• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
вт апр 08, 2025 11:49 amaleksnp написа:
Тоест е нужен затварящ механизъм с винт на уплътнението.
Просто показват, че има и такива. Има и с гайка, но важното е правилната посока на флуида. Докато не го развиеш и да го завиеш правилно, само си търкаш клавиатурата.
aleksnp - специалист
За съжаление, не разбрахте, че не е възможно завъртане. Не бих изкъртил половината баня, заради един кран, от който няма теч.
За съжаление, това е начина да имаш работещ кран на това място.

Вече споделих ли, че съм минал по тази пътека?

Имам снимка на моето решение. Не мога да я намеря обаче. Все едно, няма да ти свърши работа.
Затова, предлагам ти просто да го оставиш отворен, а контрола да е от друго място. В края на линията, където ще монтирал друг кран.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт апр 08, 2025 2:21 pm, променено общо 1 път.
aleksnp - специалист
Още на предишната страница написах, че при това положение няма да се ползва крана.
ESPACE - майстор
Потърси затварящ механизъм с болтче или гайка държащи гумата. Ако не намериш и твоя може да се преправи
kozl - майстор
вт апр 08, 2025 11:49 amaleksnp написа:
Тоест е нужен затварящ механизъм с винт на уплътнението.
Неправилно монтиран кеклен кран. Така налягането ще натиска към затваряне на кеклата с гуменото уплътнение. А трябва да е обратното.
За да остане така - това е компромис.
Както си се убедил първото неудобство е изпадане на гумата.
Дали може да се залепи :? С какво лепило :? На мен ми идва наум ТИП ТОП лепило. Друго се не сещам, а и с такова лепило допускам, че пак може да се разлепи. Глава с кекла с гайка притискаща гумата предполагам ще гарантира гумата да не изпада.
Но като се затвори крана налягането ще притисне кеклата към леглото в основата и при отваряне ще се появи сила (площа на гумата в см2 умножена по налягането в атм.) м-у оста на крана и кеклата, която в най-лошия случай, в зависимост от конструкцията на крана може да откъсне кеклата. Има кекли на шарнирна връзка с оста на крана и те са съмнителни дали ще издържат такава опънна сила в шарнира.
В полузатворено положение този СК много вероятно ще се държи като ОК (обратна клапа). Но предполагам, че няма да стои в такова положение, а ще е напълно отворен и сработването като ОК ще е само в ситуации, при кото трябхва да се спира водата за ремонт.
kozl - майстор
aleksnp писа, че керамичната глава не влиза в крана, но ако е пробвал с 1/2" кер.глава, а кранът е за 3/8" - няма да влиза да.
Днес пазарувах ВиК неща и снимах това:

Прикачен файл:
кер смес 3-8.jpg

Пробвай с такъв керамичен смесител.
aleksnp - специалист
1/2 е. Възможно е да има керамични с различен диаметър. Аз не случих. Съвсем малко е по-широка и не влиза. Трябва с шублера на магазина.
andreygg - напреднал
Сложи от този тип и няма да имаш проблеми. Изпробвано.
https://www.home-max.bg/zatvaryast-saln ... -t-rukohv/
hidrazin - майстор
чет апр 10, 2025 9:48 pmandreygg написа:
Сложи от този тип и няма да имаш проблеми. Изпробвано...
Не знам какво си изпробвал ама той в момента Е С ТАКЪВ.
Справка, първия пост от темата - ЦЪЪЪК
Нищо че са различни на външен вид. Закрепването на "гумичката" е едно и също - само нанизване на стебло удебелено в края си.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Проблем със затварящ механизъм на кран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: