не ти и трябва да си тормозиш сивото вещество с подобна дейност. Да пишеш някакви неразбираеми неща -да. Това ти се удава. Концентрирай се там. Със сигурност изглеждаш гоУем в собствените очи. Огъня и да не го загасят пожарникарите, все някога стихва и даже угасва. Ти обаче не си огън. Ти си слънце и всичко под теб е само сянка :cool:
Обадих се за крайното решение на проблема ми. Нещо рядко срещано по българските форуми. Да, ама що пък нещо да се не нацвъка за финал. Друго си е по ганьовски да изакаш на нещо полезно споделено от някого. И то точно в такъв форум :idea:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Захранване на чешма от два водомера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: